Megérkeztek az új YouTube csatorna oldalak

2013. március 08. 16:37 - Farkas Dániel - HD

Frissítve: 2013.05.30

Március elejére időzítette a Google a YouTube legújabb frissítési csomagját. A korábban újratervezett design után ezúttal a csatorna oldalak kaptak teljesen új megjelenést és funkciókat, amelyre a felhasználóknak a mai naptól van lehetőségük átváltani. Ide kattintva lehet megkezdeni az új csatornakinézet használatát az oldal alján található link segítségével! Érdemes mindenkinek végre hajtania a változtatást, hogy ne érje meglepetés, hiszen június 5-én automatikusan át fognak állni a csatornák az új kinézetre!

Új csatorna start.pngÍgy fogad az új csatorna kinézet

Érdemes minél hamarabb készen állni a változásra minden csatorna tulajdonosnak, hiszen a korábbi designváltással ellentétben ez mindenki számára feladatot ad majd (pl.: képszerkesztés). Nézzük, hogy mik lesznek a legfőbb változások!

Cél az egységesítés

A Google nem titkolt célja, hogy szolgáltatásai megjelenését egységesítse, amelyre az elmúlt időkben szép számmal láthattunk példákat is. Ezt a célt szolgálja a YouTube csatornák újratervezése is, amelynek láttán megint egyetlen szó jutott eszünkbe: Google+.

Érdemes az új és a régi csatorna oldalt egymással szembe állítani, hiszen így szemléltethetőek a legfőbb változások:

Unicef full channel régi.PNG

Az eddigi csatornakinézet grafikailag sokkal inkább személyre szabhatóbb volt
(https://www.youtube.com/user/unicefhungary)

full new channel view.PNG

Az új csatorna oldal immáron teljesen illeszkedik a felület többi részéhez
(https://www.youtube.com/user/destorm

Az első és egyben leginkább szembetűnő változás a háttérképek megszűnése. Ennek oka, hogy a YouTube fejlesztői a csatornaoldalakba beépítették a csatornakezelőt a bal oldalra, míg a jobb oldali sávba a feliratkozások kaptak helyet.

A háttérképért cserébe viszont egy mindenki számára elérhető „Channel Art” bannert kapunk, amelyen 4 általunk választott linket el tudunk helyezni. A Channel Art grafikájának nagysága dinamikusan változik majd attól függően, hogy milyen készülékről és milyen felbontásban nézzük az adott csatornát. Ennek szemléltetésére az alábbi képet készítettük, amely tartalmazza az alapvető méreteket:

Channel Art Design méretek_1.pngA Channel Art kinézete a különböző eszközökön

A bannert tehát érdemes úgy megtervezni, hogy minden eszköz számára megfelelő legyen. Ehhez minimálisan egy 2560x1440px képet kell feltöltenünk, amelyből a jelölések szerinti nagyságot jelenítik meg az egyes eszközök. A középen látható 1546x423px nagyságú rész minden esetben megjelenik, így ide központosítsuk márkanevünket és fő üzenetünket.

A kép feltöltése során interaktív módon a rendszer megmutatja nekünk, hogy miként fog mutatni a Channel Art képünk okostelefonon, okos Tv-n és természetesen hordozható gépen is.

hogy fog kinézni.PNG

Újabb hasznos megoldás a Google-től a cross device használat támogatására

Az alábbi linken egy letölthető templatet-et találtok, amely segít a kép megszerkesztésében: http://files.johanpaul.net/One_Channel_Size_Background_Art.psd?attredirects=0

Az Avatar képünket a Channel Art bal oldalán helyezi el a rendszer, amelynek megjelenített mérete 98x98px. Az ajánlás szerint 800x800px 1MB-nál kisebb nagyságú képet töltsünk fel a tökéletes megjelenéshez.

Hozzuk ki a legtöbbet csatornánkból – Információk megadása

A régi csatornanézetben a kezdőoldal jobb oldalán jelentek meg azok az információk és linkek, amiket szerettünk volna látogatóinkkal megosztani. Ez a box most egy új aloldalként fog funkcionálni, amelyet a Channel Art alatt érhetünk el „A YouTube-ról” néven. A név ne tévesszen meg senkit, a jövőben biztosan változtatni fogják, hiszen az angol verzióban már az „About” szerepel.

About leírás.PNGEgyszerűen megadhatjuk releváns információinkat

Ezen az oldalon adhatjuk meg a csatornánk leírását, amelyet maximum 1000 karakterbe kell megoldanunk. Ezen felül megadhatjuk további online elérhetőségeinket (pl.: weboldal, fb, twitter, stb.) is, csakúgy mint korábban. Érdemes minél többet megadni preferencia sorrendben, mert SEO szempontból előnyös lehet a linkelés.

A linkeken túl felvehetünk olyan csatornákat is erre az oldalra, amelyek ugyancsak hozzánk tartoznak. Ezek a linkek alatt fognak megjelenni a következő módon:

ijustine futured links.PNG

Az első hat kapcsolódó csatorna a kezdőoldalunk jobb oldalán is megjeleni

Mindent első kézből

Említettük már, hogy a korábbi csatornák esetében a két szélen nem volt kattintható tartalom, csupán a háttérkép játszott szerepet. Ezentúl a bal oldali sávban első kézből érhetőek el feliratkozásaink, lejátszási listáink és a watch later funkció is. A YouTube ezzel igyekszik elérni azt, hogy gyakrabban felkeressük azokat a csatornákat, amelyeket követünk. Ezt a hatást erősíti majd az is, hogy a videó oldalakon is meg fog jelenni az ún. Guide.

videó oldalon is guide.PNGA videó oldalon is megjelenik a YouTube Guide

Az új csatorna oldalak jobb oldalán pedig olyan csatornák fognak megjelenni, amelyeket a rendszer ajánlója szerint ugyancsak érdemes volna követni. Érdekesség, hogy itt lehetőségünk van ezt letiltani, azonban akkor a mi csatornánkat sem fogja másnak ajánlani a rendszer.Featured Channel.PNG

Az alábbi kép jól szemlélteti, hogy a jobb oldali ajánlóban megjeleníthetjük a hozzánk tartozó egyéb csatornákat is. Ezeket a csatornabeállítások között tudjuk megadni korlátlan számban, a rendszer azonban maximum hatot jelenít meg belőle a jobb oldalon a felvitel sorrendjében.

Formáld igényeidre csatornád

A YouTube a csatorna oldalon megjelenített videók esetében szabad kezet ad a felhasználóknak, hiszen mindenki saját igényei és elképzelése szerint rendezheti be lapját. Megjeleníttethetsz egyes videókat, lejátszási listákat és lehetőséged van témák szerint is csoportosítani a tartalmaidat (címkézés segítségével).

Fitness.PNG

A Fitness kulcsszó alapján létrehozott videó gyűjtemény

Adj hozzá kulcsszavakat tömegesen videóidhoz

Bár már elérhető volt a tömeges módosítás funkció a YouTube előző csatornáinál, azonban most kapott igazi szerepet a lehetőség az imént említett indok végett. A Videókezelőben egyszerűen kijelöljük a tömegesen címkézni kívánt videókat és a fent található Tag opcióval egyszerre hozzáadhatunk már meglévő vagy újonnan létrehozott címkéket az egyes tartalmakhoz.

tömeges tagelés.PNG

A bal oldalon található Tag menüpont alatt kulcsszavak szerint csoportosítva találjuk videóinkat, amelyeket itt szükség szerint akár törölhetünk is.

Trailer videók bevezetése

A csatornánkra érkezők közül egyedi köszöntő videót állíthatunk be azok számára, akik még nem iratkoztak fel ránk. Ebben megkérhetjük őket, hogy legyenek a rajongóink, hiszen így sosem fognak lemaradni az értékes és új tartalmainkról a jövőben. A YouTube fejlesztői ezzel nagy segítséget tesznek az egyes felhasználóknak, amely végső soron nagyobb elkötelezettséget hoz a világ legnagyobb videó feltöltő oldala számára is. A trailer videót a csatornánk Home gombjára kattintva adhatjuk hozzá egyszerűen oldalunkhoz a képen látható módon:

Channel Trailer.PNGEgyszerűen hozzáadhatunk csatorna trailert

A videó az érkező látogatók számára automatikusan lejátszódik, így biztosan elérjük őket. Fontos, hogy a videónak saját gyártású, tulajdonú videónak kell lennie, hiszen más tartalmával tilos feliratkozókat szerezni.

trailer videó.PNGKreatívan vegyük rá látogatóinkat, hogy iratkozzanak fel

A trailernek szánt videó címe legyen 45 karakternél kevesebb, hiszen ennél többet nem jelenít meg a rendszer, továbbá a leírás első 144 karaktere fog látszódni a videó mellett, így ebben az esetben is a legfontosabb információkat, linkeket helyezzük előre. A trailer használata nem kötelező, mindenki választhat, hogy megjelenjen-e vagy sem. Mi azt tanácsoljuk, hogy próbálja ki mindenki ezt a lehetőséget, hiszen egy remek videóval sok új feliratkozót szerezhetünk.

Egyedi Tab-ek használata

A hivatalos dokumentáció szerint egyes partnereknek lehetőségük lesz egyedi aloldalt is létrehozni a saját csatornájukon. Erre korábban csak azoknak volt lehetősége, akik Partner csatornával rendelkeztek. Ezek iframe-el működő oldalak lesznek, amelyekbe saját microsite-ot is beleépíthetünk akár a megadott szabályoknak megfelelően.

További információról még nem tudunk beszámolni, de amint kiderül, hogy milyen feltételekkel lehet igényelni az egyedi aloldalt, akkor azt egy bejegyzésben közre fogjuk adni.

Összegzés

Az új csatorna design mindenképpen az egységesítést szolgálja mind a Google szolgáltatásaira, mind az általunk használt eszközökre vonatkozóan. A legfontosabb változások a következőek voltak:

- Megszűntek a háttérképet – Lettek helyettük Chanel Art bannerek

- Minden eszközön egységesített megjelenés

- Mindenki helyezhet el linket a Channel Banneren (max 4 db-t)

- A leírás és linkek külön aloldalra kerültek

- Bekerült a Guide a bal oldalra, míg a csatorna ajánló a jobb oldalra a fő oldalon és a videó oldalakon is

- Megjelent a tömeges címkézés a csatornabeállításoknál

- Egyedi üdvözlő videót vetíthetünk a nem feliratkozottaknak

- Saját igényeinkre szabható csatorna oldal

Az alábbi hivatalos YouTube blog bejegyzésben találtok néhány csatornát, ahol már bétában elérhető a funkció: http://youtubecreator.blogspot.hu/2013/02/how-to-prepare-for-new-channels-design.html

Reméljük, hogy hasznos lesz számotokra a bejegyzés, hiszen nagyon sokatoknak szüksége lesz változtatni a csatornájának a kinézetén.

Minden lájkot, +1-et és megosztást köszönünk nektek!

Stay Tuned!

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr445080382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meneruwa 2013.03.10. 18:18:35

megejgyzem egy kalap szar lett az egész mert többféle képernyőfelbontáson szanaszét csúszik a szépen megalkotott design. érdemes megnézni pl. a youtube által példának flehozott gee & sundry oldalát. Ahol pl. a fele nem látszik kisebb képernyőn mai nagyon igen. Ezek pl. engem nagyon zavarnak mert nem lehet tökéletesen megszerkesztett képet csinálni mint pl. régen amikor minden méretben ugyanugy jelent meg az oldal. Youtube -10 pont a 10 ből.

Farkas Dániel - HD 2013.03.11. 09:35:09

Kedves meneruwa,

A képek valóban nem tökéletesek minden eszközön még, de ez csak átmeneti problémát jelenthet, mert biztosan hamarosan kiküszöbölik majd a hibát.

Ahogy a cikkben is írtuk, a séma szerint érdemes megszerkeszteni a képet, mert akkor a piros részre helyezve minden képernyőn látható a lényegi információ.

A változtatás tény, hogy elég nagy mértékben csökkentette a branding lehetőséget a csatorna kinézetében, viszont cserébe jóval letisztultabb és átláthatóbb csatornákat kaptunk.

Üdv,
Farkas Dani
HD marketing

gabesz576 2013.03.13. 22:53:49

üdv!
ami eddig volt alapértelmezett csatorna oldal, azt nem lehetne vissza állítani? nekem igazság szerint nem nagyon jön be.

Farkas Dániel - HD 2013.03.14. 09:32:48

Kedves gabesz576,

Van lehetőség visszaváltani egy bizonyos ideig az alábbi linken: www.youtube.com/onechannel

Az oldal alján egyszerűen rá kell kattintani a "Visszaváltás" gombra.

Előre láthatólag április végén válik mindenki számára kötelezővé az új csatorna oldal használata és eltűnik a régi.

Üdv,
Farkas Dani

NeoCsatornaja · http://neocsatblog.mblx.hu 2013.04.02. 22:50:50

Hadd kérdezzem meg ezekkel a változtatásokkal mitől lesz ez az én csatornám?
Szinte minden testre szabhatósági eszközt elvesznek 2 pozitívumért cserébe...
Bravo,taps-taps
Azért reménykedem lesz valami trükk a régi dizájn megtartására,ahogy vannak dizájn módosító scriptek is:)
Megjegyzem én is írtam már,ha szeretnétek tesztelhetitek:)

Farkas Dániel - HD 2013.04.03. 09:30:37

@szantai77:

Kedves szantai77,

Az tény, hogy csökkentek a csatornák márkázásnak lehetőségei, azonban az egységesítésre leginkább a cross device használat volt az ok, hogy minden felületen megfelelően nézzen ki a csatorna. A jövőben várható még fejlesztés, így érdemes figyelemmel követni a blogot.

Üdv,
Farkas Dani

NeoCsatornaja · http://neocsatblog.mblx.hu 2013.04.03. 10:09:34

@Farkas Dániel - HD:
Az a baj ezzel hogy hiába fog ugyanúgy kinézni a dizájn mindenűt ha már most kinőtte a lehetőségeit a mostani dizájnnak.
Kb 10 linkem van,amit ki kellene raknom a banerre,erre adnak 4et...
Sőt igazából 1 et mert a többi közösségi média.
A polcok sem végtelenek..
Kirakhatsz 18 polcot kb(Visor bemutatta) és utána mivan?
Semmi!
A feliratkozok kereshetik meg a feltöltött videóid..
Egyszerűen ez nem vállalható ebben a formában.
A csatornám annyira szerte ágazó és annyira sok mindennel foglalkozik hogy nem lehet egységesíteni.
A jövőbeni fejlesztés meg húúú.
Már alig várom mit találnak ki,már a kék gmail is agy f**os volt számomra:D

Farkas Dániel - HD 2013.04.03. 10:17:03

@szantai77:

Kedves szantai77,

Sajnálom, hogy számodra ennyire negatív a hatása az új csatornáknak. Bízom benne, hogy a jövőben olyan módon fog változni a felület, amely jobban illeszkedik a te igényeidhez is.

Üdvözlettel,
Farkas Dani

arimankaz 2013.04.11. 12:17:22

Sziasztok!

Az elképzelhető, hogy a trailer hozzáadása funkció még nem minden csatornában érhető el? Pontosabban nemrég regisztráltam új csatornát és sajnos nálam nem látni.

Előre is köszönöm!

Farkas Dániel - HD 2013.04.11. 12:45:46

@arimankaz:

Kedves arimankaz,

Először is csatlakozni kell az új csatorna kinézethez: www.youtube.com/onechannel

Ezt követően a kezdőoldalon a jobb sarokban a neved és az avatarod melletti kis ikonra kell kattintani, majd itt kiválasztani a saját csatornám menüpontot.

Ekkor bejön a csatornád kezdőoldala ahol hozzá tudsz adni csatorna előzetest a megfelelő gombra kattintással.

Remélem sikerült segíteni számodra.

Üdv,
Farkas Dani

buvesz-blog.hupont.hu 2013.05.27. 19:19:46

Üdv! Ha a home oldalon nincsen az a +jel a csatorna intro hozzáadásához, akkor hol érhetem el? Vagy kell minimum feltöltés,feliratkozó,nézetség ahoz, hogy megjelenjen?

Farkas Dániel - HD 2013.05.28. 09:24:40

@buvesz-blog.hupont.hu:

Kedves buvesz-blog.hupont.hu,

Eddig nem volt egyetlen trailer videó sem bállítva? Mert akkor lehet módosítani kell már csak a beállítottat. Tudomásom szerint ez a funkció nincs feltételekhez kötve, mert számára is elérhető olyan fiókokban, ahol már 0 követő van és nézettség.

Ha módosítani kell, akkor ebben az esetben pedig a csatorna főoldalán (házikós tab) kell lennie már egy videónak kiválasztva. Ezt annak jobb felső sarkában tudjuk módosítani.

Remélem tudtam segíteni.

További jó tartalomgyártást!
Üdv,
Farkas Dani
HD marketing

vinpet 2017.03.22. 10:39:17

Üdv.
A feltöltött videók szerkesztőnézetben jelennek meg.
Hogyan tudok ezen változtatni?

www.youtube.com/my_videos?o=U&vmo=public&sq=is%3Apublic&pi=1

Előre is köszönöm.
süti beállítások módosítása