Biztonságos YouTube-ozás? - Új funkciók a YouTube Kids App-ban

2018. október 26. 13:35 - Balog Viktória

Az internet, és vele együtt a YouTube egyre nagyobb szerepet tölt be már a kisgyermekek életében is. Ez sok szülőt megrémiszt, míg mások nem is érzik az új technológiában rejlő veszélyeket. A YouTube Kids applikáció abban segíti a szülőket, hogy a gyermekek csak a biztonságosnak minősített tartalmú (pl. oktató és mese) videókat érhessék el.

cover_kids_1.jpg

A YouTube Kids már 2015 óta létezik, azonban 2018 őszétől számos újítás jelent meg az applikációban, amelyeket ebben a cikkben össze is foglalunk. 

Az egyik legfontosabb újítás, hogy mostantól a szülőknek lehetősége lesz megadni, és személyre szabni a tartalmak szűrésének szintjét.

kids_ujitas_1.png

Három szint lesz mostantól elérhető, amelyek a következőképp alakulnak:

  • ,,Younger" szint: Alapesetben mindenki ebbe csoportba tartozik. Itt csak szigorúan ellenőrzött tartalmak jelennek meg. A gyerekek kereshetnek maguk is tartalmakat, de a YouTube csak azokat fogja megmutatni nekik, amelyek ennek a szintnek megfelelnek. A YouTube hivatalos blogján ezt a profilt az óvodás, és a fiatalabb általános iskolás gyermekeknek ajánlja. 

  • ,,Older" szint: Itt már zenei videoklipek, és videojátékos tartalmak is elérhetőek a gyerekek számára. Kevésbé korlátozott, mint a ,,Younger” szint, és itt van lehetőség a keresésre.

  • Csak engedélyezett tartalmak: Ez a legszigorúbb szint a három közül. Ha ezt az opciót választják a szülők, akkor a gyermekek kizárólag azokat a videókat és csatornákat érik el, amelyeket a szülők maguk engedélyeznek, hogy a gyerekek nézhessék őket. Ennél a szintnél a gyermekek valóban csak az engedélyezett tartalmakat érhetik el, a keresési funkció ugyanis ki van kapcsolva. Ahogyan az alábbi képen is látható, a szülőknek mindössze annyi a feladata, hogy "+" gomb megnyomásával hozzáadja az engedélyezett tartalmak gyűjteményéhez az adott videót, vagy csatornát.

 3p_collections_1.gif

A beállításokat a szülők bármikor módosíthatják, természetesen ezt jelszó védi, így a gyerekek önmaguk nem tudják felülírni a szülők beállításait.

Sajnos az új funkciók jelenleg csak az USA-ban érhetőek el, azonban a tervek szerint idővel minden országba eljutnak. A szülőket arra buzdítjuk, hogy teszteljék az applikációt és az új funkciókat (amint elérhetőek), hiszen ezekkel a beállításokkal lehetőség nyílik arra, hogy hatékonyan megvédjék a gyermekeket a nem nekik való, káros tartalmaktól.

A YouTube Kids applikáció ingyenes letölthető Android-os, és IOS-es készülékekre.

 

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket. További izgalmas tartalmakért böngéssz a blogunkban!

Stay tuned!

 

Szöveg és képek forrása: https://youtube.googleblog.com/2018/09/new-tools-for-parents-and-content-for.html

Borítókép forrása: Envato Elements

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr7814319581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása