TOP magyar Játék Csatornák

2013. október 31. 09:49 - Tóth Bálint Star Network

A korábbi bejegyzéseinkben a magyar gasztronómiai illetve smink Csatornákkal foglalkoztunk, most pedig az úgynevezett gaming videók következnek.

A videó/számítógépes/konzolos/mobilos játékokhoz kötődő videók kb. 10-15%-át adják a YouTube videóknak. Az ilyen tartalmat fogyasztók nem csak egy brandhez (játékhoz) kötődnek, általában többféle játékstílust és azon belül is több tucatnyi játék iránt érdeklődnek, aktívan és hosszabb ideig néznek ilyen videókat. Statisztikák bizonyítják, hogy a videójátékos tartalmak rendkívül népszerűek a Youtube világában. Ez év júliusában a Google kiadott egy tanulmányt, mely azt mutatja, hogy a játékosok 95%-a megnézi a Youtube-on található játékteszteket, bemutatókat.

Youtube-Gaming.jpg

Emiatt is indult el egy olyan folyamat, mely során egyre több játékos csinál saját csatornát a Youtube-on, amatőr vagy akár profi szinten. Az ilyen csatornák létrehozásának hátterében elsősorban az állt és áll ma is, hogy a játékosok megoszthassák saját tapasztalataikat egy-egy játékkal kapcsolatban, és megszerettessék a nézőkkel ezeket. A közösségi hatás erre az iparágra kifejezetten jellemző, és az ilyen Youtube videókat gyakrabban is kommentelik a nézők. Amerikában és nyugat-európai országokban már széles körben elterjedtek az ilyen egyéni kezdeményezésre létrehozott csatornák profi megvalósításai. Hazánkban is jellemző ez a tendencia, elsősorban gameplayeket bemutató videók készülnek, de a csatornák általában amatőr szintűek, profinak nem sokat lehet nevezni, hiszen saját önerőből készülnek, és ha szponzorálják is, ez nem olyan hatalmas mértékű, mint nyugati országok esetén.

Korábbi cikkünkben már írtunk a játékvideó típusokról, mi most azonban nem erre fókuszálunk. A Vidstatsx.com által összegyűjtött legnépszerűbb magyar csatornák közül a legnagyobb arányban a gaming csatornák képviseltetik magukat. Mostani elemzésünkben ezek közül is a TOP 15-t gyűjtöttük össze, és hatot fogunk bemutatni. Lássuk, melyek ezek!

Pingvinharcos

Feliratkozó szám: 128 870  Videó össznézettség:  20 400 721

A csatorna elérhetősége: https://www.youtube.com/user/pingvinharcos

pingvinharcos2.JPG

A Minecraft hihetetlenül népszerű a játékosok körében. Csekély grafika, de annál jobb játékélmény. Mindenkinek a gépén elfut, ráadásul a játékosok megalkothatják saját világukat, sztorijukat, és a lehetőségek szinte határtalanok. Erre alapozva kezdte el Sirius és Slowmo saját csatornájukat kialakítani még 2009-ben. Azóta már 500 videót töltöttek fel a csatornára, és játékpalettájuk is bővült, így listánk első helyén szerepelnek. Címkézés, lejátszási listák, minőségi videók mellett egy sikeres gaming csatornának alapvetően négy pillérre kell támaszkodnia: humor, a célcsoportnak megfelelő stílus, információnyújtás és egy játék profin való játszása. Ha e négy tényező mindegyike hiányzik, nem létezhet jó gaming csatorna, de a legjobb az, ha mind a néggyel rendelkezik. Humor kell, hiszen azért játszanak emberek nap mint nap, hogy jól érezzék magukat és jól szórakozzanak, és a humor segítségével élvezetesebb videókat nézni. Ha a tartalomgyártó saját stílusába nem illeszkedik a humor, abban az esetben azt látjuk, hogy vagy arra támaszkodnak, hogy egy játékot nagyon profin és ez által látványosan és élvezetesen játszanak, vagy pedig olyan információkat adnak gameplay videók közben, amiket a felhasználók máshol csak időigényesebb kereséssel tudnának megtalálni. Ilyen információk lehetnek iparági hírek, érdekességek és ún. funfact-ek. Pingvinharcos csatornájának sikere abban rejlik, hogy kezdésként egy népszerű játékra helyezték a hangsúlyt, és ezt használták ki arra, hogy sok feliratkozót szerezzenek. Mélyrehatóan ismerik az általuk bemutatott játékokat, és rengeteg hasznos tanácsot tudnak adni, ráadásul a stílusuk is, mely nem mentes a humortól, megfelelően illeszkedik a célcsoporthoz. Saját honlapjuk, Facebook oldaluk van, és ez utóbbit aktívan is használják. Videós tartalmak terén gameplay videók mellett vlogot is készítettek már többször, és bizonyos időközönként élő videót is közvetítenek.

The Otherworld Online

Feliratkozó szám: 100 364  Videó össznézettség:  15 831 430

A csatorna elérhetősége: https://www.youtube.com/user/TheOtherworldonline

otherworld.JPG

Az online játékmagazinok közül a 2008-ban indult OtherWorld Online büszkélkedhet a legnagyobb Youtube csatornával, listánkon a második helyen áll 100 364 feliratkozóval. Ők annyival könnyebb helyzetben voltak, hogy az online magazinjuknak köszönhetően már ismerték célcsoportjukat, igényeiket, és könnyebben tudták meghatározni csatornájuk célját. 2010-es indulásuk óta játéktesztek, bemutatók kerülnek ki a kezük alól, és rengeteg olyan lejátszási listával rendelkeznek, amelyek valamilyen adott témára épülnek, és ezek ráadásul a honlap menüpontjaihoz igazodnak. Ilyen például az úgynevezett Retroworld nevezetű, amely a honlapon is megtalálható, és amelyben olyan játékok bemutatói szerepelnek, amik már több mint 5 éve jelentek meg. Mindezek a videómegtekintési élmény növekedését eredményezik. Az 5-15 percig terjedő bemutató videókban remek stílusban kerülnek prezentálva első élményeik egy-egy számítógépes játékkal. Ellentétben azonban a Pingvinharcos csatorna esetében, ők nem végeznek élő közvetítést különböző játékbajnokságokról és rendezvényekről, ezen a téren lehetne fejleszteni még. Mindezek mellett filmbemutatókat is csinálnak, de ezekre kisebb hangsúly kerül. A megfelelő dizájnnak, az élvezetes stílusnak és a rengeteg (471) videónak köszönhetően ma már több mint 15 milliós nézettséggel rendelkeznek.

JátékPartizán

Feliratkozó szám: 86 710  Videó össznézettség:  16 816 278

A csatorna elérhetősége: https://www.youtube.com/user/jatekpartizan

játékpartizán.JPG

Korábban a Rossz PC Játékok néven ismert sorozatról híresült el ez a csatorna, mára már közel 87 ezres feliratkozói bázist és több mint 16 milliós nézettséget tudhat a magáénak. Ezt elsősorban a már előbb említett Rossz PC Játékok sorozatnak köszönheti. A csatorna fő alapköve a humor, amely a csatornakészítő saját stílusát is tükrözi, és ezekre remekül épít, bár tudatos márkaépítésről nem lehet beszélni. A feltöltött 346 videó mellett természetesen itt is jelen van egy saját Facebook oldal és honlap is, és egy bemutatkozó videó fogadja a fel nem iratkozott felhasználókat.

Szefi91

Feliratkozó szám: 75 205  Videó össznézettség:  11 355 519

A csatorna elérhetősége: https://www.youtube.com/user/szefi91

szefi91.JPG

Listánk negyedik helyén egy olyan csatorna található, melynek egy pillére van: a szórakozás. Mint cél, tudatosan ez nincs megfogalmazva, de látszik, hogy kizárólag azt szeretné elérni, hogy a nézők jól szórakozzanak, elsősorban az által, hogy a videó készítők is sorozatos poénokkal tarkítják az élményt és szórakoznak ők is egyet. Játékosoknál ez fontos szempont, amikor Youtube gameplay videókat néznek, nem is meglepő emiatt, hogy már 75 205 feliratkozóval és több mint 11 milliós nézettséggel rendelkezik a csatorna. A tudatos márkaépítés, ami az első két helyezettnél jelen van, itt szintén nem látszik, ezért is van lemaradva tőlük feliratkozók számában. A csatorna kialakítása mindazonáltal szépen megtervezett: vannak lejátszási listák, vízjelet használ a videói többségében stb. Az utóbbi napokban pedig kiderült, hogy harmadik féltől való tartalom másolása miatt büntetést szabott ki a Youtube a csatornára, melynek értelmében például 15 percnél hosszabb videókat nem tölthet fel. Emiatt most egy új csatornát hozott létre Szefistúdió néven, és október 28-tól már ezt használja egészen addig, míg a régi csatornának a büntetése le nem jár. Ismét egy újabb példát láttunk tehát arra, hogy mennyire fontos figyelni a jogvédelmi irányelvekre, mert ennek hiánya akár egy jól felépített csatornát tehet tönkre.

zsDav

Feliratkozó szám: 68 134  Videó össznézettség:  14 564 130

A csatorna elérhetősége: https://www.youtube.com/user/zsDav

zsdav.JPG

Ötödik helyezettként a zsDav Adventuras nevű csatornát említjük meg. Majdnem 69 ezres feliratkozói számmal és több mint 14 milliós nézettséggel bír, 271 videónak köszönhetően. Az 5 csatorna közül ez a legrégebbi, már 2008-ban elindult. Az akkoriban még fiatal készítő elsősorban Star Wars videókkal jelentkezett, majd később tért át fokozatosan gameplay-ek kommentálására. Szintén a Minecraftot kedvelő közönséget célozta meg, akárcsak a Pingvinharcos nevű csatorna, majd ezután került egyre több játék a repertoárba.

TirexiHD

Feliratkozó szám: 46 733   Videó össznézettség: 55 021 095

A csatorna elérhetősége: https://www.youtube.com/user/TirexiHD

tirexihd.JPG

Kialakításában ez a csatorna olyan szinten áll, mint az OtherWorld Online. Minden videó elején egy profi intró indul, körülbelül 20 másodpercen keresztül. Összesen 1948 videót tartalmazó lejátszási listákat tekinthetünk meg, legtöbbjük egy egy játék szerint tematizálva, így ezt videómegtekintési élmény, a megtekintett videók száma is magas. Ráadásul a nyitó oldalon egy rövid, közel 30 másodperces promó videó fogadja a még nem regisztrált felhasználókat, ez által is motiválva őket videók megtekintésére. És nem elhanyagolható az sem, hogy a csatorna design egységesen illeszkedik a honlaphoz is. Cikkünkben eddig nem beszéltünk az unboxing videókról. Ezekben a videókban a készítők kibontják az általuk rendelt, vagy akár szponzoroktól kapott készülékeket, játékokat, és bemutatják azoknak az adatait, és első benyomásaikat. Sok gaming csatornán találunk ilyen videókat, TirexiHD csatornáján külön lejátszási lista is van szentelve ezeknek a videóknak, és elsősorban konzolok, valamint asztali számítógépek, notebookok és tartozékok kerülnek bemutatásra.

hmate57

Feliratkozó szám: 35 209  Videó össznézettség:  19 121 945

A csatorna elérhetősége: https://www.youtube.com/user/hmate57

hmate57.JPG

Ez az angol nyelvű csatorna egyetlen egy játékra épít, mely a Just Dance nevezetű sorozat. Itt mutatja meg a készítő a tánc iránti szeretetét mégpedig ezeken a játékokon keresztül. Feliratkozó számot tekintve csak a lista vége felé áll, de össznézettsége azonban megközelíti Pingvinharcos csatornáét. Csak a Gangnam Style nevű videóját közel 4,5 millióan tekintették meg, és még több videójának nézettsége 1 millió fölött van. Listánkon szereplő többi csatorna egyike sem tudott eddig ilyet produkálni. Mindez bizonyítja, hogy egy megfelelő pozícionálással és egy megfelelő csatornakialakítással már nagy sikereket lehet elérni a Youtube-on, így ez a csatorna még sok potenciált rejt magában. 

A fenti elemzéseken túl természetesen találhatóak még további gaming csatornák is hazánkban, a következő táblázatban összegyűjtöttük a TOP magyar gaming csatornák elérhetőségeit és legfontosabb számait (a 2013. október 31-ei adatok alapján):

Csatorna név Videószám Megtekintés Feliratkozó
pingvinharcos 500 20 400 721 128 870
TheOtherworldonline 471 15 831 430 100 364
jatekpartizan 346 16 816 278 86 710
szefi91 811 11 355 519 75 205
zsDav 271 14 564 130 68 134
GameplayHErBY 329 5 613 543 57 387
Danny2462 62 5 293 912 56 115
TheCovery 395 6 473 285 46 818
TirexiHD 1948 55 021 095 46 733
GumiHD 29 285 888 45 526
Metalexovics 206 4 370 810 38 248
hmate57 166 19 121 945 35 209
Lszajmi 242 2 928 971 27 672
ElekVicc 481 5 507 855 27 501
GoodLikeGameplay 38 106 163 5 513

 

Ha tetszett a cikkünk, akkor lájkold és oszd meg ismerőseiddel a közösségi gombok segítségével!

Köszönjük!

Stay Tuned!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr35602525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása