A YouTube 20 millió dollárral támogatja az edukációt!

2018. november 22. 13:19 - Varga Daniella Virág

Egy iraki háborús veterán, Joshua Carroll őrként órákat töltött YouTube videókon keresztül trigonometria tanulással azért, hogy hódoljon űr iránti szenvedélyének. A YouTube segítségével mindössze három hét alatt 10. osztályos matematika tudását olyan szintre fejlesztette, hogy a virginiai New River Community College-n tudott tanulni. Ma már fizikusként dolgozik, aki Bernoulli-féle differenciálegyenletet használ. Nem Joshua története az egyetlen, ahol azt tapasztalhatjuk, hogy a YouTube hozzájárult az emberek álmainak megvalósításához.

indiii.jpg

Akár egyetemi felkészülésről vagy olimpiai dárdahajításról van szó, már mindenki használta a YouTube-ot tanulás céljából. A sikertörténetek nagy része olyan EduTuberekhez (oktató youtuberekhez) kötődik, mint például PhysicsGirl vagy Manual do Mundo, akik tökéletes példái az egyszerre oktató és szórakoztató tartalmak fontosságának.

Ennek köszönhetően a YouTube vezérigazgatója, Susan hivatalosan bejelentette a YouTube Learning elindulását, amivel azokat az alkotókat kívánja támogatni, akik megosztják tudásukat a világgal. 20 millió dollárt ajánlott fel a kezdeményezésre, ezzel még jobb felületté téve a YouTube-ot az edukációra.

fund-png-2.png

Learning Fund

Mivel a minőségi oktató tartalom esetében a kutatómunka, gyártás és szerkesztés rendkívül időigényes, a YouTube a videósok támogatására létrehozta a Learning Fund-ot. Ahhoz, hogy részesülj a támogatásból, természetesen oktató tartalmakkal kell rendelkezned, azon belül viszont bármit alkothatsz, legyen szó karrier skillekről (pl. interjúzás és önéletrajz írás), vagy számítógépes ismeretekről mint a kódolás játékfejlesztéshez vagy JavaScript-hez. Ha ennek a kritériumnak megfelelsz, akkor egy formon tudsz jelentkezni a támogatásra. A jelentkezők közül a YouTube munkatársai ítélik meg, kik fogják végül ezt elnyerni. A konkrét összegről nem közöltek információt.

Az első befektetések már meg is valósultak olyan tiszteletre méltó nevek esetében, mint a TED-ed vagy Hank és John Green által gyártott Crash Course. A YouTube a feltörekvő tartalomgyártókat is támogatja, mint pl. Socratica vagy Linda Raynier.

Ezen kívül saját gyártású sorozatok is indulnak, amik a tanulásra fókuszálnak, például: Michael Stevens Mind Field 3. évada és egy teljesen új sorozat a Vox Entertainmenttel.

youtube_1.png

Learning csatorna

Nem csak az a fontos, hogy az oktató tartalmak gyártására kerüljön a fókusz, hanem az is, hogy felfedezhetővé váljanak. Hiszen mit ér egy videó, amiben bemutatják a rák ellenszerét, ha nem jut el a közönséghez?!

Ennek megoldására a YouTube egy külön learning csatornát hoz létre, ahol partnerek által válogatott videók fognak szerepelni lejátszási listába rendezve. Ezáltal a csatorna megkönnyíti a nézők számára a tutoriálok, DIY videók, és készség-alapú videók megtalálását.

A YouTube a jövőben oktató platformokkal is együtt fog működni, melyek legnépszerűbb videókurzusai ezentúl elérhetővé válnak a Piros Óriáson. Ilyen felület például az edX, ahol órákat vehetsz fel a világ legjobb egyetemeiről és intézményeiről, és az OpenClassrooms, mely egy Franciaországból eredő edukáló platform.
kisspng-logo-brand-font-coming-soon-5abfa76c67e109_7452343115225096764255.png

2018-ban a YouTube EduCon konferenciát rendezett Kaliforniában, Mexikóban és Brazíliában, melyek során lehetőséget nyújtott az edutubereknek kapcsolatépítésre. A 2019-es tervek között szerepel a konferencia európai és ázsiai terjeszkedése, melynek első lépéseit már meg tették: Indiában decemberben, Nagy-Britanniában pedig februárban rendezik meg az eseményt. DE mi jön még?

  • Még több oktató anyag a Creator Academy-n és az új, Learning Best Practices-es felül.
  • NextUp tábor rendezése feltörekvő EduTuberek számára.
  • EduTuberek összekötése céges partnerekkel FameBit-en keresztül.

A YouTube arra törekszik, hogy minden lehetőséget biztosítson azok számára, akik oktató vagy éppen tanuló céllal használják a felületet. Azt ígérik, hogy mindez csupán a kezdet, hamarosan még több újítással készülnek. Szerinted mi lesz a következő meglepetés?

Stay tuned!

Forrás: https://youtube.googleblog.com/2018/10/youtube-learning-investing-in.html

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr2914386558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása