Videójátékok a YouTube-on

2013. július 15. 12:58 - Deli Norbert - HD

Videójátékok szektorelemzés.png

A videó/számítógépes/konzolos/mobilos játékokhoz kötődő videók kb. 10-15%-át adják a YouTube videóknak, ez pedig óriási érték. Az ilyen tartalmat fogyasztók nem csak egy brandhez (játékhoz) kötődnek, általában többféle játékstílust és azon belül is több tucatnyi játék iránt érdeklődnek, aktívan és hosszabb ideig néznek ilyen videókat.

Július elején a Google kiadott egy tanulmányt, amiben az szerepel, hogy a "Játékosok" 95%-a megnézi a YouTube-on található játék bemutatókat, teszteket. Így (valószínűleg?) a videójátékok piaca az, ahol létkérdés, hogy a terméket gyártóknak illetve forgalmazóknak foglalkoznia kell a YouTube marketing-gel.

Az általunk egy hónapja közölt cikk - a legnépszerűbb magyar YouTube csatornákról - is azt mutatta, hogy a hazai TOP10 csatorna közül 4 gameplay videókkal foglalkozik. Az egész világot tekintve ennél kisebb a súlya ennek a témakörnek a TOP50 csatornában. A világ TOP 50 legnézettebb YouTube csatornája közül 7 db foglalkozik videójátékokkal, mindegyik 1 milliárd feletti nézettséget ért el eddig. A TOP 50 legtöbb feliratkozóval rendelkező csatorna közül pedig 6 db játékos, ami 4 milliónál több feliratkozót jelent az egyes csatornáknak.

Tehát sok videót és aktívan néznek a "Játékosok", ezek a videók elég jellegzetesek, egyrészt mert ritka az olyan témakör, amelyben a márka/gyártó illetve a közösség által gyártott tartalmak ilyen közel azonos megoszlásban lennének. Abban is egyedi ez a témakör, hogy a márka/gyártó cégek a játék megjelenése után már csak minimálisan jelenítenek meg új videókat, a teret teljesen átadják a közösségnek valamint a 3. felet képviselő bloggereknek, újságíróknak, tesztereknek. 

Az egyes videótípusok a következőek: 

1. Játék bejelentések - A gyártó/forgalmazó által kiadott tartalom, első képek a játékról, általában 1-3 percesek
2. Játékmenet demók - A gyártó/forgalmazó által kiadott tartalom, első képek a játékmenetről, általában 5-15 percesek
3. Játék megjelenés - A gyártó/forgalmazó által kiadott tartalom, értékesítést ösztönző videók, általában 1-3 percesek
4. Szórakoztató videók - Közösség által gyártott tartalom, vicces részek a játékból, paródiák, játék bugok, 5 percnél rövidebbek
5. Tutoriál videók - Közösség által gyártott tartalom, hogyan kell csinálni egyes dolgokat a játékban, 1-5 percesek
6. Végigjátszások - Közösség által gyártott tartalom, hogyan lehet végigcsinálni a játékot, 15+ percesek
7. Értékelések - Közösség/Újságok által gyártott tartalom, a játék rövid bemutatása és értékelése, 4-5 percesek

A grafikon láthatjuk, hogy a 7 videótípus hogyan kötődik időben az adott játék megjelenéséhez, átlagosan a kapcsolódó videó megtekintések hány %-a ilyen és hogy mekkora részét gyártják a kiadók, a közösség illetve harmadik fél.

videojatekok k01.JPG
videojatekok 02.JPGAmit egy más szektorban tevékenykedő cég tanulhat a videójátékokból, az az hogy érdemes a termék bevezetése előtt is kommunikálni videós formában, valamint hogy nem szabad félni a közösség által generált tartalmaktól sem, sokkal hitelesebb lesz a felhasználók szemében az így kapott vélemény a termékről.

A tanulmányban vizsgálták azt is, hogy a játékvideók megtekintése mekkora részben történik mobil eszközökön, a tapasztalat az lett, hogy minden harmadik megtekintés ilyen eszközökön történt. 

Minden like-ot, megosztást köszönünk Nektek!

Stay Tuned!

További linkek a TOP magyar videókjáték oldalakra:

   - Otherworld.hu csatornája, filmkritikákkal és gameplay videókkal 

   - zsDav csatornája, főleg Minecraft gameplay videókkal 

    - Játékpartizán csatornája, a Rossz PC játék sorozattal vált ismerté, most már filmkritikák is megjelennek oldalán 

   - pingvinharcos csatornája, egy csapat által menedzselt gameplay videók gyűjteménye

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr255404331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása