TOP magyar Smink Csatornák

2013. október 28. 11:20 - Török Fanni

Ahogy már korábban bemutattuk a magyar gasztrocsatornákat, a héten szeretnénk a sminkeléssel és a kozmetikumokkal foglalkozó csatornákat ismertetni.

A csatornák nagy részét fiatal lányok készítik az amerikai trendeket követve. Nagyon népszerűek a HAUL és TAG videók. Röviden arról, hogy mit is takarnak ezek a videók.

Haul videó: vagy zsákmány videó, melyben a lányok bemutatják az újonnan vásárolt kozmetikai, ruházati termékeket. Elmesélik, hogy hol vették, mennyibe került, miért pont ezt, terméket ki is próbálják és megosztják véleményüket a videó nézőivel.

Tag videók: 2 csoportra bonthatóak, vannak azok a videók amikben a feliratkozók kérdéseit igyekeznek megválaszolni. Azt vettem észre, hogy abszolút nem szelektálják a kérdéseket, minden kérdésre igyekeznek válaszolni. A 2. csoportba a szivárvány tagek tartoznak. Ebben a videóban a vloggerek egy másik vlogger felkérésére a szivárvány színeinek megfelelő termékeket mutatnak be.

A vizsgált csatornáknál megfigyelhető volt még, hogy a lányok követik az aktuális trendeket és az adott évszakhoz leginkább passzoló sminkeket javasolnak. Most nagyon népszerűek például a halloween-i videók.

A smink csatornák vizsgálata során közel 20 magyar csatornát szedtem össze, közülük a következő hetet mutatom be részletesen. A kiválasztásuk szubjektív volt, szerepelnek benne a legnépszerűbb csatornák, de feltörekvő kicsik is.

barbyesworld

Feliratkozók száma: 5 577       Megtekintés: 1 416 869        Feltöltött videók száma: 170

Barbye.JPG

Barbi egy átlagos 24 éves főiskolás lány. 2 éve készít YouTube videókat és blogot is vezet.

Videókban nem csak sminkeket és termékeket (”zsákmányokat”) mutat be, hanem hajápolási, arctisztítási tanácsokat is ad és tuti tippekkel látja el a feliratkozókat. Kicsit a kulisszák mögé is betekintést enged a követőknek. Készített olyan jellegű videókat is, amiben például kérésre bemutatja a Movie Maker használatát és tanácsokat is ad azoknak, akik blogot indítanának.

Szezonális videókat is készít. Suli kezdéshez smink és frizura tippek, őszi-nyári sminkek. Rengeteg kozmetikai termék bemutatására külön videót is szentel, amit valamilyen témájú smink elkészítésével köt össze.

 

gabifrizurái

Feliratkozók száma: 11 957        Megtekintés: 2 761 985      Feltöltött videók száma: 135

Gabi.JPG

Gabi 14 éves és 2 éve vezeti YouTube csatornáját. Nagyon vicces videókat csinál, látni lehet, hogy mennyit fejlődött a két év alatt. Az első videók még kicsit félősek voltak, de a mostani videók nagyon határozottak, lendületesek és viccesek is. Szerintem szakmailag annyira nem erős, mint a többiek, de nagyon jól vágott videókat készít, kihasználja a Youtbe adta lehetőségeket és látszik, hogy szereti, amit csinál és követői is imádják . Ezt az is igazolja, hogy az Ő videói voltak a legnézettebbek és neki van a legtöbb feliratkozója.

Rengeteg felkérést kap, amikben követők egy adott eseményre alkalmas smink vagy frizura elkészítésére kérik.

Gabi nagyon jó tag videókat készít, bemutatkozó videójában például ezt láthatjátok: https://www.youtube.com/watch?v=mjjr3cVZtuQ

Néhány videót közösen csinálnak plaura99-el, ezek többnyire tag videók, vagy smink kihívások.

 

Follow Anna

Feliratkozók száma: 7 743         Megtekintés: 1 100 590        Feltöltött videók száma: 124

Anna_1.JPG

Anna 17 éves, szintén 2 éve készít YouTube videókat. Csatornáján a smink és kozmetikai fortélyok mellett rengeteg kreatív ötlet megvalósítását mutatja be, amivel egy sokkal egyedibb megjelenést érhetünk el.

A csatornája számomra azért is volt nagyon szimpatikus, mert a videói nem nagyon hosszúak, átlagosan 5 perc körül mozognak, ritkán vannak hosszabb videói, azok is inkább élőbeszélgetések. Nekem az a véleményem, hogy ez a hosszúság sokkal jobban illik ehhez a témakörhöz, kellő ideig fenntartja a feliratkozók figyelmét, mint a hosszabb videók.

Anna is készít tag, haul és szezonális videókat, sőt kihasználja a Youtube adta lehetőségeket azon a területen is, hogy promotálja magát és szavazatokat gyűjtsön a 2013-as Aden lány választáshoz.

Két csatornát is menedzsel Youtube-on. A Do It Yourself – Follow Anna blog is közel 2000 feliratkozóval rendelkezik, de csak 8 videót tartalmaz és igazából nem is olyan gyakran frissül, mint a Follow Anna csatorna, illetve azt vettem észre, hogy a 2 csatornán hasonló tartalmak találhatók, így nem teljesen volt világos számomra, hogy miért vezet kettőt.

 

nojkoblog

Feliratkozók száma: 4 530         Megtekintés: 507 498           Feltöltött videók száma: 72

Nojko.JPG

Noémi 23 éves, egyetemista. Körülbelül 2 éve vezet YouTube csatornát, a magyar smink témában a legprofibb kialakítással. Sminkelést apró lépésekre, folyamatrészekre bontja és próbálja egy kicsit más megközelítésből, sajátosan átadni ugyanazt a tudást, amit mások is.

A már megszokott haul és tag videókon kívül nagyon sok ”Készülődős” videót is készít. A videókat néha feliratozza, amikkel felhívja a figyelmet a nyelvbotlásokra és az archibákra, egy kis humort visz ez által a videókba. A videókat azzal teszi pörgősebbé, hogy a sminkek felkenését csak gyorsítva vetíti le, amit a többi lány videóiban nem tapasztaltam.

Diszkrét, elegáns sminkeket készít és nagyon ügyesen dolgozik, jól szervezett a csatornája.

 

EhsstySmink

Feliratkozók száma: 7 573          Megtekintés: 579 775            Feltöltött videók száma: 71

Essthy.JPG

1 éve kezdte a smink videók készítését, abszolút kihasználja a felület előnyeit. 2 csatornát is vezet, aminek célja, hogy a sminkeléssel, szépségápolással és kozmetikumokkal kapcsolatos videókat elkülönítse egymástól. Az Ehssty nevű csatornán párjával, barátaival készít videókat illetve saját magát mutatja be.

Az Ehssty Smink csatornán ”Smink Klasszikusok” néven mutat be sminkelési ötleteket, készít még DIY videókat, hajápolással, frizurákkal kapcsolatos kisfilmeket és a már jól ismert TAG és HAUL videókat. Szerintem a videók túl hosszúak, de ettől függetlenül nagyon sokan megnézik és sokan követik csatornáját.

 

kittimakeuplab

Feliratkozók száma: 1 699           Megtekintés: 131 698           Feltöltött videók száma: 27

Kitti_1.JPG

Kevés videót készített és közel 4 hónapja nem jelentkezett új videóval, de ennek ellenére abban különbözik a többi lánytól, hogy profi kozmetikumokkal dolgozik és videóit angol nyelven készíti. Kitti Angliában tanult profi sminkesnek.

Csatornáján nem tér ki más szépségápolással kapcsolatos területre, kifejezetten a sminkelés a téma csatornáján. Ritkán készít magyar nyelvű videókat is. Véleményem szerint Ő is nagyon ügyes.

 

SzilvaléSzilvuplé

Feliratkozók száma: 791             Megtekintés: 7 970               Feltöltött videók száma: 8

Szilvi.JPG

Szilvi 2 hónapja kezdett smink videókat készíteni. Ő is vezet blogot és Facebook oldalt, amik abszolút összhangban vannak egymással.

Ahogy gondolom mindenkinek feltűnt, hogy Szilvi még nem rendelkezik olyan sok feliratkozóval, mint a korábban említett lányok. De azt jól demonstrálja csatornája, hogy ha valaki ügyes, akkor 2 hónap alatt is nagyon szép számú feliratkozót lehet gyűjteni, akik tábora folyamatosan nő, ha ügyesen és rendszeresen készítünk tartalmat számukra.

 

Csatornákról összességében

A csatornákról összességében elmondható, hogy ez eltelt időszak alatt nagyon sokat fejlődtek. A korábban a rendszer által kiválasztott random borítóképek helyet szinte mindenki egy általa választott borítóképet tölt fel, amin még a videó címe vagy a csatorna neve is fel van tüntetve.

Azt tapasztaltam, hogy a lányok feliratkozóinak száma hétről hétre több száz emberrel gyarapodik, ami nagyon szép számnak mondható hazai viszonylatban. Szinte mindenki vezet Facebook oldalt is, ahol napi szinten szól követőihez. Ezeken többnyire még kevesebb követővel rendelkeznek, mint YouTube-on.

 

Lehetőségek a sminkcsatornákban

Amerikában már elindult a YouTube vloggerek támogatása, a Google támogatja őket és akár a forgatásban is segít.  Ami azért is előnyös, mert a véleményükre sokkal többen adnak és kíváncsiak. Ha ők beszélnek hitelesen, őszintén egy új termékről azt inkább elhiszik az emberek. Míg egy tévéreklám sokkal kisebb bizalmat vált ki a nézőkben, nem beszélve arról, hogy olyan embereket is elérünk vele, akiket nem szeretnénk. Sokkal inkább hisznek egy olyan vloggernek, aki húsvér nő, már több éve követik, tudják, hogy mik a gyengéi, sokszor azonosulnak a videó készítőivel a nézők (ugyan olyan a szemformája, mint nekem; ami neki jól áll, talán nekem is jól fog; ha neki bevált én is kipróbálom stb.) és ha valamire Ő azt mondja, hogy jó akkor azt mások is kipróbálják.

Ez egy óriási lehetőséget kínál a kozmetikai termékeket forgalmazó vállalatoknak és itt most nem feltétlenül a külföldi nagy cégekre gondolok, hanem magyar kozmetikai, arcápolási termékeket forgalmazó kisvállalkozásokra, akik általuk kisebb szegmenset érhetnek el, de ugyanakkor sokkal hálásabbat és lojálisabbat.

 

TOP magyar smink csatornák

A fenti elemzéseken túl természetesen találhatóak még további sminkeléssel kapcsolatos csatornák is hazánkban, azonban azok mind minőségben, mind tartalom gyártási volumenben elmaradnak az említett 7 csatornától.

A következő táblázatban összegyűjtöttük a TOP magyar smink csatornák elérhetőségeit és legfontosabb számait (a 2013. október 28-ai adatok alapján):

Elérhetőség
Videók 
Nézettség
Feliratkozó
www.youtube.com/user/gabifrizurai 135 2 761 985 11 957
www.youtube.com/user/barbyesworld 170 1 416 869 5 577
www.youtube.com/user/bl4ckp4nterZ 124 1 100 590 7 743
www.youtube.com/user/AvonCosmeticsHungary 68 961 090 822
www.youtube.com/user/EhsstySmink 71 579 775 7 573
www.youtube.com/user/nojko89 72 507 498 4 530
www.youtube.com/user/MonicasBeautyWorld 200 473 136 4 029
www.youtube.com/user/plaura99 69 375 423 3 833
www.youtube.com/channel/UC8ZG-0yqY2-0ZQmKOoSIYvQ 80 367 600 3 435
www.youtube.com/channel/UCVO6PF5rd-rZ8d7kmoEfA0w 27 295 291 1 799
www.youtube.com/user/Darla666hungary 62 290 962 2 091
www.youtube.com/user/Csipkecske 118 291 169 2 403
www.youtube.com/user/Theverystyleblog 70 247 446 2 750
www.youtube.com/user/kittimakeuplab 27 131 698 1 699
www.youtube.com/user/stilusesegyeb 49 66 794 653
www.youtube.com/user/joybeautychannel 26 64 024 831
www.youtube.com/breakfastatfruh 20 37 661 1 464
www.youtube.com/user/citromhab 15 28 388 1 019
www.youtube.com/user/ThisChrisful 16 23 453 729
www.youtube.com/user/szilvaleszilvuple 8 7 970 791

 

Sminkcsatornák külföldről

Michelle Phan

Szerintem jelenleg Ő a legismertebb sminkes, aki bárkivé átváltozik. Több mint 5 millió követője van YouTube-on, Magyarországon is több cikkben olvashattunk már róla, illetve a Wikipédián még saját szócikket is kapott.

Michelle_1.jpg

Michelle-re elképesztő tehetségének köszönhetően a L'Oreal is felfigyelt és ennek keretében felkérték a L’Oreal új Em’ termékcsaládjának a kidolgozására is. Az új termék promó videóját itt tekinthetitek meg: https://www.youtube.com/watch?v=gB5-wp_cm_8

Makeup Geek TV

Marlena 5 éve vezeti YouTube csatornáját. Ő is hasonló videókat készít, mint a magyar lányok, annyiban különbözik, hogy videói talán rövidebbek és a létező összes közösségi oldalt használja, ahol elérheti videói célközönségét.

Makeup By TiffanyD

Tifanny is 5 éve készíti aktívan videóit YouTube követőinek. Ő kicsit hosszabb videókat készít, általában véleményét, tapasztalatait osztja meg az által kipróbált termékekről.

Igazából a külföldi sminkcsatornák is nagyon hasonlók a magyarokhoz, azzal a különbséggel, hogy sokkal régebb óta futnak és talán több közösségi felületet használnak, de ezekre a felületekre a magyar lányok is kezdenek betörni. Illetve előnyük, még hogy az amerikai nagy vállalatok hamar felfigyelnek az igazi tehetségekre és nagyon szép karriert futhatnak be segítségük által.

Bízunk benne, hogy sokak számára érdekes volt cikkünk és sikerült egy részletes betekintést nyújtani a hazai online videós sminkelés világába.

Köszönjük, ha megosztod barátaiddal, ismerőseiddel cikkünket a közösségi gombok segítségével.

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr55598928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása