Mi áll a BuzzFeed sikerének hátterében 2. rész

2015. augusztus 18. 12:02 - Daghistani Péter

A BuzzFeed sikerességét vizsgáló első blogunkban egy általánosabb képet adtunk a sikerükről, ma pedig bemutatjuk, hogy szakmai szempontból milyen stratégiával érték el ezeket a sikereket.

A programtervük általános stratégiája és az elvek

Pozitivitás

A BuzzFeed teljes mértékben pozitivitást közvetít a nézők felé. Ez nem csak a videókban mutatkozik meg, hanem például a megosztásoknál és a kommenteknél is, ezzel pedig mindvégig a pozitív vonalon maradnak meg az emberek fejében.

Ígéret

Jelenleg talán ők maguk kínálják a legtökéletesebb tükröt a társadalom felé. Szinte mindenről szó van, ami érdekelhet minket, így igazán közel érezhetjük őket magunkhoz. Nem ígérnek semmi különlegeset csak annyit, hogy megértenek minket és őket is az érdekli ami minket.

Relevancia

Egy-egy videó népszerűsége nagyban függ attól, hogy mennyire releváns a dolog, mekkora tömeget tud megmozgatni. Ezen a téren a BuzzFeed remekül egyensúlyoz a különféle tartalmak között.

buzz2.jpg

Kapcsolatok

A tartalmak nagy része a kapcsolatokról szól. Itt nem szerelemre kell gondolni, hanem sokkal inkább arra, hogy mi hogyan viszonyulunk a világhoz, másokhoz és milyen kapcsolatot ápolunk az aktuális témával. A tartalomgyártásban fontos, hogy a néző megtalálja a kapcsolatot a tartalmunk és saját maga között.

Az elvárások menedzselése

Ha feliratkozunk a BuzzFeed csatornáira és szemezgetünk a csatornák által feltöltött friss tartalmakból, akkor nem mindig egyszerű kiválasztani, hogy mit is nézzünk meg először, illetve sokszor támadhat bennünk kétely a cím és az indexkép alapján, hogy pontosan miről is szól az adott videó. A BuzzFeed esetében ilyesmivel nem nagyon kell foglalkoznunk, hiszen ha az a videó címe, hogy "A középiskola szívás", akkor biztosak lehetünk abban, hogy a középiskolás élet nehézségeiről lesz benne szó. Ezzel egyrészt megbízhatóbbá válnak a nézők szemében, másfelől pedig sokkal könnyebben elégedetté tudják tenni őket.

Hiánypótló

Számos tartalmuk foglalkozik egy szűkebb réteg problémáival vagy aktualitásaival, mely három irányban is jó ötlet. Egyfelől sok esetben hiánypótló és friss, másfelől pedig akiknek szól, azok rátalálnak és megnézik, majd pedig átérzik és megosztják, harmadrészt pedig akiknek nem szól kifejezetten, azok is könnyen azonosulnak vele és megosztják azok számára, akiket eredetileg megcéloztak vele.

Információs szakadékok gerjesztése

A YouTube világában nagyon fontos szerepe van a címeknek, ezt pedig a BuzzFeed-nél is jól tudják. Sok esetében próbálnak kételyeket generálni a nézők fejében, hogy mindenképpen megnézzék a videót, nehogy lemaradjanak egy fontos információhalmazról. "19 dolog, amit a macskatulajdonosok tudnak" - Ha macskánk van, akkor bizony elgondolkodhatunk a cím láttán, hogy mit tud a többi sorstárs? Mi nem tudok én? Mit tudok én pluszban?

Elmagyarázzák a megmagyarázhatatlant

Elég sok BuzzFeed tartalom arra épül, hogy elmagyarázzák a megmagyarázhatatlant (ezek a miértek és a hogyanok az életben...). Ezzel az emberek tudáséhségére igyekeznek hatni és sokszor kötik ezt össze az aktualitásokkal. Utóbbi azért nagyon fontos, mert senki sem szeretne a "társaság legbutább" tagja lenni azért, mert nincs képben az éppen körülötte zajló mainstream dolgokkal.

b5usglhc.png

A humor hozza a pénzt

Nagyon sok esetben, még a komolyabb témáknál is próbálnak némi humort belecsempészni a tartalmakba, mely egyfelől emészthetőbbé, másfelől pedig megoszthatóbbá és megérthetőbbé teszi nem túl könnyű tartalmakat.

Az emberek furák, és ez így van jól

Szó volt már arról, hogy nagyon sok aktualitás és általános dolog képezi a BuzzFeed tartalmainak alapját, de ők nem riadnak vissza a furcsa dolgoktól sem. Kit ne érdekelne, hogy mi lakik a köldöke mélyén? A drogok, szexualitás és számos egyéb tabunak mondott témát szoktak feszegetni, ezek pedig érdeklik az embereket és segítenek a célközönség bővítésében.

Csatornastratégia

Említettük már, hogy a BuzzFeed név nem csak egy csatornát jelent, hiszen színekkel megjelölve több másik, ugyancsak kedvelt csatornával is jelen vannak. A színekkel és a tartalmakkal egyszerre kívánják kielégíteni a különböző érdeklődési köröket és az aktuális érzelmi állapotunkat.

Disztribúciós csatornák

Azt már ők is megfigyelték, hogy a különféle tartalmak különféle platformokon érnek el jobb teljesítményt. Az Információ és segédlet témakörbe tartozó videók főként a YouTube-on erősek, míg az Identitással kapcsolatos videók a Facebook-on és társain. Ez teljesen érthető, de valójában nem egyszerű kihasználni ezt a jelenséget.

Statisztikák és adatok

A nap végére minden média célja az, hogy rajtuk keresztül kapcsolódjanak össze az emberek, ők szolgáltassák a témát, az ő oldaluk legyen megosztva. Ebben a BuzzFeed nagyon erős, melyet főként a korábbi fentebb említett pontoknak köszönhetnek.

buzzmegosztas.jpg

Kísérletezés és a tapasztalatok felhasználása

Azt tudjuk, hogy van pár jól bevált sorozata is a csatornáiknak, ám ezek egy része szimpla kísérletezésből jött létre. Ők ugyanis folyamatosan próbálnak újítani és fejleszteni a műsorok kapcsán. Egyfelől a célközönséget próbálják ezzel bővíteni, másfelől pedig a nézők megtartásához is elengedhetetlen a vérfrissítés.

Nyelvezet

Nagyon jól ismerik az olvasó- és nézőbázisukat is, jól tudják, hogy főként a fiatalok és a középkorúak médiáját tudhatják magukénak. A nyelvezetüket és stílusukat is ehhez igazították, így könnyen fogyasztható, ám mégsem buta megfogalmazásukkal tovább növelik a népszerűségüket.

Hogyan csinálhattok ti is BuzzFeed stílusú tartalmakat

Ahogy láthatjátok, a BuzzFeed sikere igencsak összetett. Jól látszik, hogy egy átgondolt és profi felépítésről van szó, így a sikerük nem csupán légből kapott. Persze különféle trükköket el lehet lesni tőlük még akkor is, ha nektek egy tematikus csatornátok van. Például minden az autókról szól nálatok? Akkor hajrá, csináljatok egy olyan videót, melynek az a címe, hogy "8 dolog, amit csak a váltófejűek tudnak".

Ti melyik BuzzFeed csatornára vagytok feliratkozva?

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr117666048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása