A YouTube riválisai

2015. július 09. 12:30 - Daghistani Péter

Manapság nem csak az egy vállalkozás célja, hogy sikeres legyen, hanem az is része a vállalati stratégiának, hogy ez a sikeresség hosszú távon is megmaradjon. A másik oldalról viszont abban a korban élünk, amelyben egy-egy sikeres üzleti modell vagy ötlet egy kicsit átformálva ugyan, de hamar megjelenhet más vállalatoktól is. A YouTube kapcsán azonban sokáig fel sem merült az, hogy hol vannak a riválisok, milyen más opciói vannak a felhasználóknak, de még az sem, hogy egyáltalán szükség lenne legalább egy komoly kihívóra.

youtube-new-flat-logo-2.jpg

Az elmúlt időszakban azonban már érezhető volt, hogy a Google-nek az eddiginél jóval többet kell majd foglalkoznia a riválisokkal, illetve ezzel párhuzamosan a saját közönségének megtartásával és a rendszer fejlesztésével. A kisebb-nagyobb riválisok azonban jól tudják, hogy összességében nehéz lenne egy ilyen óriással versenyezni, ezért sokan csak egy-egy szegmensben kívánják átvenni a YouTube szerepét. Ilyen üzleti modellből már siker is született, melyet Vimeo néven itthon is sokan ismernek.

Vimeo

vimeooryoutube-blog.jpg

A 2004-ben alapított Vimeo mostanra már kialakította saját közönségét és felhasználói bázisát, sokan pedig csak a művészek YouTube-jának nevezik őket. A koncepció nagyban hasonlít a Google szolgáltatására, de több ízben is érződik, hogy itt nem feltétlen a C-generáció és az ő felfogásukban élő többi generáció a célközönség. Egyfelől az ingyenes rendszerben korlátozott a feltöltési lehetőség, másfelől pedig havi vagy éves díjért cserébe igencsak professzionális kiszolgálást kapunk. A fizetős Vimeo szolgáltatások bevezetése messze nem váltott ki olyan érzelmeket és gerjesztett akkora hype-ot, mint a YouTube esetében hamarosan érkező szolgáltatás, mely jól mutatja, hogy a közönség és a felhasználók is más szemmel tekintenek rá.

A YouTube tortájából főként a művészek szeletét dézsmálja a Vimeo, azt viszont nagyon jól csinálja. Remek példát szolgáltatnak arra, hogy okos pozicionálással hogy lehet meghatározó felhasználói bázisra szert tenni. Félnivalója igazándiból nincs a Google-nek, hiszen a fő bevételi forrást jelentő stílusok távol állnak a Vimeo világától.

Facebook

apertura-facebook-youtube.jpg

A Facebookot több téren is szokták a Google-höz mérni, Mark Zuckerberg birodalma pedig mostanság egyre nagyobb hangsúlyt fektet a videótartalmakra. Szakértők szerint ezen a téren az idei esztendő hozza meg az áttörést a Facebook számára, sok márkának pedig már most érdemes direkt a közösségi oldalon futtatni a videókampányukat. A többi riválissal ellentétben a Zuckerberg videós csapata óriási háttértámogatással indul, hiszen a legnagyobb közösségi oldalról van szó, melyet azok is használnak, akik esetleg a Google videós szolgáltatását nem igazán.

Persze a Facebook előtt még hosszú út áll a videózás terén, hiszen bőven van mit fejleszteniük a minőségen és úgy általánosságban a rendszeren is. Ha azonban a legnagyobb veszélyt kéne felvázolni, akkor szinte biztos, hogy az amerikai YouTube irodában elhelyezett hatalmas falitáblán is a Facebook szerepel a legelső helyen.

Vessel

vessel.jpg

A Vessel egy igen érdekes módszerrel próbálkozik, hiszen ők nem igazán titkolják azt, hogy direktben a YouTube ellen mennek. Az Amazon vezére, Jeff Bezos már meglátta bennük a fantáziát, őt pedig sokan egy igen jó előrelátási képességgel megáldott embernek tartják. A taktikájuk azonban nem ennyire egyszerű, hiszen ők is jól tudják, hogy ha teljes mértékben ugyan azt kínálják, akkor a közösség sem látna bennük sok fantáziát. Első lépésként a prémium felhasználásra kapható felhasználókat csábítanák el, hiszen néhány dollárért cserébe minimum 72 órával az ingyenes Vessel, illetve bármilyen másik platform előtt az előfizetők már hozzájutnak a legfrissebb videókhoz.

A Google is tisztában van a konkrét fenyegetéssel, a gyors reagálás eredményeképpen pedig a már nálunk is emlegetett előfizetéses megoldással álltak elő, mely elsőre megfelelő reakciónak tűnik. A nyáron bevezetésre kerülő szolgáltatás kapcsán még sok a kérdőjel, de néhány hónappal a bevezetés után vélhetően minden Vessel felől érkező veszélyszegmenst le tudnak majd reagálni.

you-tube-success-tracking.jpg

Konklúzió

A fenti sorokban három nagy nevet említettünk, melyek kisebb-nagyobb veszélyt jelentenek a YouTube-ra, a statisztikákat és az előrejelzéseket böngészve azonban mi nem érezzük azt, hogy pánikolni kéne a Google székházában. Nagyon nehéz lesz versenyezni azzal az előnnyel és tapasztalattal, ami a YouTube mögött áll, pláne úgy, hogy minden veszélyesnek tűnő koncepcióra könnyen tud reagálni a Google is, hiszen a meglévő szolgáltatás személyében rendelkezésükre áll egy remek alap, valamint a rendkívül szilárd anyagi háttérről sem feledkezhetünk meg.

Nektek mi a véleményetek az online videómegosztókról? Szerintetek komoly veszélyben van a YouTube?

Stay Tuned!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr187441536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása