Dizájnos outro funkciót újít a YouTube

2016. október 12. 10:56 - Dóczi Attila

Az utóbbi hónapokban a szemfüles nézők – és azok a fanatikusok, akik az elköszönés után is nézik az egyes videókat - felfigyelhettek egy új funkció feltűnésére bizonyos csatornákon. A szokásos befejezés helyett, megjelent náluk egy YouTube által beépített outro, ami profi és design-os lezárást ad a videóknak.

Mi ez az új funkció, és hogyan működik?

Miért csak egyes csatornáknak van ilyen?

Hogyan tehetsz szert te is erre?
thevrendscreen.png

Azok kedvéért, akik nem járatosak a YouTube videók szerkesztésének világában, kezdjük az alapokkal. Míg az intro-t arra használják a videósok, hogy egyedi, profi és konzisztens nyitányt adjanak a videóiknak, addig az outro-k értelemszerűen a lezárást valósítják meg ugyanígy.

Általában helyet kap rajta egy vagy két videó indexképe vagy részletek videókból, más social média felületek képei, és feliratkozásra buzdító gomb vagy felirat is. Ezeket kép- és videószerkesztő programok segítségével készítik el, majd a YouTube szerkesztő felületén látják el úgynevezett kommentárokkal, amiket az egyes elemek fölé helyezve „kattinthatóvá” teszik azokat.

 gamedayendcard.png

A kommentárokkal viszont van egy probléma. Azt leszámítva, hogy nem túl dizájnosak, nem jelennek meg okos eszközökön, így az outro gyakorlatilag funkcióját veszti. Az ilyen eszközökön YouTube-ozók aránya pedig karcolgatja az 50%-ot – bizonyos videósok esetében akár 70-75% is lehet – tehát a nézők legalább fele nem tud tovább kattintani.

Ezt a problémát a YouTube félig-meddig megoldotta a kártyák bevezetésével, amik jól néznek ki, és megjelennek minden eszközön, viszont ha egy konkrét, videóban szereplő alakzatot akarunk linkkel felruházni – szakkifejezéssel: meglinkesíteni ;) – akkor ugyanabba a problémába futunk bele.

zsdavkartyak.png

Most viszont egy új funkciót dolgozott ki a YouTube fejlesztő csapata, ami End Card Editor névre hallgat – és aminek segítségével pofás ki outro-t készíthetünk magunknak.

Ezt a funkciót a videó utolsó 20 másodpercében lehet alkalmazni, és a segítségével előző videókat és playlisteket, feliratkozás gombot, és külső, kapcsoló webhelyre mutató linket is el lehet helyezni, amiket egyedi és látványos grafikai környezetbe ágyaz be a szerkesztő.

danichannelendcard.png

Ha ez még nem lenne elég, az egyik opció kiválasztásával a YouTube az adott felhasználóra szabva ajánl videót a keresési és nézési előzményei alapján, így minden néző az őt leginkább érdeklő tartalmat látja, ami növeli a hosszú távú csatorna követés esélyét.

A funkció egyelőre béta teszt fázis jár, tehát még nem érhető el minden felhasználó számára. Idén tavasszal Magyarországon először mi kaptuk meg azt a lehetőséget, hogy egy-két kiváltságos partnerünk számára megigényelhessük azt a YouTube-tól, így áprilisban már tesztelhette is a TheVR csapata hazánkban az elsők között.

Az utóbbi hetekben újabb fázisba lépett a projekt, így több embernek igényelhettünk, de az is előfordul, hogy véletlenszerűen bekapcsolják egyes videósoknál.

Várhatóan az év végéig lezárul a teszt fázis, és minden egyes felhasználó tudni fogja használni, ami nagyban megkönnyíti majd a munkáját mindenkinek, egyszersmind letisztult és profi formát fog adni a videók befejezésének.

Ha tetszett cikkünk, oszd meg barátaiddal is a közösségi oldalakon!

Stay tuned!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr3211775381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása