Mi leszel ha nagy leszel? YouTuber!

2017. június 02. 11:09 - Dóczi Attila

A kérdés örök, mi is megkaptuk ezt gyerekként, a válasz pedig generációról-generációra változik. De vajon mit válaszol egy mai Z vagy Alpha generációs fiatal erre a kérdésre? Masiniszta? Űrhajós? Orvos? Ugyan már! A mai fiatalok YouTuberek szeretnének lenni.
maxresdefaultsdfsdfdsfsd.jpg

A First Choice által végzett kutatás keretében több mint ezer, 6 és 17 év közötti fiatalt kérdeztek meg arról, hogy mi az ő álom munkájuk, a végeredmény pedig az online térben jártas embereket is meglepheti: a fiatalok háromnegyede az online videózás területén képzeli el magát felnőttként.

A válaszadók ötöde bloggerként/vloggerként szeretni dolgozni a jövőben, az összes kitöltő harmada pedig kifejezetten YouTuber szeretne lenni.

Noha ez a kutatás nem hazánkban készült, a trendek és az itthoni felmérések alapján hasonló eredmény születhetne nálunk is, elég csak a Gemius tavalyi kutatására gondolni, aminek eredménye szerint a hazai fiatalok körében a 10 legkedveltebb híresség közül 8 YouTube tartalomgyártó.

A sztárok és példaképek követése mellett pedig felerősíti a hatást, hogy a YouTube tartalomgyártás mindenki számára elérhetőnek tűnik.

evantubehdevantubehd00003_1024x1024.jpg

Fiatal szemmel a „YouTuberkedés”, mint szakma valóban álom munkának tűnik. Otthon dolgozol, nincs főnököd, te mondod meg hogy mit és hogyan csinálsz, ráadásul olyan tartalmakat, aminek a készítését te is élvezed. Csinálgatod a videókat, eladod a merchandising termékeidet, jönnek a szponzorok, az emberek imádnak, osztogatod az aláírásokat és így tovább.

Ki ne szeretné így megkeresni a kenyerét?

A valóság persze teljesen más, hiszen egy-egy profi csatorna mögött sokszor főállású vagy másodállású YouTuberek állnak, akik szinte minden szabad idejüket beleölik a tartalmak gyártásába, elképesztő mennyiségű munkát beletéve. Ez viszont a nézők számára láthatatlan és marad a tökéletes munka illúziója.

De vajon a megkérdezettek mit mondanak, miért szeretnének YouTuberek lenni?

A válaszadók egynegyede a kreatív tartalomgyártást jelölte meg fő motiváló erőnek, tíz emberből egy a népszerűséget, ugyancsak ekkora hányad az önkifejezés lehetőségét, másik 10% pedig a pénzkeresési lehetőséget tartotta a legvonzóbbnak.

c81lsmswsaaxhlo.jpg

Ezek a tervek egyébként a tanulmányaikra is hatással vannak, hiszen sokan inkább videó vágást és médiával kapcsolatos tárgyakat tanulnának az iskolában a hagyományos tárgyak helyett.

Rendkívül érdekes lesz megfigyelni a felnövekvő generációkat, hiszen míg mondjuk a doktori álmokat hamar derékba törte egy lehetetlen felvételi vagy a kifizethetetlen tandíjak, a YouTuber szakmát iskolától, végzettségtől, tapasztalattól függetlenül bárki elkezdheti minimális eszköz befektetéssel.

Vajon YouTube tartalomgyártók egész nemzedéke fog felemelkedni?

Vagy ez lesz minden idők legnépszerűbb „másod állása”, amit tanárok, masiniszták és űrhajósok egyaránt csinálhatnak, mikor haza értek a munkából?

Mi itt leszünk, és megírjuk nektek!

Ezekből a kutatásokból is látható, hogy milyen óriási hatással van a fiatalok életére a YouTube, vagyis a YouTube-on tevékenykedő tartalomgyártók. Közvetetten ők alakítják a nézők világlátását és jövőjét ezért különösen fontos,hogy értékeket adjanak a közösségüknek, amit mi, itt a Star Network-nél kiemelten támogatunk.

Ha tetszett cikkünk, oszd meg barátaiddal is a közösségi oldalakon!

Stay tuned! 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr1312557537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása