Mit is jelent valójában a Fair Use a YouTube-on?

2017. május 18. 12:54 - Farkas Dániel - HD

Naponta számos esetben találkozunk olyan videókkal, amelyek az általunk képviselt YouTuberek videóinak anyagait felhasználva kerülnek a fel a YouTube-ra. Mint partnercégnek, lehetőségünk nyílik ezeket a videókat figyelemmel követni, monetizálni vagy akár blokkolni is attól függően, hogy a szerződött partnereink hogyan határoznak erről. Tehát minden egyes videós meg tudja mondani, hogy mit szeretne tenni abban az esetben, ha az ő szellemi termékét viszontlátja a YouTube felületén. Ha úgy dönt, akkor bizonyos videók tiltását kérvényezheti felénk.

where_s_the_fair_use_icon_by_aleximusprime-d9sylr9.png

Az elmúlt hetekben előfordult ilyen helyzet, amikor egy videós nekünk írt üzenetében kérte, hogy bizonyos videót töröljünk le, mert az ő videójából használ részleteket és nem szeretné, hogy ez fent legyen a YouTube felületén. Mi ennek a kérésnek eleget tettünk, hiszen ez a cégünk kötelessége. Mindazonáltal fontosnak tartjuk azt hangsúlyozni, hogy mi csak akkor javasoljuk videók törlését, hogyha azok valóban nagyon negatívan, az emberi méltóság megsértési körét kimerítik. Mert a YouTube egy szabad felület, kritikát bárki megfogalmazhat mindaddig, amíg a YouTube és az adott ország jogi szabályait betartja.

A törlések nem azért történnek tehát, mert kritikát fogalmaznak meg egy-egy videóssal szemben, hanem mert az ő tulajdonát felhasználják és tőle ehhez nem kértek engedélyt. Ilyen esetben jön be a Fair Use kérdése, amelyre hivatkozva kérvényezni szokták a tartalmak törlésének feloldását.

A Fair Use kapcsán fontos tisztázni, hogy mást jelent a Fair Use a YouTube-on és mást a jogi szabályozásokban. Jogilag a Fair Use a világ csupán két országában, az USA-ban és Izraelben létezik (https://goo.gl/9VMroS). Így jogilag erre hivatkozni egy másik országban hibás tevékenység, mert a joggyakorlat ezt nem ismeri. A YouTube székhelye ugyan az USA-ban van, de az egyes perek esetében azt veszik figyelembe, hogy mely nyelv és milyen piac érintett. Másik kérdés az, hogy a valóságban mennyire működik ez a rendszer, hiszen számos világsztár YouTuber veszített már pereket reakció videók kapcsán az elmúlt 2-3 évben.

A YouTube felületén maga a Fair Use sokkalta inkább egy olyan kategória, ahol a tartalom tulajdonos „méltányosságát” kérjük abban, hogy a mi általunk feltöltött tartalmat ne blokkolja vagy monetizálja. Fontos kiemelni, hogy a tiltások az esetek 99,9%-ban automatikusak a Content ID rendszeren keresztül, a maradék 0,1%-ban „kézzel” kerülnek alkalmazásra az irányelvek. Tehát így fordulhat elő az, hogy egy videós készít egy filmkritikát, amelyben felhasznál részleteket egy filmből, majd amikor feltölti kritikáját, akkor automatikusan blokkolja a YouTube a tartalmat. Ilyenkor a YouTuber fellebbez és a filmek jogkezelője dönt arról, hogy számukra az adott videó „méltányos” kategóriába sorolható és nem mellesleg értéket képvisel, hiszen például  ennek hatására fognak elmenni az emberek a moziba.

Összefoglalva tehát a Fair Use-ról való döntés a YouTube-on a tartalomtulajdonos joga és a partnercégek ezek szerint hajtják végre a munkájukat, amit kérésként a YouTubertől kapnak. A témáról bővebben hallhattok majd egy beszélgetést május 27-én a New Era Real Talk rendezvényén Budapesten az Akvárium Klubban.

Bízunk benne, hogy a fenti sorokkal sikerült hatékonyan körüljárni a témát és hasznosak voltak számotokra az információk. További információkat a YouTube oldalán olvashattok a témával kapcsolatosan: https://goo.gl/5KDwhL

Végezetül szeretnénk még egyszer hangsúlyozni, hogy a Star Network abszolút a vélemény szabadság pártján áll, egyáltalán nem célunk bárki tartalmát is törölni önhatalmúlag a YouTube felületéről, viszont MCN-ként a mi feladatunk kivizsgálni ezeket az eseteket és jogos kérések alapján az ügyfeleink kéréseit teljesíteni, legyen szó például egy videó blokkolásáról.

Stay Tuned!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr6612513389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andi Err 2017.05.21. 09:35:29

Jól vettem ki a cikkből, hogy Magyarországon (sem ) működik gyakorlatban a nem kívánatos (jogsértő tartalmat felhasználó) videók tiltása? -_-

Volt már rá példa, hogy a Star Networknek sikerült érvényesíteni a szerzői jogot a Fair Use-zal szemben?
süti beállítások módosítása