500 órányi tartalmat tölt fel a YouTube minden percben

2016. április 25. 10:53 - Könczey Márton

Nem egyszerű jóslatokba bocsátkozni az online videózást illetően, de ez nem tántorít el attól, hogy megpróbáljunk felvázolni egy jövőképet nektek. Amit biztosan tudunk, hogy mára a Facebook, a Twitter, a Snapchat és más videós platformok megvetették a lábukat, és hosszú távú ellenfélnek bizonyulnak a vörös óriás számára, annak ellenére is, hogy mióta internet van, azóta úgy ismerjük a YouTube-ot, mint az online videó platformok legyőzhetetlen vezetőjét.

A Facebook harmadik negyedéves jelentése szerint 8 milliárd videó megtekintés születik naponta az oldalon, a Snapchat pedig 6 milliárdos kattintásszámról beszél egy napot illetően. A YouTube háza tájáról nem tudunk friss adatokkal szolgálni, hiszen az utóbbi időben fukarkodtak a napi megtekintésszámok bejelentésével. A legutóbbi erre vonatkozó adatok egy 2012-es jelentésből származnak, miszerint 4 milliárd ember kattint valamilyen videóra az oldalon naponta.

YouTube növekedés számláló = Feltöltött videók mennyisége órában/perc

Ha a napi kattintási adatokat nem is, a percenként feltöltött videók mennyiségét rendszeresen és bárki számára elérhetővé tette az elmúlt 8 évben. Tavaly Novemberben a YouTube bejelentette, hogy 300 órányi videót töltenek fel az oldalra minden egyes percben. Susan Wojcicki YouTube elnök-vezérigazgató az idei júliusi VidCon-on mutatta be a legfrissebb adatokat, miszerint 400 órányi tartalmat töltenek fel a videó-óriásra percenként. Ez azt jelenti, hogy minden órában annyi tartalom landol a Youtube szerverein, amit 1000 napba telne végignéznünk. Sok szerencsét a kedvenc Youtubereid folyamayoutube500infografikaszurke3.jpgtos nyomon követéséhez!

Különösen impozánsak ezek a számok, ha összehasonlítjuk a YouTube őskorszakának adataival. A 2007-es év derekán még 8 óra/perc-es feltöltési mutatók voltak, ugyanekkor 1 évvel később 13, 2010 első negyedévében 24 óra. Valahol 2013 környékén őrült meg az internet, amikor már 100 órányi adat ment fel percenként, 2014-ben pedig már 300.

Nem csoda, hogy a feltöltők egyre nehezebbnek találják nem csak azt, hogy betörjenek a piacra, de hogy egyáltalán megtartsák a közönségüket. Bár a YouTube Red átmenetileg csökkentheti a nyomást, mivel a nézők azt az időt is a videókkal tölthetik, amit eddig a reklámok elvettek.

De mi lesz a helyzet fél év múlva, egy év múlva, két év múlva? Mennyi tartalmat fognak feltölteni a nem túl távoli jövőben? Szeretnénk nektek egy homályos jóslattal szolgálni, az elmúlt 8 év adatait figyelembe véve + egy kis excel, némi trendvizsgálattal megfűszerezve.

2015 Decemberében a YouTube valószínűleg be fogja jelenteni, hogy elérték az 500óra/perc feltöltési határt. A 11-ik születésnapjára, 2016 májusára pedig ez a szám 700-ra is növekedhet. Persze erre az adatokra ne vegyetek mérget és ne alapozzatok befektetéseket, hiszen ha komoly elemzést akarnánk a témában készíteni, akkor több tízoldalas cikket kellene elolvasnotok, úgy hogy kezeljétek némi fenntartással az
 előbb olvasottakat.

Ami biztosnak tűnik, hogy a YouTube folytatja a növekedést, annak ellenére is, hogy komoly versenytársak jelentek meg a piacon. Ha azt hinnénk, hogy lassan elfogynak az emberek, akik újabb nézettséget hoznának, vegyük figyelembe, hogy folyamatosan növekszik fel az új generáció, akiknek az online videózás világa olyan természetes lesz, mint a mostani 30 éveseknek volt magnókazettára venni a zenéket, amik a rádióban szóltak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr528135988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása