Top 10 Hazai YouTube Játék Csatornák 2015

2015. november 05. 17:24 - Dóczi Attila

2013 októberében összeszedtük nektek Magyarország 10 legtöbb feliratkozóval rendelkező YouTube játék csatornáját, azonban a YouTube világában gyorsabban pereg az idő, mint a dolgos hétköznapokban. Egy-két hónap alatt több ezer feliratkozóval bíró csatornák emelkednek a semmiből, csak hogy mások csillaga végleg leáldozzon a piros óriás könyörtelen videó áradatában. 2 év alatt a gamer csatornák térképe átrendeződött, az akkor dobogón tündöklő gigászok hátrébb kerültek a listán, hogy átadják a helyüket a fiatal generáció feltörekvő tehetségeinek.

Éppen ezért összehasonlításképpen a 2013-as top 10-es listát is megmutatjuk nektek, és láthatjátok majd, hogy nem lehetetlen betörni az online szférába játékvideókkal. Viszont ha most gondolatban a Minecraft ikonotokra kattintottatok, akkor az egyetlen mentségetek, hogy csak gondolatban tettétek. Ebben a szférában is fontos a megújulás, kiaknázatlan piaci területek meghódítása, új stílusú videók megfogantatása és térhódítása. Ha más nem, legyél lány és játssz minecraftot meztelenül.

logo_vertical1.png

A régi jól bevált technikákról itt olvashattok bővebben, de érdekes új tendenciák is megjelentek. Manapság már nem elég csak játék videókat feltölteni, a 2015-ös YouTube gamerek közösséget építenek. Igyekeznek személyesebbé tenni a csatornát más típusú videókkal is: kérdezz-felelek, vlog, kihívás, helyzetjelentés, ajándéksorsolás, így készült vagy unboxing.

Azt is láthatjuk, hogy mindenkinek van aktív közösségi oldala, ahol gyűjti a rajongókat és folyamatosan kommunikál velük. Manapság a YouTube-ot érdemes a rendszer egyik elemének tekinteni, ahol partnerként ott van a facebook, twitter, ask.fm, instagram és barátaik.

Helyettem most beszéljenek a számok, nézzük meg kik 2015-ben a YouTube gamer csatornáinak legjobbjai.

A csatornák eléréséhez katt a borítóképre!

 

LuckeY

Feliratkozók: 245 073 Össznézettség: 48 millió
lucky_cover.jpeg

Első helyezettünk a tökéletes bizonyítéka annak, hogy milyen YouTube karriert lehet befutni "rövid" idő alatt, hiszen a 2013-as listán még csak nem is szerepelt. LuckeY egyik titka a gyakoriságban keresendő, hiszen jobb időszakaiban minden nap tölt fel videót, egyébként két-három naponta legalább, így gyűlt össze már majdnem 800 videó a csatornáján. A bemutatott játékok között az utóbbi hónapok termését nézve szerepel a FIFA 16, GTA 5, Simcity 3, CoD Black Ops és pár kisebb játék. A bevezetőben említett személyesebb stílusú videók LuckeY-nál erőteljesen érvényesülnek. A csatornáján találunk Halloween-i nyereményjátékot, új alkatrész bemutatókat, tutorial videót, helyzetjelentést és még Linkin Park koncertélmény videót is. Akármennyire is furcsán hangozhat - főként az utolsó - a közönség értékeli az ilyen jellegű videókat, hiszen jobban megismerik  a főszereplőjét, ami növeli a bevonódásukat és a hosszú távú csatorna követésüket. A tutorial videók és bemutatók pedig segítenek nekik eligazodni ebben a világban, esetleg új csatornát indítani, amiért hálásak.

Legsikeresebb videója a Best of luckeY // VICCES JELENETEK // Montage #1, ami majdnem 900 ezer nézőt tudhat magáénak. Facebookon 4 oldala is van, instagramon is aktív és még pólókat és fan cuccokat is lehet vásárolni tőle. LuckeY tehát ezzel az összetett recepttel és sokfajta hozzávalóval játszotta be magát az első helyre.

James

Feliratkozók: 220 592 Össznézettség: 51 millió

james_cover.jpeg

Ezüstérmesünk James szintén nagyratörő újonc, hiszen a 2013-as listán még keresve sem találnánk a nevét, ma pedig több mint 220 ezer feliratkozóval és 51 milliós nézettséggel bír a csatornája. Nála az egyik fő vonalat a minecraft videók képviselik, de játszik Sims 4-el, Rage-el, The Forest-el is. James ügyesen használja fel a nézők erőforrásait, egyszersmind növeli a személyességet is a "ti kértétek" videókkal. Ezzel a trükkel olyan játékokra is felhívják a figyelmét a rajongók, ami az övét elkerülte, és azáltal, hogy teljesíti a kérésüket, még le is kenyerezi őket. Kérdezz-felelek és unboxingvideókat is készít, és olyan eseményekről is beszámol, ahova személyesen látogat el: Minecraft kiállítás vagy Playkid. Látjuk tehát, hogy a közönséggel való kapcsolattartás és személyes viszony kialakítása nála is esszenciális.

Legnézettebb videója a James_mc kalandjai - A nagy betörés című Minecraft videó 544 163 megtekintéssel.

 

Goodlike

Feliratkozók: 216 422 Össznézettség: 23 millió

goodlike_cover.jpeg

Goodlike a 2013-as listán is szerepel a tizedik helyen, az akkori 5513 feliratkozót viszont 200 ezerrel megnövelte két év alatt. Goodlike ügyesen kihasználja a hirtelen felkapott népszerű játékok hátszelét. Ilyen például a Rocket League, ami rövid idő alatt hihetetlen népszerűségre tett szert, de játszik még olyan híres játékokkal is mint a FIFA 16, a GTA V, Heroes VII vagy Fallout 3. Ő nem csak belevitte a vlog elemeket a csatornájába, hanem sajátos kevert gaming-vlog csatornát hozott össze, ahol a véleményvezér szerepében beszél olyan témákról, amik érdekelik a fiatalokat, vagy szimplán figyelemfelkeltőek: páváskodás a facebookon, hétvégi programajánló, Ki mit tube, gyermekkor és hasonlók. Nála is fellelhetők a kérdezz-felelek és unboxing videók is, amik a top 3 csatorna alapkellékei.

Legnézettebb videója a GoodLike - Ti kértétek (3.)367 365 megtekintéssel, ami nem játék, hanem vlog típusú videó, de sokatmondó az a tény is, hogy a 10 legnézettebb videója között, egy játék videó sincs, mind vlog témájú. Lehet, hogy a kevert típusú csatornáké a jövő?

 

TheVR

Feliratkozók: 213 093 Össznézettség: 40 millió

the_vr_cover.jpeg

Azt, hogy a TheVR csapat megállíthatatlanul nyomul előre a játék csatornák között 3 dolog is jelzi. A 2013-as listánkon nem szerepelnek, elindítottak egy Tech csatornát is, ami egy év alatt majdnem 90 ezer feliratkozót gyűjtött, és noha csak 3 ezerrel van kevesebb feliratkozójuk, mint Goodlike-nak, nagyságrendileg több ember nézi a videójukat. Számszerűleg 17 millióval több össznézettségük van a harmadik helyezettnél.

A srácok ötvözik a nagy húzóneveket, az apró de szórakoztató játékokkal és a horrorral. Ezt tökéletes kombinációnak is nevezhetnénk, hiszen ezáltal sokfajta közönséget kiszolgálnak. Az Assassin's Creed, a Heroes 7 és a Metal GearSolid mellett játszanak RocketBirds-el, Park-al, SOMA-val és még sok mással. A profi thumbnail-ek mellett, ők is tartják a kapcsolatot a közönséggel, kérdezz-felelekkel, összefoglalóval és helyzetvideókkal.

A legtöbb nézettséget bezsebelő videójuk A VILÁG LEGIDEGESÍTŐBB JÁTÉKA | Cat Mario Rage Gameplay címet viseli és 977 556 megtekintéssel büszkélkedhet.

 

Pingvinharcos

Feliratkozók: 207 666 Össznézettség: 38 millió

pingvinharcos_cover.jpeg

Pingvinharcos az első olyan nagyöreg, aki komoly pozíciókat tudott megőrizni. A 2013-as első helyét az ötödikre cserélte, 129 ezer feliratkozóját pedig 208 ezerre bővítette. Valószínűleg sátáni praktikákhoz folyamodik, nem véletlen a 666 a feliratkozó számában.

A csatorna a nagy nevekre koncentrál, mint a Minecraft, Warhammer, Sims 4,Call of Duty, de ügyesen kihasználja az új játékok mögötti hype-ot, ugyanis játszik a Starcraft 2 friss kiegészítőjével, a mindenki által várt Star WarsBattlefront-al, War of Warships-el és Overwatch-al is. Nála csak elvétve találunk kérdezz-felelek és unboxing videókat, talán ez az oka a trónfosztásának?

Legnézettebb videója Minecraft - Kezdőknek 2/2 594 564 kattintással, ami jól mutatja a bújtatott tutorialok potenciálját.

 

TheOtherWorldOnline

Feliratkozók: 154 712 Össznézettség: 36 millió

theotherworldonline_cover.jpeg

A sokak által ismert online játékmagazin a 2013-as második helyéről a hatodikra csúszott vissza, aminek oka többek között az lehet, hogy 2 év alatt csak 50 ezer feliratkozóval tudták növelni a követő bázisukat.

Talán ők rendelkeznek a legválasztékosabb kínálattal a top csatornák közül. Egy játék általában egy videót kap, csinálnak unboxing videókat, program bemutatókat, és film bemutatókat is. A kínálat tehát lenyűgöző, akkor mi lehet a baj?

Úgy tűnik az Y és Z generációk médiatartalom fogyasztásában a személyesség kiemelkedő szerepet kap. A magazin videói mögött egy csapat van, nincsenek kérdezz-felelek, kihívás, vagy összefoglaló videók. A "vlogosabb" csatornák készítői inkább tűnnek úgy a nézőnek, mint egy jóbarát, aki mutat nekik egy klassz játékot, emiatt nagyobb a bevonódásuk, az aktivitásuk és gyakran óriási ingyen reklámot generálnak a készítőnek. Ezt a potenciált a The Other World Online nem tudja kihasználni.

Leghíresebb videójuk a Bemutatjuk: Assassin's Creed 3 362 956 megtekintéssel.

 

BTURBO

Feliratkozók: 154 569 Össznézettség: 27 millió

bturbo_cover.jpeg

BTURBO szintén nem jutott be a top10-be 2013-ban, most viszont alig 143 feliratkozóval van lemaradva a tavalyi második helyezettől.

Ez a csatorna a kisebb játékokra, a humorra és szórakoztatása helyezi a hangsúlyt néha megfűszerezve egy-két nagyobb névvel, mint a SW Battlefront új üdvöskéje, a Heroes 7 vagy a Call of Duty. BTURBO szintén használja a vlogolás lehetőségeit: kérdezz-felelek, helyzetjelentés, levélbontás videókat is készít, és még olyan intim hangvételű videók is megtalálhatók nála, ahol a személyes problémáiról beszél. Közönség bevonás és érzelem előcsalogatás ötös!

Legnézettebb videója a Röhögés veszély :D | Best of BTURBO and hisfriends 420 843 megtekintéssel, ami a humor örök és megingathatatlan erejét reprezentálja.

 

zsDav

Feliratkozók: 148 602 Össznézettség: 38 millió

zsdav_cover.jpeg

zsDav a két évvel ezelőtti ötödik helyét másnak átadva a nyolcadik helyen vetett horgonyt, noha össznézettséget tekintve fej-fej mellett vannak az ötödik helyezett Pingvinharcossal.

A humor/kis játékok/vlog videók triumvirátusával tarol a YouTube közönségnél. Minecraft, CounterStrike, The WalkingDead és sok-sok humor. A szinte kötelezőnek tűnő kérdezz-felelek, helyzetjelentés, és más közönségmegtartó videók erőteljes vonalat képviselnek nála.

Legnézettebb videója a ZsDav adventures, A film Teljes film tekintélyes 1 104 934 megtekintéssel.

 

jatekpartizan

Feliratkozók: 131 597 Össznézettség: 32 millió

jatekpartizan_cover.jpeg

 

A 2013-as harmadik helyezett két év alatt a kilencedik helyre szorult vissza, de megnövelte a rajongótáborát majdnem 50 ezer feliratkozóval, a nézettségét pedig közel megduplázta.

A csatorna a Rossz PC Játékok sorozatról lett híres, és ezt a vonalat is viszi tovább, de mintha a több mint 7 éves pályafutása után kifulladóban lenne. Az ikonikus maszk megmaradt, de ennél tudatosabb márkaépítősről nem igazán tudnánk beszélni. A vlog stílusú videók ritkán jelennek meg a csatornán, bár kísérletezik jéghoki videóval, mozijeggyel és figurákkal is, amik jelzik, hogy nem zárkózik el ettől a vonaltól.

Legnézettebb videója a Rossz PC Játékok Sorozat : Country Justice 682 331 megtekintéssel.

 

Danny2462

Feliratkozók: 130 912 Össznézettség: 20 millió

danny2462_cover.jpeg

Danny2462 futott be a tizedik helyre, aki a 2013-as hetedik helyéhez képest nem sokat rontott.

Danny csatornájának 90%-át a KerbalSpace Program nevű szimulációs játék adja, elvétve van egy-két Battlefield 4 vagy GTA V videó. Számomra szinte érthetetlen, hogyan lehet egyetlen játékkal, vlog stílusú videók nélkül ennyi embert megmozgatni, de a recept működik, tehát valamit nagyon ügyesen csinál. Kérdés, hogy a 2016-os összesítésben helyet kap-e vagy végleg eltűnik a gamer toplistákról.

 

Érdekes a tendencia, hogy míg 2013-ban  45 ezer feliratkozó és 285 ezer megtekintés elegendő volt a tizedik helyhez, addig ma már 131 ezer feliratkozó és 20 milliós össznézettség a beugró.

Az első hely követelményei is megduplázódtak: 129 ezer feliratkozó helyett 245 ezer és 20 milliós megtekintés helyett 48 millió.

Ebből is látszik, hogy a YouTube nem hogy nem telítődik, de még mindig fokozatosan fejlődik és fejlődni is fog a következő években is, főként Magyarországon. Meg persze, hogy játszani az egyik legjobb dolog a világon.

 

Ha tetszett a cikkünk, akkor lájkold és oszd meg ismerőseiddel a közösségi gombok segítségével!

 

Stay Tuned!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr518050034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2015.11.06. 20:07:00

Kedves Attila. Szeretném jelezni, hogy a Rossz PC Játékok Sorozatom nem kifulladóban van, hanem konkrétan majdnem 5 éve be lett fejezve, tehát szó sem lehet róla, hogy ezt a vonalat vinném tovább. A vlogolás kifejezést meg nem értem, hogyan hozhat összefüggésbe velem.

Ugyanúgy élek még, csak munka és család mellett kevés időmet be kell osztanom és azt is inkább a Filmbarátok Podcast projektbe fektetem

üdvözlettel: A 9. helyezett

Köldök_szösz 2015.11.06. 21:23:36

uuh én ezektől a magyar kritikus...vicces...viccesnek lenni akaró youtuberektől nagyon hányok. Mindegyik valamelyik külföldit próbálja koppintani de nagyon nem sikerül.
FreddyD még régen elment de aztán kicsit ő is felhígult.

Pisti 90 2015.11.06. 22:55:08

Maradjunk annyiban, hogy FreddyD egy legenda. Nagyon régen csinálta már a sorozatát, kezdetektől követtem. Abbahagyta persze, ezért nem is lehet hibáztatni. De azt el kell ismerni, hogy Magyarországon előtte senki nem foglalkozott Youtube-os játékvideókkal. Ő volt ennek a műfajnak a hazai úttörője. Ő taposta ki azt az utat, amin aztán annyi videós elindult. Ha nem is gyárt már jó ideje Rossz Pc Játékok videókat, de a nevét mindenképpen jegyezni kell.

Dóczi Attila 2015.11.07. 10:27:21

@freddyD: Kedves freddyD!

Köszönöm a plusz infókat, én valamiért úgy értelmeztem az újonnan felrakott régi Rossz PC játékok videókat, mintha újak lennének, ez a figyelmetlenség az én hibám.
A vlogolás az egész cikken végigfut, mint olyan új trend a gamer csatornák körében, amivel igyekeznek megtartani a közönséget, illetve személyesebbé tenni a csatornát, ezért tettem bele a te esetedben is a vlog szempontot.

Így utólag is szeretnék gratulálni a Rossz Pc Játékok sorozatodhoz, mert legendás, és sok sikert a Filmbarátok Podcasthoz.

Ha esetleg kompromittáló volt a rólad szóló rész, akkor elnézést kérek, illetve ki fogom egészíteni az új infókkal.

Üdvözlettel: Attila :)

Tahó Sandokan 2015.11.07. 16:39:22

@freddyD: megelőztél, akartam őket informálni. Hogy van a kisgyerkőc? :)

vulgarian · http://vulgarian.blog.hu 2015.11.14. 11:51:38

Nekem a The VR adja nagyon. Miket lenyomnak... Nagyon szórakoztató