Gaming tartalmak a YouTube-on: Réspiac? - Akkor gondold át újra!

2015. április 24. 17:41 - Tóth Bálint Star Network

Bevezetés

A videójátékok befészkelték magukat a pop kultúrába. Már nemcsak a tinédzserek azok, akik játszanak, és a YouTube-on is óriási mértéket ölt a gaming. De miért? Ahogy számos tartalomgyártó mondja, "nem kell tudnod focizni ahhoz, hogy a tv-ben nézhesd és élvezd". Hirdetői szempontból pedig a gaming tartalmak ritka, de annál értékesebb területet képeznek, amely rendkívül aktív, továbbá magas elérést biztosít márkák számára. Még akkor is, ha a vállalat nem a videójáték ipar tagja.

Egy aktív közösség és kultúra

Mégis milyen népszerű a gaming? Egy Nielsen riport (http://www.usatoday.com/story/tech/gaming/2014/05/27/nielsen-tablet-mobile-video-games/9618025/) szerint az USA populációjának 64%-a videójátékkal játszik valamilyen platformon. Játék megjelenések ugyanakkora tömegeket tudnak megmozgatni mint filmek. Vegyük példának a 2014-es év legjövedelmezőbb filmjét, a Transformers 4-et. 15 hét alatt több mint 1 milliárd dollár bevételt nyert. Ezzel összehasonlítva, a GTA 5 ezt a számot az első héten elérte a megjelenés után. A leggyorsabban elkelt szórakoztatási termékké vált a történelemben és 6 sales rekordot megdöntött a Guiness Világrekordok (http://www.guinnessworldrecords.com/news/2013/10/confirmed-grand-theft-auto-breaks-six-sales-world-records-51900) szerint.

A YouTube-on is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gaming (https://www.thinkwithgoogle.com/articles/youtube-marketing-to-gamers.html). 2014-ben a második legkeresettebb témakör a YouTube-on pont egy játék volt: Minecraft. Sőt, nemcsak a volumen, ami figyelemreméltó. Az aktivitás nagysága és gaming contenttel eltöltött idő az, aminek fel kell kelteni a márkák figyelmét.

top_keresett_szavak_yt-on.png

Gaming tartalmak sok formát öltenek

A videójátékos tartalom a YouTube-on számos formát ölt: hírek, értékelések, tutorial, emberek poénkodnak játék közben és persze a versenyszerű gaming. Az utóbbi egy nagyon feltörekvő kategória, ezek az esportok (League of Legends az egyik leghíresebb ezek közül). Az esportnak is megvannak a maga ikonikus alakjai, rajongói, csapatai egyaránt.

Szintén népszerű videók a YouTube-on a végigjátszások, amelyek segítik a gamereket abban, hogy megtaláljanak rejtett tárgyakat és fejlesszék a teljesítményüket. Ezeket hívjuk Let’s Play videóknak. A Let’s Play videósok remek élményt adnak a nézők számára azáltal, hogy betekintést engednek nekik a kudarcaikba, sikereikbe, és akár az életükbe is a videókon keresztül.

Aktív és elkötelezett felhasználók visszatérnek még több tartalomért

Több mint 20 a top 100 YouTube csatornából gaming csatorna. Kik a legtöbb feliratkozóval rendelkezők? Nyilvánvalóan sokan hallottak PewDiePie-ról, de mellette ugyanolyan jelentős például Sky Does Minecraft, VanossGaming vagy a TheSyndicateProject.

Ezek a csatornák óriási feliratkozói bázissal rendelkeznek, amelyek hosszú távú és hűséges közönséget alkotnak, és akik újra meg újra még több tartalomért térnek vissza. YouTube adatok mutatják, hogy az USA-ban a top 10 csatornából 6 gaming. És október legtöbb napján, legalább egy gaming videó a top 10 trending YouTube videó listán is fenn volt.

top_trending_october.png

Sztereotípiák megdöntése

A videójátékos tartalmak továbbra is a legjobbak fiatal férfiak elérésére. 18-34 év közöttiek számára a top 3 kategóriában szerepelnek ezek a videók. De mi a helyzet a nőkkel? Az ESA (Entertainment Software Association - http://www.usnews.com/news/articles/2014/08/25/study-adult-women-gamers-outnumber-teenage-boys) szerint a felnőtt nők nagyobb arányban képviselik magukat a gamerek között már, mint a tinédzser fiúk, és ezt a YouTube trendek is alátámasztják: az össznézettség a duplájára nőtt az elmúlt évben, és ebből a 25 feletti nők rétege a leggyorsabban növekvő réteg.

Akik gaming tartalmakat néznek, eltérő érdeklődésük van. Ez főleg igaz a nőkre: 5-ből 2 18-34 év közötti StyleHaul néző a Machinima csatornáinak videóit is nézi. Jó példa erre iJustine, akinek sminkes és gaming csatornája is van (https://www.youtube.com/user/ijustinegaming).

YouTube adatok elmondják, hogy mind a férfiak mind a nők egyre több időt töltenek el gaming videókkal, sőt többet, mint bármi más kategóriában. Nők ráadásul több időt töltenek egy videó megnézésével, mint a férfiak! És hogy tovább pusztítsuk a sztereotípiákat, női nézők többet likeolnak, kommentelnek és osztanak meg, mint recept videókat (2013. decemberi adatok).

Hogyan tudják márkák ezt kihasználni?

Gaming tartalmak eddig nem látott pillanat előtt állnak. Úgy gondoljuk, hogy a márkák most bölcsen tennék, ha kihasználnák ezt. Ritka, hogy ilyen nagy elérésű tartalmak ilyen mély aktivitással is rendelkeznek. És ez nem olyan tartalom, amit hagyományos médiában meg lehet találni.

Hogyan lehet márkáknak kihozni a legtöbbet:

  • Elhelyezések kialakult és gyorsan növekvő csatornák mellett
  • Lépjen partnerségre gamerekkel, hogy hiteles élményt adjon a fogyasztóknak
  • Legyen jelen a fontos bajnokságokon, játékmegjelenéseken és a nagy rendezvényeken (világszinten E3, hazai piacon PlayIT)

 

576.png

 

Reméljük, hogy cikkünket hasznosnak találtad. Ha kíváncsi vagy konkrét hazai példára is, ahol márkák már felismerték a YouTube gaming és a YouTuberek fontosságát, akkor olvasd el a Microsoft és az 576 KByte kampányáról szóló cikkünket!

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr357117177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.