Nagyot nőtt a videóhirdetések piaca

2015. március 11. 11:00 - Farkas Dániel - HD

Az IAB az elmúlt napokban tette közzé a hazai 2014-es digitális reklámköltési felmérését, amelyből kiderül, hogy miként alakult a piac helyzete az elmúlt évben és hogy folytatódott-e az előző években tapasztalt növekedés. Esetünkben kiemelt figyelmet fordítottunk a videós hirdetések piacának alakulására is, hiszen mind hirdetői, mind YouTube tartalomgyártói oldalról érintettek vagyunk. Lássuk a számokat!

aggregalt_novekedesi_adatok.PNG

A Digitális reklámköltés alakulása 2000-2014 között

Ahogy a fenti diagramon látható továbbra is töretlenül bővül a digitális hirdetési piac, hiszen 2013-ról 2014-re ismét nagy arányú, 20%-os növekedést tapasztalhattunk (az egész hirdetői piac 7,75%-kal nőtt), amely 49,45 milliárd forintot tett ki egészen pontosan. További figyelemre méltó adat még, hogy a digitális költések már a teljes reklámtorta 29,4%-át adják ki, amely egyre inkább megközelíti a legnagyobb szegmenst, a televíziós hirdetési piacot. Ha hinni lehet az előrejelzéseknek és a nyugati országok tendenciáinak, akkor néhány éven belül a digitális piac válhat a legnagyobb hirdetői platformmá.

Az egyes digitális területeket megvizsgálva az alábbi képet mutatja a piac az elmúlt években:

digitalis_reklamkoltesek_megoszlasa.PNG

A 2007 és 2013 között tapasztalt erőteljes piaci átrendeződés 2014-ben változó képet mutatott, hiszen szűkült a search üzletág aránya a költésekben a mobil piac előretörésének köszönhetően. További fontos változás továbbá  a display üzletág csökkenésének lassulása (2013-ról 2014-re 41%-ról 38%-ra), amely pedig részben a számunkra igazán fontos videós hirdetési piac bővülésének köszönhető:

video_reklamkoltes.PNG

2013-ról 2014-re 144%-kal bővült a videó hirdetések piaca (a YouTube részesedést nem tudjuk), amely ezúttal már 1,225 Milliárd forintot tett ki, a teljes digitális reklámköltés 2,48%-át. Érdekesség, hogy 2013-ban ez az arány 1,22% volt, így kijelenthető, hogy 2014-ben a videós hirdetések nőttek a leginkább az egész digitális piacot vizsgálva. Véleményünk szerint a jövőben mindenképpen érdemes lenne a display költésektől külön feltüntetni a videós piacot.

Az alábbi diagramon saját YouTube hálózatunk három különböző tematikájú csatornájánál vizsgáltuk meg azt, hogy hogy mekkora nézettség kellett 1 dollár bevétel realizálásához a hazai piacon a tavalyi évben:

1_dollar_bevetelhez_szukseges_megtekintes.PNG

 

A diagram értékeit alapvetően befolyásolja a hirdetői piac aktivitása, amely éven belül nagy kilengéseket mutat csakúgy mint más digitális hirdetői platformok esetében tapasztalható. Jól látható, hogy 2014-ben a hazai piacon 3200 és 1300 között mozgott az a megtekintési szám, ami 1 dollár bevételt eredményezett. Kiemelkedő időszak a május-június, míg az év elején és nyár végén jelentős visszaesés tapasztalható hirdetői aktivitás terén a YouTube-on. Az éves fejlődés mértékét a jövő évben lesz igazán érdekes megvizsgálni, hiszen az idei év eleje jóval kedvezőbb számokat hozott eddig mint a tavalyi év.

A YouTube tartalomgyártók tehát bizakodhatnak a jövőt illetően, hiszen a nagyobb hirdetői aktivitás számukra is jelentősebb bevételeket eredményezhet a piac bővülésének és drágulásának köszönhetően. Ügynökségi tapasztalatunk is abszolút ezt a trendet támasztotta alá, mivel mind hirdetői, mind csatornakezelési szinten egyre több cég, márka, vállalat jelent meg a YouTube felületén 2014-ben.

Várakozásaink szerint a 2015-ös esztendő közel akkora arányú bővülést hozhat, mint a 2014-es. A teljes IAB kutatást ide kattintva találod.

Te hogyan látod a hazai online hirdetői piacot? Szerinted is a következő évek egyik leginkább növekedő szegmense a videó és a mobil lesznek? Várjuk a véleményedet kommentekben!

Ha tetszett cikkünk, akkor oszd meg a közösségi gombok segítségével barátaiddal vagy küldd el e-mailben munkatársaidnak, hogy ők is tudhassanak róla.

Stay Tuned!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr897242829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása