Kreatív megoldások a YouTube-on - Kommentárok használata

2014. augusztus 13. 12:00 - Tóth Bálint Star Network

A YouTube-on rendelkezésre álló lehetőségeket egyre többen ismerik már, egyre több tartalomgyártó használja a hasznosabbnál hasznosabb funkciókat. Bár számos beállítást ismernek már, mégis sokan közülük nem használja ki 100 százalékosan a felület nyújtotta óriási lehetőségeket. Ebben a cikkünkben olyan apró, ámde hatékony mesterfogást mutatunk be, amellyel hatékonyan képesek lehettek növelni látogató, és ami még fontosabb, feliratkozóitok számát. Bemutatjuk a már bizonyára sokatok által ismert kommentárokat, és hogy a YouTube-on milyen kreatív megoldásokat alkalmaztak már tartalomgyártók a kommentárok használatára. A cikket egyaránt ajánljuk kezdő és tapasztalt tartalomgyártók számára!

Hogy mik is a kommentárok? Ezek olyan elemek a videóban, amelyek segítségével videóink nézettségét és márkánk népszerűségét tudjuk növelni. A kommentárok lehetnek szövegdobozok vagy olyan linkek, amelyek által kiemelhetjük a videóink egyes részeit, feliratkozásra buzdító linkeket helyezhetünk el és más tartalmainkat is népszerűsíthetjük. Segítségükkel naprakész lehet a kommunikációnk, hiszen ha új tartalmunk kerül fel, valamilyen eseményt szeretnénk népszerűsíteni, akkor egy egyszerű kommentárral néhány perc alatt betehetjük a videó alá. Ha pedig a tartalom már nem létezik vagy az esemény már a múltban történt, akkor könnyen törölni tudjuk őket, csak pár percet kell rászánnunk. A példák bemutatása után pedig megmutatjuk, hogyan is tudjátok ezeket elkészíteni!

Ismert megoldások kommentárral

Kommentárokat gyakran használnak szövegdobozként, amelyben valamilyen feliratot írnak be. Ezek elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a videóban látottakat alátámasszák, és a megtekintés élményét erősítsék.

Azok, akik kommentárokat alkalmaznak, leggyakrabban valamilyen tartalomra mutató linkként használják. Ilyeneket akkor érdemes például alkalmazni, amikor videónkban valamilyen másik tartalomra utalunk. Ez lehet például weboldal, termék, videó, vagy akár egy másik személy csatornája. Az alábbi képen a Shop.Builder webáruház videóját lehet látni, amelyen a saját weboldalukra mutató kommentárt helyeztek el. A videóban utaltak egy adott termékükre, és a kommentár segítségével elhelyeztek egy linket, ami a termék oldalára mutat:

Shop Builder kommentár_1.PNG

Szintén ismert használata a kommentároknak a videók végén lévő további videókra mutató linkek elhelyezése. A Pamkutya példáján látható, hogy a videók végén egyrészt feliratkozásra buzdítják a nézőt, valamint további videókat ajánlanak. Ezeket mind linkelik kommentárok segítségével:

Pamkutya - kommentárok.PNG

 

Kreatív ötletek is vannak

A fent felsorolt alkalmazási módok reméljük többetek számára újdonságok voltak. A kommentárok használatára azonban léteznek kevésbé ismert módszerek is, ezek bemutatásával pedig reméljük, hogy azok, akik már használják ezt a funkciót, szintén új ismeretekkel fognak gazdagodni.

Mint már korábban említettük, a kommentárokkal más tartalmakra terelhetjük nézőinket. Ennek egyik kreatív példája az alábbi videóban lehet látni. A videóban látható zenész egy képernyőn megmutatja a hangszereit, majd az egyes hangszerekre kattintva lehetőségünk van egy másik videón meghallgatni arról egy rövid bemutatót, például arról, hogy milyen márkájú vagy hogy mióta játszik az adott hangszerrel a zenész:

 

A kommentárok remekül alkalmazhatók továbbá tartalomjegyzékek összeállítására. Lehet ilyen például egy együttes albumának számlistája vagy egy gameplay végigjátszás sorozat egyes részeiből álló lista. Ilyenkor a lista elemeit linkelve szerepelnek, amelyekre kattintva az adott számra vagy gameplay videóra jutunk. Az alábbi képen egy Half-Life végigjátszás tartalomjegyzéke látható (ne felejtsétek el bekapcsolni a kommentárokat, ha ki vannak kapcsolva):

Half-Life tartalomjegyzék.PNG

 

Kommentárok segítségével azonban nem csak egyszerű tartalomjegyzékeket lehet készíteni, hanem úgynevezett interaktív tartalomjegyzéket. Ilyenkor nem egy másik videóra ugrik, amik az egyik linkre kattintunk, hanem a videón belül tudunk vele lépni. Ezt előszeretettel használják például együttesek, amikor feltöltik az új albumuk számainak nem teljes részét (úgynevezett sample album) és a videón belül lehet ugrani az egyes számokra. A White Lies nevű együttes Ritual című albumához is készült ilyen videó:

 

Rendkívül kreatív megoldást alkalmazott az ABBA együttes. Videójukban klipjeiket időrendben szerepeltetik, és a videó bal illetve jobb oldalon lehet visszafele vagy előrefele haladni az időben, és megnézni, melyik évben milyen klipjük került közzétételre. A klipek maguk pedig szintén kattinthatók, és új oldalon meghallgathatók:

 

Természetesen zenei és játék témakörök számos más terület számára felhasználhatók a kommentárok. Elektronikus kereskedelemben is találunk még kreatív megoldásokra. A Bally ruházati bolt például a termékbemutató videójában az egyes ruhadarabokat kiemeli, és linkeket is elhelyez, ahol meg lehet venni az adott terméket:

 

A bemutatott kreatív példák mellett találunk még továbbiakat is, tekintsétek meg a hazai Google által gyűjtött listát, ahol még további videókkal találkozhattok: http://www.youtube.com/playlist?list=PLGDJorqO9vWTdoNJntjbgxf4AnQhD72td

 

Hogyan lehet kommentárt beállítani?

A bemutatott megoldások után lássuk, hogyan lehet kommentárt készíteni!

Elsőként a YouTube fiókunkban a Videókezelőbe kell belépni. Itt válasszuk ki azt a videónkat, amelybe kommentárt szeretnénk helyezni, majd kattintsunk a „Szerkesztés” gombra. A megjelenő felületen a Kommentárok menüpontot keressük meg.

Ezután kiválaszthatjuk, milyen típusú kommentárt szeretnénk berakni, illetve hogy a videó melyik részén jelenjen. Formázhatjuk a szöveget és a szövegdobozt is, illetve beállíthatjuk, hogy a kommentár link legyen. A link lehet többek között feliratkozásra ösztönző, de linkelhetünk másik videót, weboldalt, csatornát, és számos további elemet is. Az alábbi képen meg is tudjátok tekinteni a fent említett beállításokat:

Kommentárok készítése.png

 

Ti használtok kommentárokat? Milyen tapasztalataitok vannak?

Ha tetszett a cikkünk, osszátok meg a közösségi linkek segítségével! Véleményeteket várjuk kommentbe és reméljük sokatoknak sikerült felhívni a figyelmét erre a rendkívül hasznos funkcióra.

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr406559719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.