Új bevételszerzési funkció a YouTube-on: Csatornatagság

2018. szeptember 28. 14:48 - Nagy Gyöngyi

Ha erre a cikkre tévedtél, akkor több, mint valószínű, hogy téged is érdekel a YouTube egyik friss funkciója, méghozzá a „Csatornatagság” lehetősége.

Mi a „Csatornatagság”?

A „Csatornatagság” nem más, mint a korábbi néven ismert „Szponzorálás” funkció új névváltozata és 2018. június 21-től lépett érvénybe. A névváltoztatás nyomán tehát az eddigi nézők „Szponzorként” való megnevezése is megváltozott és „Tagokká” vált.  Ahhoz, hogy valaki fizetős taggá váljon valamely csatornán, a „Csatlakozás” gombot megnyomva teheti azt meg, amely az adott csatornán látható (amennyiben az alkotó csatornáján elérhető a funkció és azt be is kapcsolta). 

favorite.pngA korábban még csak gaming kategóriájú csatornák számára elérhető kezdeményezést a YouTube csapata már az összes kategóriában ténykedő alkotó számára elérhetővé tette és folyamatosan vezetik be a platformon a csatornatulajdonosok részére.
(Egy régebbi cikkünkben részletesen olvashattok a korábbi funkcióról: https://youtube.blog.hu/2017/09/22/uj_bevetelszerzesi_lehetoseg_a_gaming_csatornakon)

 

channel_membership.png

 

A Csatornatagságok révén a nézők havi 990 Ft-ot befizetve tudnak csatlakozni a csatornádhoz. A tagok ez által számos jutalomban és előnyben részesülhetnek (pl.: jelvények, hangulatjelek és egyedileg meghatározott felajánlott elemek).

 

Mi a plusz benne?

A Csatornatagság esetében olyan egyedi és speciális dolgokat ajánlhat fel az alkotó a tagjai számára, amelyek nem elérhetőek a normál nézőinek, ettől különlegesnek és kiváltságosnak érezhetik magukat ezen megtekintők, többféle egyedi tartalom és eszköz áll rendelkezésre:

 • egyéni bejegyzés a közösségi fülön
 • élő csevegés a nézőkkel,
 • egyéni csatornajelvény,
 • egyéni hangulatjelek,
 • speciális videók a tagok számára

 


youtube.png

medal.png

value.png

 

Szabályok nélkül nem működne

Azonban vannak szabályok, amelyeket be kell tartani és nem lehet felajánlani a Csatornatagsághoz való csatlakozásért cserébe:

law.png

 • négyszemközti személyes találkozás,
 • YouTube-on elérhető tartalom letöltése (akár zenéről van szó),
 • versenyek,
 • sorsjáték vagy lottó,
 • nyereményjáték,
 • gyermekeket megcélzó jutalmak (nem ösztönözheted a gyermekeket arra, hogy kérjék meg a szüleiket, hogy csatlakozhassanak tagként a csatornád nézőtáborához),

 

Feltételek:

A YouTube jelenleg is folyamatosan azon dolgozik, hogy bevezesse a csatornáknál a Csatornatagság funkciót. Akár a YouTube fő webhelyes verziójáról, akár a mobilra letölthető alkalmazásról van szó, különféle feltételeknek kell eleget tenni, hogy elérhetővé váljon a funkció az alkotó számára, ezek a kritériumok az alábbiak:

 • több, mint 50.000 feliratkozó,
 • YouTube Partner Programban való részvétel,
 • 18. életév betöltése,
 • YouTube Közösségi Irányelveknek való megfelelés,
 • az ÁSZF elfogadása,
 • érvényes figyelmeztetések nem fenyegetik a csatornát (nincs strike),


membership.png

 

A Csatornatagság funkció már hazánkban is elérhető szolgáltatás. Az előfizetés lehetőségét pedig már minden alkotó számára elérhetővé tették, akik megfelelnek a fent ismertetett feltételeknek. Ha te is alkotó vagy és szeretnéd bekapcsolni a csatornádon a funkciót, akkor az alábbi lépéseken keresztül teheted meg:

 

 1. Számítógépen jelentkezz be Google-fiókodba.
 2. Nyisd meg a funkciók oldalt a https://youtube.com/channel_memberships címen.
 3. Kattints a Kezdő lépések lehetőségre, és kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat.

 

Köszönjük, hogy ma is velünk tartottál és elolvastad cikkünket! 

 

Stay tuned!

 

Források
https://techcrunch.com/2018/06/21/youtube-introduces-channel-memberships-merchandise-and-premieres/
https://www.cnet.com/news/youtube-will-let-creators-set-up-paid-subscriptions-sell-merch/

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr9714264337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása