Top 10 Hazai YouTube Vlog Csatornák 2015

2015. november 10. 17:08 - Dóczi Attila

top_10_vlogger_cover.jpg

Nem is olyan régen a 2.0 megjelenése előtt a kritika írás/mondás a befolyásos emberek és a szaktekintélyek feladata és privilégiuma volt. A mai idősebb generációnak talán furcsa lehet, mennyi fiatal osztja meg a gondolatait a publikummal a YouTube világában, és mennyi követőjük kíváncsi rájuk.

A műfaj rendkívül népszerű, mivel nem kell hozzá előképzettség, hihetetlen technikai felszereltség, mindössze egy kamera és egy számítógép. Ezután bárki elmondhatja a véleményét bármiről, legyen az közélet, sminkcuccok, játékok, filmek, könyvek, vagy éppen ő maga.

A vlog csatornák esetében meg kell különböztetnünk a "klasszikus vlogokat", a "kevert vlogokat" és a "speciális vlogokat".

A klasszikus vlogok esetében a téma a készítő saját maga, a videók során pedig sztorizik, kérdésekre válaszol, kihívásokat teljesít és elmondja a véleményét különféle dolgokról. Ami az előnye az a hátránya is: bármiről szólhat, ezért kicsit olyan mintha nem szólna semmiről.

logo_vertical1.png

A kevert vlogok vagy a vlog videókat használják kiegészítésként, ami kiváló eszköz arra, hogy megismerjék őket a nézők, közösséget, bizalmat, elköteleződést építsenek, vagy a vlog videós kínálatot teszik változatosabbá némi kiegészítéssel, ami lehet például gamer videók, prank videók, és így tovább.

A speciális vlogokat igazából már nem is soroljuk a vlogok közé, mert ugyan felépítésében vlogszerű, a témákat az adott terület határozza meg, amiről a vlog szól, és nem a készítő személye. Ilyenek például a smink, divat és életmód tanácsadó csatornák.

A vlogolás ma már nem bizarr dolog, vagy exhibicionista magamutogatás, hanem olyan népszerű kreatív hobbi, ami emberek százezreit mozgatja meg csatornánként. A Z generációs fiatalok példaképei és véleményvezérei már nem csak a zene és a filmek világából kerül ki, hanem egyre inkább a YouTube csatornák fiatal sztárjaiból. Ezt a nagy cégek is felismerték, így nem csak óriási népszerűséget rejt a vlogolás, de financiális lehetőségeket is tartogat magában.

A Star Network megmutatja nektek kik a hazai YouTube világ legnagyobb vloggerei:

A képekre kattintva átkerültök az adott csatornára!

 

Dancsó Péter

Feliratkozók: 190 407     Össznézettség: 5,8 millió

dancso_peter_cover.jpeg

Dancsó Péter népszerűsége olyannyira töretlen, hogy futja egy második csatornára is. Természetesen itt sem veszi komolyan magát a sztárvlogger, a nézettségi adatokat viszont komolyan kell vennünk. Annál is inkább mert a csatorna a 190 ezer feliratkozót és az 5,8 milliós nézettséget mindössze 14 videóval hozta össze.

Dancsó csatornája abszolút mértékben a humorra épít (bár három darab timelapse videója is van), még azokat a videókat is poénra veszi, ahol nézői kérdésekre válaszol vagy saját magát mutatja be. A recept működik, és tinik a követői vagy sem, annyian vannak, hogy bárki megirigyelhetné.

Legnépszerűbb videója a Randitippek Kezdőknek 796 697 megtekintéssel, ami mellesleg visszafelé olvasva is ugyanennyi.

 

Unfield

Feliratkozók: 188 910     Össznézettség: 30,8 millió

unfield_cover.jpeg

Unfield 3 éves kitartó munkával, és majdnem kerek 450 videóval tornázta fel magát a második helyre, mindössze 500 feliratkozóval szorosan Dancsó Péter mögött.

Ő képviseli a klasszikus vlog stílust, tehát a csatorna gyakorlatilag egy dologról szól: Csenki Patrikról vagyis Unfieldről. Minden megtalálható a csatornáján, amivel a kezdő vloggerek is gyorsan nagy népszerűségre tehetnek szert. Reakció videók, ahol népszerű internetes videókat néz meg a forgatókönyv szerint először, és látjuk, hogyan reagál rájuk. Cleverbot és Chatroulette videók, az előbbi esetében a népszerű robottal beszélget, az utóbbinál a híres masztizós chat oldalon kalandozik. Emellett persze leveleket olvas fel, kérdezz-felelek videókat csinál, gyakorlatilag bármiről elmondja a véleményét, amit az interneten vagy a való világban tapasztal, illetve a saját életét mutatja be a követőknek. A Ki Mit Tube kapcsán rengeteg támadást kapott a videós kompetenciáit illetően, de a közel 200 ezer feliratkozó és az átlagos 50-100 ezres nézőszám bizonyítja, hogy valamit jól csinál.

Legnépszerűbb videója a REAKCIÓ :Cigapeva "Wiggle" elképesztő 1 216 220 megtekintéssel.

 

Metalexovics

Feliratkozók: 141 229     Össznézettség: 26,7 millió

metalexovics_cover.jpeg

Metalexovics csatornája 3 hónapja megszűnt, és átköltözött az Alexovics oldalra, de attól még érdemes belevenni a listába,  hiszen 7 év termése van itt fent: több mint 324 videó. Alex ötvözi a hagyományos vlogos elemeket a PewDiePie féle béna játékok és szimulátorok bemutatásával, amik gyümölcsöző kapcsolata juttatta őt a harmadik helyre. Reakcióvideó, nyereményjáték, unboxing, kérdezz-felelek és kihívás videók is vannak szép számmal, emellett ahogy jó vloggernek illik, el is mondja a véleményét mindenféle kérdésekben legyen szó Ki mit tube-ról vagy tömegközlekedésről. Emellett kisvideókkal is színesíti a csatornáját, ami bármiről szólhat: szalonnásvirsli sütésről, karácsonyfa díszítésről de még hajvágásról is. Alex egyébként élő bizonyítéka, hogy nem a világvége a csatorna elveszítése: Alexovics csatornája 3 hónap alatt feltámadt hamvaiból, és már 80 428 feliratkozónál jár.

Legnépszerűbb videója a Balázs Show - Ovisszerelem - Paraszt Edition 461 969-es nézettséggel.

 

Isty Szalai

Feliratkozók: 126 908     Össznézettség: 14,9 millió

istyszalaicoverupdate.png

Isty is klasszikus vloggernek mondható, aki az életének minden olyan pillanatát dokumentálja, ami a közönség érdeklődését elnyerheti. Egyik ikonikus videó típusa a vezetős vlog, ahol a volán mögül vlogol, ami kiváló időtöltés dugók esetére. Időgazdálkodás ötös!

A csatorna bemutat kirándulásokat, eseményeket, kicsomagol új eszközöket, játékokat, ruhákat, kérdezz-felelek, levélbontás, livestream, gyakorlatilag bármi felbukkanhat a csatornán, ami Istyvel összefüggésbe hozható. Egy klasszikus vlog esetében természetesen elengedhetetlen a véleménykifejtés a legkülönbözőbb témákban, így a videók kínálata hihetetlen széles. Unfield-el is szokott közös videókat csinálni, ami ügyes technika a népszerűség növelésére, hiszen a közös a videót mindkét csatorna megosztja, ezzel a rajongótáborukat is megosztják egymással.

Isty legnépszerűbb videója a Turi Tamás Reakció című reakció videó 452 647 megtekintéssel.

 

FanMadeMaker

Feliratkozók: 111 881     Össznézettség: 10,5 millió

fanmademaker_cover.jpeg

Ez a csatorna a vlogolásrepertoárából a véleményvezér szerepet emelte ki, és tette meg fő profilnak. Mindenről elmondja a véleményét, ami csak a figyelmét felkelti: OVS, ismerkedés, Vine videók, YouTube, sorozatok, Facebook jelenségek, tömegzene, kínos történetek, BÁRMI. Ez szépen mutatja azt a növekvő tendenciát az Y és Z generációs fiatalok esetében, hogy a véleményüket formáló emberek, esetlek példaképek, celebek nem csak a televízió, a zene vagy a filmek világából kerül ki, hanem a vloggerek között is találnak ilyen személyeket. Emellett persze vannak vendégszereplései más videósokkal, montázsok, kérdezz-felelekek és minden ilyesmi.

Legnépszerűbb videója a Hogyan legyél menő Facebookon? 672 040 megtekintéssel, ami ugyancsak mutathatja mennyire érdekli ez a kérdés a mai fiatalokat.

 

2Face/ Dezső Bence

Feliratkozók: 109 478     Össznézettség: 11,9 millió

dezsobence_cover.jpeg

Dezső Bence beveti a vlogolás nagykönyvének legsikeresebb receptjeit egytől-egyig: Reakció videó, Cleverbot, beszélő állatos program, kérdezz-felelek, x-tény rólam, kihívás, így készült, éneklés, unboxing és még ezer más. Azt gondolnánk, ezt bárki képes megcsinálni, de ha figyelembe vesszük, hogy a közel 110 ezer feliratkozót csupán két év alatt szedte össze, akkor már valamelyest elbizonytalanodunk.

Leghíresebb videója a Hol volt az első csókotok? | Kérdezz - Felelek 5 ! 528 067 megtekintéssel, ami nem is csoda, hisz mi érdekelné jobban a fiatalokat, mint az első szerelem és az első csókok.

 

Varázsló

Feliratkozók: 99 441     Össznézettség: 18,4 millió

varazslocover.jpeg

Varázsló 3 év alatt építette fel majdnem 100 ezres rajongóbázisátami 18,4 milliós nézettséget termelt neki. Ha csak ezt a számot nézzük második helyen lenne, ami nem csoda, ha azt a kerek 800 videót nézzük, ami a cikk írásának pillanatában a csatornáján van.

Pioneer Zsoltvideó kínálata folyamatosan változott az évek során: amíg 3 éve teljes mértékben domináltak a gamer tartalmak, körülbelül fél éve átvették az uralmat a vlog videók, az utóbbi hónapokban pedig a prank videók jelennek meg leggyakrabban. Ez színesebbé teszi a csatornát, kellemes felüdülést jelent a szokásos vlogos tartalmak mellett, valamint a videók népszerűsége azt is jelzi, milyen potenciál rejtőzik a magyar prank videók gyártásában. A Ki Mit TubeYouTube-os tehetségkutatóra is jelentkezett, ahol nem csak szép eredményt ért el, de a feliratkozó számát is sikerült pár ezer emberrel duzzasztania.

Legnépszerűbb videója a Minecraft Film: Varazslo és zsDav : Halott város 311 779 megtekintéssel.

 

CsChannel

Feliratkozók: 96 150     Össznézettség: 9,4  millió

cschannelcover.jpeg

Csomor Balázs az előzőhöz hasonlóan, szintén játékvideókkal kezdett 4 évvel ezelőtt, még egészen kisfiúként. A Minecraftot és a bűvésztrükköket azóta felváltották a tipikus vlogos tartalmak:  kérdezz-felelek, kihívás, hogyan készült, drawmyyear, de Balázs jó vlogoshoz méltóan szinte bármiről véleményt mond: robotok, faviccek, Facebook, világvége, művészet, illuminati és még sorolhatnám. Kidolgozott és látványos thumbnailekkel dolgozik, ami rendkívül fontos szempont egy csatorna felvirágoztatásában.

Legnézettebb videója a Reakció régi videókra 311 040 megtekintéssel, ami egyébként praktikus megoldás régi videók újrafelhasználására.

 

delypeter

Feliratkozók: 88 066     Össznézettség: 18,5  millió

delypeter_cover.jpeg

Megvallom őszintén delypeter csatornáját a cikk írása előtt nem ismertem és kellemes meglepetés volt. Péter felrúgja és arcon röhögi a professzionális vlog videózás aranyszabályait. Kamera beállítás, fények, hang, téma felépítés, ezek mind olyan fogalmak, amiket költői vloggeri szabadsággal kezel, és nem hagyja, hogy a technika vagy a szabályok megzavarják azt a természetességet, ami árad belőle. Péter olyan, mint egy haver, akihez átmegyünk délután dumálni: cigizik, vakarózik, félmeztelen van, jár-kel, mászkál a kamerával, kádban, konyhában, erkélyen forgat, és persze mindenről elmondja a véleményét szabadosan és rendíthetetlen nyugalommal. Szinte elképzelni is nehéz, hogy azt az 1624 videót, ami a csatornáján van, mindössze egy év alatt töltötte fel. AGoogle segítségével elosztva megtudhatjuk, hogy ez napi 4 vagy 5 videót jelent.Egyszer talán szociológiai értéke is lehet, vagy egy amatőr szocio-dokumentum filmet is össze lehetne vágni belőle, ami bemutatná a mai magyar kispolgár, panelrengeteges hétköznapjait.

Legnépszerűbb videója a Hol voltál?! (EREDETI) 286 709 megtekintéssel.

 

Attila The Bookaholic

Feliratkozók: 75 413     Össznézettség: 6,2  millió

attila_the_bookaholic_cover.jpeg

Attila csatornája nevéhez híven, részben könyvekkel foglalkozik, ami számomra első látásra szimpatikussá teszi, részben pedig vlog tartalmakkal. Végre valaki, aki ezt a médiumot is beemeli a YouTube világába. Ha filmről, sorozatról, videókról, animációkról, játékokról és gyakorlatilag bármiről vannak videók neten, miért ne lehetne életünk egyik legmeghatározóbb jelenségéről - a könyvekről - beszélni? A témát egyébként ügyesen és figyelemfelkeltően fogja meg: szex a könyvekben, évem könyvekben, nyári könyvek, top könyvek és még sok más. Emellett a népszerű könyvek keltette figyelmet is kihasználja és beépíti őket a csatornájába kritika/bemutató formájában.

Nem lenne vlog, ha legalább a csatorna felét nem ezek a videók tennék ki és Attila hozza is elvárt videókat: kérdezz-felelek, hot16, x tény rólam, kihívás és már tudjuk is kívülről a kínálatot.

Legnépszerűbb videója a $ TALÁLD KI A TESTRÉSZT KIHÍVÁS FT. BREAKFASTATFRUH $ 414 226 megtekintéssel, ami érthető, hiszen a Breakfastatfruh csinos Fruzsiját kell bekötött szemmel tapogatnia.

 

Ez volt tehát a Star Network Top 10-es listája a hazai vlog kínálatból.

 

Ha tetszett a cikkünk, akkor lájkold és oszd meg ismerőseiddel a közösségi gombok segítségével!

 

Köszönjük!

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr628068044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Botis Botiss 2015.11.11. 17:47:37

Szirmai Gergő és a HollywoodNewsAgency hol marad? 291 429 feliratkozó és 43 835 986 megtekintés

juansolo 2015.11.11. 18:07:28

@Botis Botiss: ahogy megfigyeltem, Dancsó sem a Videómániával volt itt, szóval máshogy van összeállítva a lista

otapi 2015.11.11. 18:45:42

@Botis Botiss: Szirmai szerintem is magasan veri a mezőnyt Dancsóval, de még a hivatásos tévésekkel szemben is.

B3NZiN 2015.11.11. 18:47:35

mi a faszt olvastam épp az imént

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2015.11.11. 19:14:16

Olyanok a youtube-os sztárjai az országnak, amilyet az megérdemel...

Köldök_szösz 2015.11.11. 19:18:36

@immortalis: Ez a város jobb gonosztevőket érdemel !

Dogfaceboy 2015.11.11. 19:19:35

Számomra nehéz eldönteni, hogy Szirmai vagy Dancsó a humortalanabb és idegesítőbb balfasz. Ha véletlenszerűen kiválasztasz egy 5 fős asztaltársaságot, 4-en biztos lenyomják ezt a két mókust. Persze ez nem feltétlen az ő érdemük :)

berne 2015.11.11. 19:23:51

Kik ezek a csírák?

fingerbangs 2015.11.11. 19:28:14

nem irigylem azokat az embereket akik ilyen szarokat néznek

Hamvas Hugó, a TANÁR ÚR!! 2015.11.11. 19:40:04

Szörnyű…

De tényleg!
Kik ezek?

2015.11.11. 20:03:53

Tessék itt az én szerény kis csatornám, saját gyártású élőszereplős filmecskékkel, sok zenével megy egyébb szarral, támogassatok, hogy én is a csúcsra juthassak ! :D
www.youtube.com/channel/UC8keQgws3FyALia8zuYhplA

7roller 2015.11.11. 20:26:03

fene tudja, de nalam a dancso 435641 feliratkozonal tart. ez a cikk egy halom szar! legalabb utana neztel volna amit leirsz te nyomorek!

Köldök_szösz 2015.11.11. 21:10:45

ez meg az én csatornám!
www.youtube.com/channel/UCfF5MgrbM2ESNO_JqzqKUWQ

ezt is nézzétek légyszi mert akkor kapok pénzt majd és akkor örülni fogok :)

Köszi+

Dóczi Attila 2015.11.11. 21:22:22

@Botis Botiss: Kedves Botis Botiss!

Ahogy a cikk címében is szerepel, és a cikkben többször is hangsúlyozva van, az írás a hazai top 10 VLOGGER csatornáról szól. Az index elírta a címet, ahogy kitette a főoldalra. Szirmai is és például a Videómánia is több feliratkozóval rendelkezik, de műfaját és témáját tekintve nem vlog, hanem filmes csatorna.

Üdvözlettel: Attila

Dóczi Attila 2015.11.11. 21:24:23

@juansolo: Kedves juansolo!

A cikk a top hazai vlogger csatornákat gyűjti össze, ezért nem szerepel Szirmai és a Videómánia sem, hiszen ők műfajukat és témájukat tekintve filmes csatornát csinálnak.

Üdvözlettel: Attila

Dóczi Attila 2015.11.11. 21:30:58

@7roller: Kedves 7roller!

Amint a cikk címében is láthatod, és a cikk folyamán többször is említve van, az írás a hazai VLOG csatornákkal foglalkozik.Az index elírta, amikor kitette. Dancsó Videómánia csatornája filmes csatorna, ezért nem került bele a listába.

Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az értő olvasás és önmagunk kulturált kifejezése elengedhetetlen kompetenciák a mai digitális világban.

Üdvözlettel: Attila

juansolo 2015.11.11. 22:26:21

@Dóczi Attila: Á, értem, köszönöm a választ

bonebear · http://cinca.blog.hu 2015.11.11. 23:02:45

Egyiket sem ismertem. És ez így is fog maradni a leírások alapján a jövőben.
süti beállítások módosítása