Felhasználók által generált videók

2014. január 29. 09:17 - Deli Norbert - HD

user generated 01.JPG

A videós tartalmakkal szemben az elsők között említésre kerülő hátrány az, hogy jóval időigényesebb/költségesebb előállítani őket, mint például egy szöveges cikket vagy képi tartalmat. 

Ezért szoktuk mindig javasolni, hogy ha van egy felhasználói bázisunk, amit be tudunk vonni a tartalmak előállításába, akkor rengeteg tartalmat elő tudunk állítani közösen. 

A tartalom mennyiségén túl ilyenkor számíthatunk arra is, hogy a felhasználó hozzájárul a virális hatás eléréséhez, mivel megosztja az általa készített videókat az ismerőseivel is. Így két legyet üthetünk egy csapásra, nekünk lényegében csak a tudatos kontrollálás a fő feladatunk.

A Csatorna tulajdonosok részéről a következőkre kell figyelni:

 - A legfontosabb, hogy meghatározzuk a technikai és a tartalmi tényezőket, amiknek meg kell felelnie a felhasználók által generált tartalmaknak. Ezt a lehető legszélesebb formában kommunikálni kell feléjük. Például kérhetjük, hogy legalább 720x480-as felbontásban küldjenek videót, amiben azt mutatják be, hogy mire használható az új konyhai termékcsaládunk. Ez lehet főzés, sütés, párolás. Egyértelműen kommunikáljuk a YouTube irányelvek ide vonatkozó részeit is, hogy például nem szerepelhet benne felnőtt vagy sértő tartalom.

 - Ösztönözzük a felhasználókat minél több és minőségibb tartalom előállítására. Ez lehet valamilyen kedvezmény minden feltöltőnek, de szervezhetünk nyereményjátékot is köré, a kapcsolódó szavazás "kimeríthetetlen muníciót" ad a közösségi kommunikációnknak. 

 - Dolgozzuk fel a kapott tartalmakat, tegyük hozzá a brand-ünket. Attól függetlenül, hogy a felhasználók készítették a tartalmat, a mi csatornánkra töltjük fel ezeket. Éppen ezért tegyünk elé intro részt, a mögé pedig outro részt, amiben feliratkozásra ösztönzünk vagy hasonló videókat ajánlunk megtekintésre. Természetesen a feltöltés során tartsuk be a már sokszor emlegetett tippeket, trükköket.

 - Osszuk meg minden felületünkön, ösztönözzük a hozzájuk kapcsolódó kommunikációt. Ez történhet a többi közösségi oldalunkon, honlapunkon vagy blogunkon, de akár a hírlevelünkbe is bele tehetjük.

 

Lássunk néhány példát a jól kontrollált felhasználói tartalomra: 

1. K&H gyógyvarázs mesedoktorok

felhasznaloi tartalom2.JPG

A K&H Csoport már 11 éve futó társadalmi felelősségvállalási tevékenysége a gyógyvarázs, ami egy sokrétű gyermek-egészségügyi programot takar. Ennek keretében lehet elmenni mesét olvasni különböző kórházak fekvőbeteg részlegeire, eltérő korosztályú és betegségű gyermekekhez. Mivel nagyon népszerű ez a lehetőség, ezért 2013 során kitalálták, hogy nem csak látogatási időben (személyesen), hanem videós formában is lehet mesét olvasni. Ami azt jelenti, hogy a felhasználók felveszik videóra, ahogy mesét olvasnak és a legjobbakat - megfelelő intro és outro résszel kiegészítve - feltöltik a k&H csatornájára. 

Tökéletes példája a felhasználók által gyártót tartalmak egy nagyobb brand általi összeszervezésére!

2. VideoSmart

felhasznaloi tartalom3.JPG

A VideoSmart egy már 2007 óta futó weboldalt takar, ahol nagyon sok DIY (csináld magad) videós tartalom van. Ezeket döntően amatőr felhasználók készítették, a koktélkészítéstől a főzéstippeken át a kocsmai trükkökig szinte minden témából van fenn 700-nál is több videó.

A felhasználók által generált tartalom fogalmát ez is kielégíti, igaz hogy a brand tartalom itt csak egységes intro formájában tűnik csak fel. 

3. Peter Hollens énekverseny

felhasznaloi tartalom4.JPG

Az amerikai Peter Hollens egy acappella énekes (hangszerkíséret nélkül csak ő énekel fel több szólamban zeneszámokat), aki többször is szervezett már a követői között ének versenyt. Ehhez megadta a videókat az adott zeneszám különböző szólamaival, a versenyzőknek ezek alapján kellett a saját acapella videókat elkészíteni és elküldeni. Így akár több száz kapcsolódó videót kapott egy-egy népszerű zeneszámához.

Ezt azért hoztam példaként, mert Peter lényegében egy vlogger, aki egyedül (vagy csak kis segítséggel) készíti tartalmait, mégis ki tudott találni egy témát, amiben a közössége előállított minőségi videókat.

Bízunk benne, hogy sokatok számára hasznos volt cikkünk a felhasználói tartalmakról. Minden megosztást köszönünk!

Stay Tuned, folytatjuk...!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr645758183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása