Top 50 YouTube Influencer 2017 Januárjában

2017. január 20. 14:02 - Dóczi Attila

Új év, új kezdet szokták mondani a YouTube-ra pedig különösen igaz ez, hiszen egy folyamatosan fejlődő és változó felületről van szó. Évente sok ezer új csatorna jön létre hazánkban is, ezek közül páran pedig felemelkednek majd a leghíresebb videósok táborába, de a feliratkozószámban mért erőviszonyok a „nagyok” között is folyamatosan változnak. Most, hogy elindult az új év nézzük meg, hogy kik a legmeghatározóbb tartalomgyártók a hazai YouTube piacon, különös tekintettel a Star Network partnereire.

top50youtuber.jpg

A Top 50 Magyarországon

Hogy kik a legtöbb feliratkozóval bíró tartalomgyártók jelenleg Magyarországon, azt könnyedén kiderítheted, ha megnézed a Star Network által készített, folyamatosan frissülő statisztikát, és a Top 100 feliratra kattintasz. Itt aztán több fajta kategória szerint is rendezheted azt.

Hazai viszonylatban nyilvánvalóan nincsenek akkora számok, mint nemzetközi vizeken, míg mondjuk Csehországban 2,8 millió, Németországban 5 millió, Franciaországban 10 millió, Nagy Britanniában 21 millió feliratkozója van a legnagyobb YouTubernek, addig nálunk Dancsó Péter Videómánia csatornája éppen megugrotta a 600.000 feliratkozót: a cikk írásának pillanatában 605 059 feliratkozója van.

snstattop100.png

Itthon viszont kiemelkedő ez a teljesítmény, hiszen rajta kívül a bűvös 500 ezres határt senki nem lépi át, 400 ezer fölött 4 tartalomgyártó van – Pamkutya, TheVR, luckeY, UNFIELD – az első tízbe jutáshoz pedig jelenleg 285 292 feliratkozó kell, amit BTURBO tudhat magáénak. A számok viszont olykor hihetetlen mértékben változnak, Radics Peti például január második hetében 14 ezer, az elmúlt 30 napban pedig 63 ezer feliratkozóval lett gazdagabb, ami egészen elképesztő teljesítmény.

Ahhoz pedig, hogy valaki feljuthasson a top 50-es listára 138 697 feliratkozót kell gyűjteni, amennyi a jatekpartizan csatornának van.

A Star Network szereplése a Top 50-ben

A Top 50 hazai YouTube tartalomgyártó listáján 18 szereplő a Star Network hálózatát erősíti, ezzel a legnagyobb képviseletű MCN a listán, de a Top 10 legnagyobb feliratkozó számú tartalomgyártó tekintetében is jelentős a képviselete.

Azonban egészen máshogy fest a lista, hogy ha a megtekintési számokat nézzük, hiszen ezek az igazi mutatói egy csatorna elérésének. A feliratkozószám önmagában ugyanis csak azt mutatja, hogy valaha a pályafutása alatt mennyi ember iratkozott fel a csatornára. Egy sok éve futó csatorna esetében ez sok ezer olyan felhasználót is jelenthet, aki már valójában nem is követi a csatorna tartalmait.

snstattop1002.png

Éppen ezért érdemes az elmúlt 30 nap megtekintései opciót kiválasztani, és megnézni, mennyi nézettséget generáltak a csatornák az elmúlt egy hónapban. Ilyen rendezésben 4 Star Network-ös videós is benne van a Top 10-ben, Radics Petivel az első helyen, aki az elmúlt 30 napban egészen hihetetlen 16,6 milliós megtekintésszámot produkált, a TheVR csapata 13,9 millióval, Nessaj 9,8 millióval, Anett és Ancsa pedig 9,1 millióval került be a Top 10 tartalomgyártóba az elmúlt 30 nap megtekintésszáma alapján.

Más Social felületek rangsora

Manapság már egyre fontosabb, hogy a YouTube tartalomgyártók a többi népszerű social felületen is aktívak legyenek. 2017-ben egy csatornához kapcsolódó Facebook oldal szinte alapkövetelmény, egy Instagram oldal pedig erősen ajánlott. Amellett, hogy számos előnyük van ezeknek a felületeknek – közösségépítés, interaktivitás, személyes oldal megmutatása, egyedi kommunikáció – üzleti szempontból is kifizetődő, hiszen egy tekintélyes nézettséggel bíró Instagram vagy Facebook oldal egy-egy posztja önmagában is értékesíthető.

Éppen ezért fontos manapság a YouTubereket nem csak videós tartalomgyártóként, hanem olyan influencerekként értékelni, akik a márkájukat több médiafelület együtteseként kezelik és menedzselik.

A Facebook felületét tekintve a YouTube-hoz hasonlóan itt is Dancsó Péter vezet 303 780 lájkolóval ezzel egyedüliként átlépve a 300 ezres határt. A kétszáz ezres ligába is csak a Pamkutya került be, a százezresek táborát Unfield, a HollywoodNewsAgency, BTURBO, BENIIPOWA, Goodlike és a TheVR erősíti a top10-es lista utolsó két tagja pedig luckeY 84 ezer, és Viszkok Fruzsi 82 ezer lájkolóval.

pollainsta.png

Az Instagram felületén jelenleg kettő első helyezettünk van, hiszen Dancsó Péternek és Viszkok Fruzsinak egyaránt 151 ezer követője van. A top 10-et a TheVR Instagramja zárja, a kettő között pedig FollowAnna, Unfield, Dezső Bence, Csecse Attila, Polla és Pamkutya helyezkedik el.

Itt tehát érzékelhető már az a tendencia, hogy nem feltétlenül a YouTube legnagyobb tartalomgyártói lesznek a legnagyobbak más felületeken is, hiszen egy ilyen oldal menedzselése a YouTube-tól eltérő  - mégis azzal összefüggő - tartalomstratégiát és rengeteg energia befektetést igényel. Cserébe az eredmény is gyümölcsöző hiszen az új generációs fiatalok már ezeket a felületeket használják a legjobban, tehát az itt szerzett követő bázist szépen át lehet terelni a YouTube felületére is.

Jövőbe tekintés

Sokan kérdezik tőlünk, hogy az elmúlt év növekedése után megáll-e idén a YouTube térnyerése?

Az a tapasztalatunk és a számok is azt mutatják, hogy idén legalább annyira bővülni fog a YouTube mint ezelőtt.

A feliratkozók, a megtekintési számok, a feltöltés mennyisége mind-mind növekvő tendenciát mutat és ezt az sem állítja meg hogy a konkurencia is egyre inkább felzárkózik videó szolgáltatások területén.

Sőt, ez a fajta rivarizálás mindkét felületet arra sarrkallhatja, hogy minél jobb fejlesztésekkel álljanak elő, hogy a maguk oldalára csábítsák a tartalomgyártókat, ez pedig végső soron a videósoknak fog kedvezni.

A Facebook-on is lehet most már bevételt szerezni - bár egyelőre még nem elérhető széles körben -  ez pedig sokakat arra sarkalhat, hogy ne a telített YouTuber pályán, hanem a még kibontakozó "Facebooker" irányon induljon el.

Izgalmasnak ígérkezik tehát a 2017-es év, érdemes mindenkinek nyitva tartani a szemét és kihasználni az új felületekben rejlő lehetőségeket.

Mi pedig kíváncsian várjuk hogyan alakul a hazai YouTube piac a 2017-es évben és legalább akkora lelkesedéssel és odaadással dolgozunk együtt a YouTuberekkel, mint az előző években.

Ha tetszett cikkünk, oszd meg barátaiddal is a közösségi oldalakon!

 

Stay tuned! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr8012138169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása