Az új VR180 – a YouTube megfelezte a 360°-os videó formátumot

2017. július 14. 11:23 - Dóczi Attila

A YouTube egy teljesen új videó formátumot jelentett be a VidCon-on, ami a korábban már jól ismert gömbalakú 360°-os videóformátumot megfelezve egy vadonatúj, 180°-os verziót alkotott meg, amely a korábbi kerek forma felét teszi ki. A VR180 kifejlesztése egyszerű evolúció, de mégis számos új élményt tud adni a hagyományos és a VR nézők számára egyaránt.

vr180index.jpg

Egy korábbi blog bejegyzésben a Google arról beszélt, hogy a 360°-os videók nézőinek körülbelül 75%-a csupán 90 fokot néz meg a gömb alakú – általában audiovizuális – anyagból, amikor a videó elkezdődik. Az egyik része ennek a kutatási eredménynek az, hogy az emberek többsége nem forgószékből nézi a 360°-os videót. A másik része a kialakult helyzetnek pedig az alkotókra vonatkozik, akik tulajdonképpen nem használják ki a 360°-os audiovizuális anyagot felvenni képes kamera adta lehetőségeket, annak ellenére, hogy ennek az élménydús és professzionális terméknek mekkora visszhangja van.

Pont a levont következtetések és kutatási eredmények alapján döntött úgy a YouTube, hogy piacra dobja a VR180 formátumú videó típust. Ez tulajdonképpen azt is jelenti, hogy a VR világot, amit a VR360 nyújtott, félbevágjuk. Ezzel jelentősen növelni lehet az átélt élmény minőségét és azokat a részeket, amelyek a néző látószögében nincsenek benne, egyszerűen kizárja a VR180.

A 360°-os videók továbbra is elérhetőek az oldalakon, illetve a YouTube sem állította le a támogatását ennek a formátumnak, azonban a VR180 egy kicsivel könnyebb kezelhetőséget nyújt a felhasználók számára, így azoknak, akik nem szeretnének egyből belevágni a VR technológia sűrűjébe, a VR180 tökéletes ugródeszka az ezen formátumú - és VR élményű videók világába.

A VR180 formátummal az alkotók sokkal nagyobb szabadságot kapnak és a hagyományos videótípusok mellett a VR nézők számára is gyárthatnak extra tartalmakat. „Az alkotóknak nem kell változtatniuk az produkció technikáján” – mondta a YouTube VR termék menedzser vezetője Erin Teague.

Az új formátum egyik legjobb tulajdonsága az a szabadság, amellyel az alkotók rendelkeznek, hiszen normál formátumú videókat is egyaránt megoszthatnak azon felhasználók számára, akik olyan VR Headset-en keresztül nézik a videókat, mint pl. a Daydream vagy a Cardboard.

daydreamvr1-1024x768.jpg

Emellett a 180 fokos videókat a PlayStation VR YouTube app-on keresztül is lehet majd nézni, amely januárban indult útjának.

A VR180 a live streaming lehetőséget is támogatja, ami újabb kreatív felhasználási lehetőségeket biztosít a tartalomgyártók számára.

Habár csupán a gömb felének méretével egyezik meg az új formátum, ugyan úgy képes a 4K felbontás készítésére is. Ráadásul minden élesebben és tisztábban fog megjelenni, hiszen csak „180 foknyi” videót kell kezelnie a rögzítő és lejátszó eszközöknek.

A 180 fokos kamerák 2017 telén fognak megjelenni, de azoknak a vloggereknek, akik nem tudnak várni télig, a YouTube néhány kamerát kölcsön tud adni az alkotók számára.

Ha tetszett cikkünk, oszd meg barátaiddal is a közösségi oldalakon!

Stay tuned! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr5212662991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.