Elindult a YouTube Gaming!

2015. augusztus 27. 09:47 - Daghistani Péter

Nemrég végre hivatalosan is elrajtolt a YouTube kifejezetten játékszeretőknek készített aloldala, a YouTube Gaming, mely még bizonyos korlátozások árán, de már itthon is használható. A gaming.youtube.com címen elérhető honlapon megtalálhatjátok a kedvenc magyar és nemzetközi videósaitokat, összegyűjthetitek a kedvenceiteket, valamint egy gombnyomással elérhetitek a kedvenc játékotokkal kapcsolatos tartalmakat.

youtube-gaming-760x400.jpg

A korlátozásokkal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy az oldal magyar nyelven még nem elérhető, illetve a hazai Google Play áruházban sem található még meg a dedikált okostelefonos alkalmazás, de ezeket rövid időn belül pótolja a Google. A YouTube Gaming természetesen még nem nyerte el végleges változatát, így folyamatos frissítésekre és újabb funkciókra is lehet számítani.

Nektek hogy tetszik a YouTube új szolgáltatása?

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

Továbbra is felfelé ível a videómarketing pályája

2015. augusztus 25. 13:51 - Daghistani Péter

Az online videózás népszerűsége évek óta növekszik, a trendek pedig azt mutatják, hogy ez a növekedés még hosszú ideig folytatódik. A vállalatok is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az online videózásra, mely egyre komolyabb szerepet kap a marketingstratégiájukban. Lehet szó direkt marketing videókról vagy online videózáshoz köthető egyéb marketingeszközökről, a lényeg az, hogy az elérhető közönség, a lehetőségek tárháza és ezen új lehetőségeket használó vállalatok száma is növekszik.

video-marketing-11.jpg

Jó néhány friss tanulmány rámutatott arra, hogy a döntéshozó marketinges pozíciókban lévők 93 százaléka használ valamilyen online videós eszközt marketing vagy kommunikációs célra. Ők is felismerték, hogy a videómarketing nincsen tevékenységi körhöz vagy piachoz kötve, így szinte minden vállalkozás számára elérhető.

A hazai vállalkozások számára kimondottan örömteli lehet, hogy a videóhirdetések alapjául szolgáló YouTube itthon is egyre nagyobb közönséget vonz be az online videós világba, így itthon is egyre inkább megéri a videómarketing felé fordulni.

Jó néhány vállalkozás már úgy tekint erre a lehetőségre, mint a legfőbb marketingeszköz, számukra pedig különösen előnyös a korai alkalmazás, hiszen így a riválisok előtt járnak. Persze a videómarketing is sok munkát igényel, ráadásul különösen fontos az időzítés, a kreativitás és az optimalizálás, így mindenképpen érdemes az online marketing piacon jártas ügynökségekre bízni ezt a feladatot.

Egy biztos: a videómarketing a jelen és a jövő egyik legmeghatározóbb online marketingeszköze.

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

Mi áll a BuzzFeed sikerének hátterében 2. rész

2015. augusztus 18. 12:02 - Daghistani Péter

A BuzzFeed sikerességét vizsgáló első blogunkban egy általánosabb képet adtunk a sikerükről, ma pedig bemutatjuk, hogy szakmai szempontból milyen stratégiával érték el ezeket a sikereket.

A programtervük általános stratégiája és az elvek

Pozitivitás

A BuzzFeed teljes mértékben pozitivitást közvetít a nézők felé. Ez nem csak a videókban mutatkozik meg, hanem például a megosztásoknál és a kommenteknél is, ezzel pedig mindvégig a pozitív vonalon maradnak meg az emberek fejében.

Ígéret

Jelenleg talán ők maguk kínálják a legtökéletesebb tükröt a társadalom felé. Szinte mindenről szó van, ami érdekelhet minket, így igazán közel érezhetjük őket magunkhoz. Nem ígérnek semmi különlegeset csak annyit, hogy megértenek minket és őket is az érdekli ami minket.

Relevancia

Egy-egy videó népszerűsége nagyban függ attól, hogy mennyire releváns a dolog, mekkora tömeget tud megmozgatni. Ezen a téren a BuzzFeed remekül egyensúlyoz a különféle tartalmak között.

buzz2.jpg

Kapcsolatok

A tartalmak nagy része a kapcsolatokról szól. Itt nem szerelemre kell gondolni, hanem sokkal inkább arra, hogy mi hogyan viszonyulunk a világhoz, másokhoz és milyen kapcsolatot ápolunk az aktuális témával. A tartalomgyártásban fontos, hogy a néző megtalálja a kapcsolatot a tartalmunk és saját maga között.

Az elvárások menedzselése

Ha feliratkozunk a BuzzFeed csatornáira és szemezgetünk a csatornák által feltöltött friss tartalmakból, akkor nem mindig egyszerű kiválasztani, hogy mit is nézzünk meg először, illetve sokszor támadhat bennünk kétely a cím és az indexkép alapján, hogy pontosan miről is szól az adott videó. A BuzzFeed esetében ilyesmivel nem nagyon kell foglalkoznunk, hiszen ha az a videó címe, hogy "A középiskola szívás", akkor biztosak lehetünk abban, hogy a középiskolás élet nehézségeiről lesz benne szó. Ezzel egyrészt megbízhatóbbá válnak a nézők szemében, másfelől pedig sokkal könnyebben elégedetté tudják tenni őket.

Hiánypótló

Számos tartalmuk foglalkozik egy szűkebb réteg problémáival vagy aktualitásaival, mely három irányban is jó ötlet. Egyfelől sok esetben hiánypótló és friss, másfelől pedig akiknek szól, azok rátalálnak és megnézik, majd pedig átérzik és megosztják, harmadrészt pedig akiknek nem szól kifejezetten, azok is könnyen azonosulnak vele és megosztják azok számára, akiket eredetileg megcéloztak vele.

Információs szakadékok gerjesztése

A YouTube világában nagyon fontos szerepe van a címeknek, ezt pedig a BuzzFeed-nél is jól tudják. Sok esetében próbálnak kételyeket generálni a nézők fejében, hogy mindenképpen megnézzék a videót, nehogy lemaradjanak egy fontos információhalmazról. "19 dolog, amit a macskatulajdonosok tudnak" - Ha macskánk van, akkor bizony elgondolkodhatunk a cím láttán, hogy mit tud a többi sorstárs? Mi nem tudok én? Mit tudok én pluszban?

Elmagyarázzák a megmagyarázhatatlant

Elég sok BuzzFeed tartalom arra épül, hogy elmagyarázzák a megmagyarázhatatlant (ezek a miértek és a hogyanok az életben...). Ezzel az emberek tudáséhségére igyekeznek hatni és sokszor kötik ezt össze az aktualitásokkal. Utóbbi azért nagyon fontos, mert senki sem szeretne a "társaság legbutább" tagja lenni azért, mert nincs képben az éppen körülötte zajló mainstream dolgokkal.

b5usglhc.png

A humor hozza a pénzt

Nagyon sok esetben, még a komolyabb témáknál is próbálnak némi humort belecsempészni a tartalmakba, mely egyfelől emészthetőbbé, másfelől pedig megoszthatóbbá és megérthetőbbé teszi nem túl könnyű tartalmakat.

Az emberek furák, és ez így van jól

Szó volt már arról, hogy nagyon sok aktualitás és általános dolog képezi a BuzzFeed tartalmainak alapját, de ők nem riadnak vissza a furcsa dolgoktól sem. Kit ne érdekelne, hogy mi lakik a köldöke mélyén? A drogok, szexualitás és számos egyéb tabunak mondott témát szoktak feszegetni, ezek pedig érdeklik az embereket és segítenek a célközönség bővítésében.

Csatornastratégia

Említettük már, hogy a BuzzFeed név nem csak egy csatornát jelent, hiszen színekkel megjelölve több másik, ugyancsak kedvelt csatornával is jelen vannak. A színekkel és a tartalmakkal egyszerre kívánják kielégíteni a különböző érdeklődési köröket és az aktuális érzelmi állapotunkat.

Disztribúciós csatornák

Azt már ők is megfigyelték, hogy a különféle tartalmak különféle platformokon érnek el jobb teljesítményt. Az Információ és segédlet témakörbe tartozó videók főként a YouTube-on erősek, míg az Identitással kapcsolatos videók a Facebook-on és társain. Ez teljesen érthető, de valójában nem egyszerű kihasználni ezt a jelenséget.

Statisztikák és adatok

A nap végére minden média célja az, hogy rajtuk keresztül kapcsolódjanak össze az emberek, ők szolgáltassák a témát, az ő oldaluk legyen megosztva. Ebben a BuzzFeed nagyon erős, melyet főként a korábbi fentebb említett pontoknak köszönhetnek.

buzzmegosztas.jpg

Kísérletezés és a tapasztalatok felhasználása

Azt tudjuk, hogy van pár jól bevált sorozata is a csatornáiknak, ám ezek egy része szimpla kísérletezésből jött létre. Ők ugyanis folyamatosan próbálnak újítani és fejleszteni a műsorok kapcsán. Egyfelől a célközönséget próbálják ezzel bővíteni, másfelől pedig a nézők megtartásához is elengedhetetlen a vérfrissítés.

Nyelvezet

Nagyon jól ismerik az olvasó- és nézőbázisukat is, jól tudják, hogy főként a fiatalok és a középkorúak médiáját tudhatják magukénak. A nyelvezetüket és stílusukat is ehhez igazították, így könnyen fogyasztható, ám mégsem buta megfogalmazásukkal tovább növelik a népszerűségüket.

Hogyan csinálhattok ti is BuzzFeed stílusú tartalmakat

Ahogy láthatjátok, a BuzzFeed sikere igencsak összetett. Jól látszik, hogy egy átgondolt és profi felépítésről van szó, így a sikerük nem csupán légből kapott. Persze különféle trükköket el lehet lesni tőlük még akkor is, ha nektek egy tematikus csatornátok van. Például minden az autókról szól nálatok? Akkor hajrá, csináljatok egy olyan videót, melynek az a címe, hogy "8 dolog, amit csak a váltófejűek tudnak".

Ti melyik BuzzFeed csatornára vagytok feliratkozva?

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

Mi áll a BuzzFeed sikerének hátterében 1. rész

2015. augusztus 11. 16:48 - Daghistani Péter

A BuzzFeed YouTube csatornái óriási népszerűségnek örvendenek, míg a hasonló hazai médiumok nem igazán tudnak ilyesféle sikereket felmutatni az online videózás terén. Mai blogbejegyzésünkben körbejárjuk a BuzzFeed YouTube csatornáinak varázsát, hiszen rengeteget lehet tőlük tanulni és számos érdekességet is tartogatnak.

buzzfeed_badges.png

Elsőként indokoljuk is meg, hogy miért is érdemes nekünk körbejárni a BuzzFeed világát. Beszéljenek helyettünk a számok, melyek azt mutatják, hogy a fő YouTube csatornájukat több mint 250 millióan nézik havonta, míg a feliratkozók számára közelít a 7 millióhoz. Ezek a számok csak a fő csatornájukra vonatkoznak, így még nem kerültek szóba a színek alapján elnevezett további csatornák, melyek tematikusabb tartalmakkal várják az érdeklődőket, így ha egybevesszük a BuzzFeed család havi YouTube megtekintését, akkor bőven 500 millió fölötti számot kapunk.

A tartalomkategorizálás terén három fő irányt szokás emlegetni a videós tartalmaik terén:

Identitás

Az identitás nagyon fontos tényezővé vált a mai társadalomban, ezt pedig a tartalomgyártóknak is érdemes észben tartaniuk. A BuzzFeed-nél jól tudják ezt, így nem véletlenül, hogy számos olyan tartalom jelenik meg náluk napról-napra, melyek megtekintésével és megosztásával a saját identitásunkon fejleszthetünk, illetve mutathatjuk meg azt a nagyvilág számára.

Információ és segédlet

Az aktualitások általában hagynak némi kérdőjelet az emberek fejében, az ezekkel kapcsolatos kiegészítések pedig rendkívül népszerűek a BuzzFeed oldalán. Nyáron például sokszor hallunk az állatok és a gyermekek autóban hagyásáról, a BuzzFeed pedig emberi példával mutatta be, hogy milyen érzés lehet a kánikulában bezárva lenni.

buzzfeed-puppies-e1424889964411.jpg

Érzelmekre való hatás

A YouTube tele van cuki állatokkal és bébikkel, nagy részük pedig valóban megérdemli a figyelmet, mert megnevetteti és boldogabbá teszi az embereket. Ilyen tartalmak a BuzzFeed esetében is gyakran kerülnek elő, a csatorna pedig remekül választja meg ezeket, így egyáltalán nem tűnnek klisésnek.

Persze ezek a kategóriák számos alkategóriára bonthatóak, de ebbe nem érdemes bővebben belemenni, hiszen nagy részük teljesen triviális.

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a sikerükről, meg kell ismernünk azt az elvet és programstratégiát, ami alapján készülnek a tartalmak. Erre a BuzzFeed-ről szóló sorozatunk második részében térünk ki.

Stay Tuned!

 

Szólj hozzá!

Búcsúzunk a 301+ felirattól: Pontosabb és gyorsabb nézettségkövetést kapnak a videóink

2015. augusztus 06. 12:59 - Daghistani Péter

Bizonyára sokan láttátok már nézőként, hogy egy-egy videónál igen sokáig csak az látszik a nézettségnél, hogy 301+ fő tekintette meg az adott tartalmat, a beragadt számláló pedig már hosszú évek óta a YouTube egyik rejtélye. A beragadt számlálóért a hamis nézettségi adatokat generáló robotok elleni védelem volt a felelős, hiszen a Google arra törekedett, hogy a lehető legvalósabb számadatokkal szolgáljon.

301_blog.jpg

A YouTube Creators csapatától érkezett hírek szerint itt az idő a búcsúzásra, hiszen megváltozik az ellenőrzési folyamat. Ezentúl a szinte biztosan eredeti nézettség azonnal látszik a számlálóban, míg a robot-gyanús folyamatokat félreteszi a rendszer és az ellenőrzés után ha tisztázódik, akkor hozzáadja, ha valóban robotról van szó, akkor pedig elveti.

Mit gondoltok a legújabb frissítésről? Örömteli, vagy éppen egy kultusz veszett oda?

Stay Tuned!

Szólj hozzá!