YouTube esettanulmány - Számlázz.hu

2015. október 08. 14:16 - Farkas Dániel - HD

Online számlázásról izgalmasan?

Az online számlázás minden kétséget kizáróan nem tartozik a legérdekesebb témakörök közé, ennek ellenére a Számlázz.hu-val közös YouTube kampányunkban sikerült a témát a felhasználók számára érdekes módon bemutatni. Az eredmények tükrében bátran kijelenthetjük, hogy ők is így vélekedtek! Lássuk hogyan jutottunk el az „uncsi téma” kezdőponttól a többtízezer megtekintőig.

"A Számlázz.hu legfontosabb üzenete – és értéke – a professzionalitás, ez az a központi fogalom, amire a videómarketingünket építjük. Profi a program, profi a működés, és azok a vállalkozások is minket választanak, akik szintén profik a maguk területén. Szerencsére rengeteg ilyen cég van már a felhasználóink között, így igazi jutalomjáték volt kiválasztani közülük is a legérdekesebbeket. Örömmel vállalták a szereplést, és épp úgy lelkesedtek a film-projektért, mint mi magunk. Ráadásul máris jön a „második évad”! :)  Inspiráló közös munka, ami a Star Network "boost"-jával éri el végső formáját."

Szeszlér Vera, marketing-kommunikáció, Számlázz.hu

Koncepció és cél

Az online számlázás önmagában nem túl izgalmas, de a vállalkozások akik használják a Számlázz.hu rendszerét, ők annál inkább! Az első sorozatban négy eltérő profillal rendelkező céget mutattunk be, interjúk segítségével. A nézők így megismerkedhettek mindannyiuk történetével és természetesen meséltek a Számlázz.hu-val való viszonyukról is, amelynek legfőbb üzeneteként a rendszer használatának egyszerűségét hangsúlyozták. Többnyire elhangzott az is, hogy „szeretem”, ami – ha nem egy számlázóprogramról lenne szó – igazi „love brand”-et sugallna.

szamlazzindexkep1.png

A hirdetések célja elsődlegesen új potenciális felhasználók elérése volt, továbbá a már meglévő bázis felé közvetített márkaépítést is megvalósította a kampány.

"A YouTube reklámokat nagy átlagban az első másodperc után elkapcsolom. Ezen gondolkoztam, amikor az első közös megbeszélésre készülődtem a Számlázz.hu-val. Hogyan lehet egy online számlázóról nézhető, izgalmas tartalmat gyártani? Na ez a kérdés volt az, ami feltüzelt a közös együttműködésünk kezdetén, illetve ez az, ami hajt azóta is. A filmeknél az életközeliség, pontosabban az: "Ő én is lehetnék." érzés megteremtése volt a cél, éppen ezért egy narratív, dokumentumfilm jellegű megjelenítést alkalmaztunk, interjúkkal, sok színes vágóképpel. Azt gondolom, hogy a végeredmény várakozáson felülire sikerült, a csapat szenzációs, kíváncsian várom a továbbiakat. Örülök hogy részese lehetek ennek a dolognak."

Őzse Attila - filmkészítő

A kampányban résztvevő cégek az alábbiak: IgaziOliva, fps webügynökség, Galagonya bohóc, Youtyúk. Íme egy példa az interjúkból:

 

További videók itt találhatóak: Számlázz.hu YouTube csatorna

Megvalósítás

A négy 2-3 perces interjúból készült egy-egy rövid, 30 másodperces hirdetés, amelyeket YouTube videós hirdetésekkel népszerűsítettünk a célcsoport körében.

A kampány 2015 májusa és júliusa között zajlott, amelynek keretében átlagosan kéthetente kerültek ki az újabb interjú videók a Számlázz.hu YouTube csatornájára.  A YouTube kampány során mind az InStream (PreRoll), mind az InDisplay (keresési, ajánlóban megjelenő) hirdetéstípus alkalmazásra került az elérés maximalizálásnak céljából.

„A kampányok célzásának meghatározásánál igyekeztünk a célcsoportot a lehető legjobban lefedni amellett, hogy a holtszórást a minimumra csökkentsünk. Ennek eredményeként három célcsoportot alkalmaztunk, amely tartalmazott kulcsszó alapú, érdeklődések által meghatározott és remarketing targetálást.

 Farkas Dániel, YouTube szakértő, Star Network

Eredmények: a piaci átlag ötszöröse!

A YouTube kampány során kiemelkedő eredményeket sikerült elérni a célközönség körében, hiszen az automatikusan elinduló videó hirdetések esetében átlagosan 40-50% közötti közönségmegtartást regisztrált az AdWords rendszere (a piaci átlag 10-15% között mozog rendszerint), amely gyakorlatilag azt jelenteti, hogy minden második felhasználó végignézte a kampány során a Számlázz.hu hirdetéseit. Legjobban az fps webügynökség hirdetése teljesített, amely 57,34%-os megtekintési arányt ért el.

 

A PreRoll és a Megjelenítési hirdetések közel félmillió alkalommal jelentek meg együttesen a YouTube felületén és a videók átlagos megtekintésenkénti költsége (CPV – cost per view) 2,5 forint lett, amely a piaci átlaghoz képest jelentősen kedvezőbb. Az alacsony megtekintési költség fordított arányban van a megtekintési százalékkal, hiszen minél többen néznek meg egy videós spot-ot, annál kedvezőbb CPV-t tudunk elérni. Ez egy újabb jelentős érv arra nézve, hogy érdemes kifejezetten interaktív és figyelemfelkeltő, YouTube-ra specializált hirdetési videókat készíteni.

A hirdetések megtekintésének 55-60%-ka érkezett férfiaktól, míg korosztályt tekintve a 35 és 44 év közöttiek domináltak, kis mértékben megelőzve a 25-34 év közötti korosztályt. További érdekesség a kampánnyal kapcsolatosan, hogy a három alkalmazott célzási típus közül (kulcsszó alapú, érdeklődési kör, remarketing) a szavak alapján történő targetálás volt magasan legaktívabb. Ez a témakör specialitásának is köszönhető, hiszen rendszerint az érdeklődés alapú célzás generálja a legnagyobb forgalmat.

Tapasztalatok

A kampány remek példaként szolgálhat azon szolgáltatók számára, akik szolgáltatását nem könnyű érdekes módon bemutatni. A kampány sikerére alapozva a Számlázz.hu folytatja kampányát 2015 őszén, amelynek keretében újabb interjúkkal és hirdetésekkel jelentkeznek majd.

A YouTube optimalizált videós hirdetések újabb remek érvvel szolgáltak arra nézve, hogy megéri a felületre optimalizálni koncepciónkat, hiszen a magas megtekintési arányok jelentősen csökkentik a megtekintési költségeket és a kampány összköltségét is.

infografika_eredmenyekrol.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr397949736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.