A zeneipar és a YouTube kapcsolata

2015. június 10. 14:02 - Daghistani Péter

Azzal mindenki tisztában van, hogy a YouTube elsősorban egy videós platform, mégis rengeteg zenei tartalom található meg rajta. Ezek között vannak hivatalos videóklippek és egyéb zenei tartalomra kiélezett videók is, a lényeg pedig az, hogy a zene világa óriási forgalmat generál a YouTube-on is. Nemrég lezajlott a Music Hungary konferencia, ahol a Star Network is képviseltette magát, az alábbiakban pedig egy kis helyzetjelentéssel szolgálnak a magyarországi helyzetet illetően.

zenei_blog_1.jpg

A szakértők szerint új előadók és zenei szerzemények terén egyáltalán nem állunk rosszabbul, mint európai társaink, de bizony van néhány pont, ahol még sokat kell fejlődni. Ilyen például a zeneterjesztés, ahol a trendek azt mutatják, hogy a digitális terjesztésé a jövő, ám itthon még mindig nem megy ez olyan olajozottan, mint kéne. Ebben természetesen a YouTube is a magyar előadók segítségére lehet, hiszen az új szerzemények bemutatásához nem is találnának jobb platformot.

Ezt a számok is igazolják, hiszen a felmérések szerint a legtöbb hazai szerzeményt a YouTube-on találjuk meg, ami elsőre kicsit furán hangozhat, de teljes mértékben érthető, hiszen rengeteg felfedezésre váró új előadó mutatja meg magát az oldalon, illetve a nagyobbak is jól tudják, hogy a YouTube az a platform, amellyel a leggördülékenyebben bemutathatják és elterjeszthetik új szerzeményeiket.

Ezzel el is jutottunk a hazai előadók egyik legnagyobb problémájához, mely bizony a közönség számára is fontos lehet. Ez a probléma nem lenne más, mint a zenészek tartalmainak megfelelő kezelése a YouTube oldalán. Gondolva ez alatt a megfelelő minőségű csatorna felépítésére, a tartalomgyártásra és a jogok kezelésére. Utóbbi legfőképpen az előadók számára lehet fontos, hiszen megfelelő jogkezelés hiányában bevételtől esnek el.

zenei_blog_2.jpg

A zenei reklámok kapcsán úgyszintén felvetődik a világ legnagyobb videómegosztója, hiszen a reklámozók fokozatosan átcsoportosítják a YouTube és más hasonló felületek felé a költéseiket, mert ott találhatók a zene szempontjából is lényeges fiatalabb nézők és fogyasztók. Az előadóknak pedig az önreklám (koncertek, találkozók és új anyagok) miatt is fontos lenne nagyobb figyelmet fordítani a YouTube-ra.

Összességében tehát elmondható, hogy a YouTube a zeneipar egyik legfontosabb alappillérévé nőtte ki magát az évek során,így minden hazai előadónak és dalszerzőnek komoly figyelmet és energiát kell fordítania erre a terültre. A Star Network már számos népszerű hazai előadó útját egyengeti a YouTube világában, ha Te is szeretnél közéjük tartozni, akkor vedd fel velünk bátran a kapcsolatot.

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr827529042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.