A gamer társadalom piros betűs ünnepe – jön az E3!

2014. június 06. 15:48 - Tóth Bálint Star Network

Mi is az E3?            

Június 10-11-12 a legtöbb ember számára csak átlagos napok lesznek ebben az évben, azonban a játékipar szereplői és maguk a játékosok számára az év egyik legfontosabb ünnepe. Ekkor kerül ugyanis megrendezésre az E3, más néven az Electronic Entertainment Expo, amely során az iparág szereplői kinyilatkoztatják, hogy az elkövetkező egy évben milyen technológiai fejlesztések és szoftverek, játékok várhatók a különböző platformokon. Ott van a Microsoft, a Sony és számos további meghatározó játékipar szereplő. Az itt történő bejelentések piacformáló erejét pontosan ismeri minden gyártó, emiatt az E3 egy ideje legalább annyira show is, mint amennyire konferencia.

E3_1.jpg

A mostani E3-on közel 200 kiállító várható, valamint rengeteg szereplő a médiából, így méltán tekinthető a  a videojátékos társadalom piros betűs ünnepének. Ennek ellenére egy fontos csoport azonban nincs jelen tömegekben, ők pedig nem mások, mint a játékipar eltartói, a játékosok! Számukra többnyire az online közvetítések maradnak az esemény követésére! 

Néhány E3 érdekesség

Bizonyára sokatok tisztában van, hogyan zajlik le az E3, de nektek is van olyan, amiről még nem tudtatok, ezért összegyűjtöttünk pár érdekes adatot, funfactet számotokra!

  1. Az előkészületek óriásiak! Az E3 során használt összes internet kábel hosszúsága kitesz egy Madrid-Párizs távolságot, és a szükséges internet sávszélesség több mint amennyi az összes amerikai nagyvárosnak kell egy év alatt.
  2. A világon máshol is próbálták már megismételni az E3 sikerét, de mindeddig sikertelenül. Japánban volt erre nagy esély még 1996-ban, de végül a Sony és a SEGA visszalépett és a Nintendo egyedül maradt a nagyok közül, így nem sikerült véghezvinniük a tervüket.
  3. Tavaly az E3 hete alatt a leginkább keresett játékok az alábbiak voltak: The Last of Us, Battlefield 4, GTA V, Halo 5, Call of Duty: Ghosts

 

Hogyan hat az E3 a YouTube-ra

Mivel a játékosok online keresnek utána az E3-nak, és ezt főleg Google-n vagy YouTube-n (ide kerülnek fel a játékelőzetes és minden E3-mal kapcsolatos videó) teszik meg, így fontos szót ejteni ezeknek a kereséseknek a jellegeiről. A Google egyik oldala, a www.thinkwithgoogle.com nemrég adta ki az E3 alkalmából erre irányuló kutatásának eredményét, amely során azt vizsgálta, hogy 2012-es és 2013-as E3 során milyen keresési trendek figyelhetők meg a YouTube-on és a Google-n az eseménnyel kapcsolatos tartalmakkal kapcsolatban. A kutatás az E3 környéki időre fókuszált, és sok érdekes információval szolgált.

Először is, bár ez nem meglepő, de az E3 egyre nagyobb érdeklődésnek örvend, ez a YouTube-on és a Google-n is megmutatkozik. 2013-ban a játékvideók megtekintése az E3 hete során 23%-kal nagyobb volt, mint 2012-ben, de ugyanígy nőtt a megosztások, kommentek, Google keresések mértéke is, ahogy az alábbi ábrán is látható:

E3 adatok.png

Social engagement a kommentek, megosztások, like-ok mértékét jelenti.

Ami szintén bebizonyosodott, hogy az élő közvetítések képviselik egyértelműen legnagyobb arányt a keresésekben, ugyanis 10-ből 7 keresésben szerepelt valamilyen formában az élő közvetítés szó.

Ami már érdekesebb információ, hogy mikor is keresnek a leginkább E3-as tartalmakra a gamerek. YouTube-os keresések az esemény második napján (első napnak az esemény előtti sajtó konferenciák számítanak) a leggyakoribb, míg a Google-ben a sajtó konferenciák során vannak a csúcson a keresések száma.

E3 YouTube keresések_1.png

 

E3 Google keresések_1.png

Nem meglepő információ azonban, hogy egy adott játékra, szoftverre stb. a legnagyobb keresés közvetlenül annak bemutatása után történik. Az alábbi ábrán látható, hogy tavalyi E3 során az Xbox és a PS4 bemutató konferenciája után közvetlenül mennyivel nőtt a keresés az adott konzolokra. Ugyanez a tendencia azonban észrevehető más tartalmaknál, játékoknál is.

E3 xbox ps4 keresések_1.png

Összefoglalás

Láthattuk, hogy az E3-nak milyen szerepe van a YouTube-ra nézve. Megállapítható, hogy óriási mértékben megnő a játékokra, konzolokra irányuló történő keresések száma, amelyek közül a legfontosabb továbbra is az élő közvetítések. Így tehát mind a gamerek és cégek számára fontos, hogy ezt kihasználják és csatornáik számára potenciális feliratkozókat, nézőket vonzanak be. Ezt lehet például saját élő közvetítés indításával, E3 beszámoló videók, interjúk készítésével megtenni vagy cégek akár az E3-as megjelenésüket videók formájában közzétehetik. 

 

Magyar YouTuber is indít élő közvetítést!

OtherWorld Online.png

Jó hír hogy Magyarországon is lesz élő közvetítés az E3-ról! Mindezt a Star Network partnere az OtherWorld Online biztosítja, amely szórakoztató módon készít játék és filmkritikákat, és jelenleg közel 120 ezer feliratkozóval és több mint 18 milliós összmegtekintéssel rendelkezik a csatornájuk. Az élő stream-et minden érdeklődőnek érdemes lesz követni, hiszen magyar kommentárral, értékeléssel kiegészített közvetítés kerül megvalósításra. A közvetítés június 9-én este 6 órakor kezdődik, amelyet az alábbi  linken érhettek el: https://www.youtube.com/watch?v=DPkPfdJyqGc

Egy biztos, mi már nagyon kíváncsiak vagyunk az újdonságokra, reméljük Ti is velünk tartotok majd!

Bízunk benne, hogy érdekesnek találtad cikkünket. Minden megosztást szívesen veszünk a közösségi gombok segítségével.

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr186282791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.