Hogyan készítsünk egy jó játék előzetest

2014. április 14. 13:22 - Tóth Bálint Star Network

Ebben cikkben szeretnénk egy speciális témát bemutatni, ez pedig a videójáték-előzetesek készítése. A YouTube-on rengeteg ilyennel lehet találkozni, nagyobb játékok esetén akár 5-6 előzetes is megjelenik, mielőtt maga a játék kijön, így úgy gondoljuk érdemes egy kicsit ezzel a témával foglalkozni. Reméljük mindenki számára érdekes lesz, azoknak is, akik nem akarnak előzetest készíteni a jövőben! Mindazonáltal a cikkben szereplő tippek egy része egyaránt alkalmazható filmek esetén is vagy általában a videógyártás során. Kezdjük is!

Miközben egy fejlesztő éppen az új játékán dolgozik, arra is gondolni kell, hogy ezt hogyan promótálja. Szükség lesz ehhez egy ütős előzetesre, de egy ilyen elkészítése nem olyan egyszerű feladat mint elsőre azt valaki gondolná. Először is meg kell válaszolni több kulcsfontosságú kérdést:

Mit üzenjen az előzetes? Mennyi animáció legyen vagy játékmenet? Milyen technikát érdemes alkalmazni azért, hogy többen elkötelezzék magukat a játék mellett? Saját magad csináld vagy szervezd ki egy profinak?

A cikk során bemutatjuk az egyes megfontolandó kérdéseket, és adunk néhány tippet, mikor melyik lehetőséget érdemes választani.

1. Válaszd ki a megfelelő formátumot

A formátum elsődlegesen attól függ, milyen célja lenne az előzetesnek. Ez lehet például ösztönzés a játék kipróbálására vagy egy kiegészítő letöltése stb. Alapvetően négyféle formátumot különböztetünk meg:

 • Announcement trailer: Ez egy rövid előzetes (<90mp), ami elsősorban átvezetőket tartalmaz, kevés szöveggel (például megjelenés dátuma) és egy minimális call-to-action. Célja, hogy a nézők érdeklődését felhívja anélkül, hogy túl sokat felfedne magáról.

Mass Effect 3 Earth Announcement Trailer.PNG

 • Launch trailer: Közepes hosszúságú (~120mp) videó, amely főleg játékelemeket mutat meg, valamint pozitív értékeléseket tartalmaz kritikusoktól és erős call-to-action (vedd meg/töltsd le) van benne. Célja, hogy meggyőzze arról a játékosokat, hogy azonnal próbálják ki.

Assassins Creed 4 Black Flag Launch Trailer.PNG

 • DLC release trailer: Ez egy hosszú (>2 perc), játékmenetre és újdonságokra fókuszáló videó, amely a játék rajongói számára ad érdekes tartalmat. Célja, hogy számukra újdonságokat mutasson, amikkel a játékot még élvezetesebbé tehetik.

Last of Use Left Behind DLC Trailer.PNG

 • Cinematic trailer: Szintén hosszú (akár 4 perc) videó, ami a leginkább hasonlít egy film előzetesére. A jelenetek filmszerűek, így a videó elkészítése sok erőforrást igényel. Célja, hogy a potenciális vásárlók várakozását erősítse, és maga a videó típusuk közül természetesen ez a leglátványosabb.

The Witcher 3 Wild Hunt Cinematic Trailer.PNG

 

2. Készíts minél változatosabb tartalmat

Fontos, hogy az előzetes tartalmazzon minél többféle jelenetet, mint például: játékmenet, átvezető jelenet, animáció, élővideós felvétel, interjú, szöveg stb.

 • Élővideós felvétel: Élővideós felvétel ritkán fordul elő játékelőzetesben. Főleg azért, mert a játékfejlesztők ennek készítésében rendelkeznek a legkevesebb rutinnal. De ha jól elkészítjük, az megkülönbözteti az előzetest másokétól, és nagyobb eséllyel köteleződnek el játékosok.

Minecraft Pocket Edition Trailer_1.PNG

 • Animáció: Az egész előzetes lehet animációs is. Ilyenre jó példa az Angry Birds egyik előzetese:

Angry Birds Cinematic Trailer.PNG

 • Átvezető jelenet: Ezek a játékon belül található olyan jelenetek, amik az egyes játékmenetek között található. Ezek kombinálása, összevágása nagyon érdekessé tehetik a tartalmat.

Infinity Blade 2 Trailer.PNG

 • Játékmenet: A játékmenetet bemutató rész általában egy jelentős szerkesztést, vágást igényel.

Rayman Jungle Run Trailer.PNG

 • Hang: Ne felejtsük el, hogy nem minden tartalom lehet vizuális. Egy előre felvett hang, beszéd jól összekapcsolhatja a vizuális elemeket a videóban.

Max Payne Gameplay Trailer.PNG

 • Szöveg: Szöveg jól alkalmas arra, hogy más elemeket megerősítsen. Fontos, hogy egyedi stílusú legyen a szöveg, nehogy olyannak tűnjön mint egy Word dokumentum.

Infinity Blade 2 Game of the Year Trailer.PNG

 

3. Kezdj ütősen!

Egy néző nagyon hamar eldönti, hogy végignézi-e a videót vagy nem. Emiatt rendkívül fontos, hogy az első pár másodperc ütős legyen, és egyből átadja az üzenetet amit kommunikál.

 • Egyből játékmenetet mutatni: Bele a közepébe! Ez akkor nagyon jó, ha a felhasználók már tudnak a játékról, és újdonságokat szeretnél nekik mutatni.

Call of Duty Black Ops Revolution Trailer.PNG

 • Rövid bevezető: Kezdj egy rövid animációval, lehetőleg átvezető jelenetek kombinációjával, hogy hamar megmutasd miért lesz jó a játék.

 Go Ninja Trailer.PNG

 • Hosszú címek: Bizonyos esetekben nem kell egyből a közepébe ugrani, hanem hosszabb bevezetővel, címekkel lehet késleltetni. A megfelelő háttérzenével növelhető a várakozás a nézők részéről anélkül, hogy kilépnének.

Contre Jour Trailer.PNG

 • Hosszú történet leírás: Ebben az esetben a bevezető szinte az egész előzetest felöleli. Ha a nézők ismerik már a játékelemeket, találkoztak már játékmenettel, akkor egy jó és érdekes sztorival hasznos lehet ez a megoldás.

 Angry Birds Cinematic Trailer (2).PNG

Ütköző vagy ütköző nélkül? Az ütközö egy olyan animáció a videó elején (és néha a végén), ami azonosítja a csatornát, amire feltöltötték magát a videót. Segítségével jól azonosítható a tartalomtulajdonos, de ha rosszul használják, akkor unalmas is lehet, és a nézők kilépnek a videóból.

 1. Az ütköző akkor hasznos, ha valaki például újonnan belefut a videóba YouTube-on, és nem ismeri a készítőt és a játékot. Kevésbé hasznos, ha már például a weboldalunkon vagy az applikáció oldalán vannak. Vagyis érdemes két verziót csinálni!
 2. Semmi esetre se legyen túl hosszúak. Gondolja arra, hogy valaki türelmetlenül várja már a videót, és nagyon szeretné látni az újdonságokat.

 

4. Játékmenet többféleképp!

Ne hezitálj zoomolni, lassítani, különböző effektusokat alkalmazni, amikor játékmenetet mutatsz a videóban! Sokat segíthet, főleg, hogyha a játék maga nem tartalmaz sok kameramozgást. 3 féleképpen lehet játékmenetet mutatni:

Nyers: Ilyenkor egyáltalán nem szerkesztesz.

Dragon Flight Trailer.PNG

Szerkesztett és/vagy animált: Értelemszerűen mindkettőnél végeztünk szerkesztést. Az animált nevéből is következik, hogy itt animációs effektust is használtunk.

QuizCross Trailer.PNG

 

5. Párosítsd a videót jó háttérzenével!

Használj nyugodtan háttérzenét. Ha nincsen saját zenéd, használd az ingyenes zenetárak valamelyikét! Korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük ezeket nektek!

Nincs zene: Rendkívül alkalmas realisztikus átvezetőkhöz, amik a nézőt átviszik abba a világba, hiszen az előbbi nagyon hasonlít a valóságra.

MEtal Gear Solid Ground Zeroes Trailer.PNG

„Futó” zene: Ilyenkor a zene nincs teljesen szinkronban a videóban történő dolgokkal. Hasznos vizuálisan intenzív játékokhoz, de monotonabbakhoz nem.

Dragon Fly Trailer.PNG

Szinkronizált zene: Tehetséges vágóknak megvan a képességük, hogy a zenét pontosan illesszék össze a videóval. Ilyenkor az előzetes is sokkal intenzívebb. Azonban ez nagyon sok munkát igényel, és általában profi szerkesztők tudják ezt elvégezni.

Assassins Creed 3 Launch Trailer.PNG

Továbbá érdemes hozzáadni olyan zenei hangokat, amelyek rövidek, de hangulatosabbá teszik a videót. Ilyen példa az Inceptionben sokszor hallható hang. A film óta ez a hangeffektus már rengeteg játékelőzetesben megtalálható.

Léteznek konkrétan olyan együttesek, akik kizárólag előzetesekre készítenek zenéket, főleg instrumentálisakat. Ilyen például a Two Steps from Hell vagy az Audiomachine, amelynek zenéi sok videóban megtalálható már. 

 

6. Tervezz kis képernyőre!

Sok potenciális játékos mobilról vagy tabletről vagyis kis képernyőről fogja nézni a videót. Tehát:

 • Kerüld a kicsi betűket: Használj nagy betűket, amik nagyobb helyet foglalnak el a képernyőn
 • Került a statikus kameranézetet: Azok az előzetesek, amiket egy szögből vettek fel, unalmassá válhatnak elég hamar. Ehelyett inkább változtass a szögön vagy használj közelítést, még ha a minőség kicsit rosszabb is lesz a mozgás miatt.

 

7. Rendezd össze a rendelkezésre álló eszközöket!

Játékmenet felvétele:

PlayStation és Xbox esetén egy jó videófelvevő kártyára van szükség, akárcsak iPhone esetén. Ezek ára 15 000 Ft-nál kezdődik, de egy jó kártya olyan 35 000 Ft. PC-sek előnyben vannak, nekik csak egy programra van szükség, a Fraps tökéletesen alkalmas ezekre. Mindenesetre olyanra van szükséged, ami nem lassítja a játékot magát, és ront a felbontáson.

A felvett játékmenet legyen:

 • Nagy felbontású (minimum 720p)
 • 16:9 képernyőfelbontás
 • Magas bitráta (legalább 2Mbps)
 • Sztenderd codec+format (például h264 + mp4 jó szinte minden esetben)

Válogasd szét az eszközöket:

 • Játékmenet felvétel
 • Játékbeli átvezetők
 • 3D modellek
 • Háttérzene stb.

 

8. Csináld jól!

Most, hogy tudod mindenre a választ, ideje nekiállni elkészíteni az előzetest. Ilyenkor van néhány választási lehetőséged:

 • Csináld magad: Ha van időd és tapasztalatod, akkor csináld. De valószínűleg nem lesz olyan jó a videó, hacsak nem vagy profi szerkesztő, zenevágó és nem áll rendelkezésedre rengeteg idő.
 • Keress valakit: Bár időigényes, mert rengeteg emailen kell átvergődni magad, továbbá kockázatot is vállalsz, hisz nem biztos, hogy úgy fogja elvégezni az illető, ahogy te szereted volna.
 • Keress egy profi céget, aki erre szakosodik: Költséges, de minőségi munka kerül ki a kezük alól. A világon egyik jelentős cég, a Digic Pictures például több híres játékhoz készített már előzetest (Assassins Creed 4, Dragon Age 2 stb.), és nem mellesleg Magyarországon székel, így sok magyar tagja van.

 

Reméljük cikkünk mindenki számára érdekesnek bizonyult, azoknak is, akik nem szeretnének a jövőben játékelőzetest készíteni. Mindazonáltal bizonyos tippek, tanácsok ugyanúgy alkalmazhatók filmek esetén is például, de általában a videógyártás során is!

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg alul a közösségi linkek segítségével! Minden megosztást előre is köszönünk!

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr246028260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.