TOP magyar gasztrocsatornák a YouTube-on

2013. október 18. 12:02 - Bertók Veronika

Mint azt már egy korábbi írásunkban bemutattuk, sok más témához hasonlóan, a gasztronómia számára is rendkívül jól használható felületet nyújt a YouTube, amelyen bárki könnyedén ismert "gasztrovloggerré" válhat.

Külföldön a tartalomgyártók már jóval előrébb járnak mind minőségben, mind mennyiségben, de legfőképpen a felismerésben. Mára azonban itthon is egyre többen fordulnak ehhez az új felülethez, hogy minél szélesebb körben ismertté válhassanak.

Legújabb iparági elemzésünkben a magyar gasztronómiai úttörőket szeretnénk bemutatni, csatornáik tartalma alapján kategorizálva.

1. csoport - Gasztrobrandek és főzőcsatornák

A gasztronómiában eddig is otthonosan mozgó Tv csatornák, ételmárkák, egy olyan új megjelenési felületként tekintenek a YouTube-ra, ahol interaktív módon érhetik el rajongóikat. Közösségi oldalak, tetszés szerint beállítható lejátszási csatornák, receptgyűjteménnyel összekötött blogok segítségével biztosítanak személyre szabott és dinamikusan frissülő tartalmat a fogyasztóknak, akik ezáltal még jobban kötődnek a brandhez.

Kontraszt Web és Videó Studió 
Feliratkozószám: 650   Videó össznézettség: 1 999 250
A csatorna elérhetősége: https://www.youtube.com/user/kontraszt

törzsasztal.jpg

A csatorna a Törzsasztal Borászati, Gasztronómiai és Életstílus Magazin videóit fűzi egy kalap alá. A magazin 2000 júniusa óta látható a szegedi Telin Televízión, valamint a hódmezővásárhelyi, a makói, a békéscsabai és a kiskunhalasi helyi televíziókban. A kéthetente 30 percben jelentkező műsor túl van a 9. születésnapján és a 150. adásán. A  több, mint 880 videó között találunk receptvideókat, melyeket a törzsasztal.com munkatársai neves magyar éttermek séfjeinek segítségével készítenek el a helyszínre látogatva, valamint gasztronómiai fesztiválokat és borászatokat bemutató kisfilmeket. A széles kínálatban fellelhetők még gasztronómiai különlegességekről szóló videók, egészséges életmódhoz kapcsolódó termékbemutatók, de helyet kaptak különleges emberekkel készült riportok, valamint Amerikában és Dél- Afrikában készült úti filmek is.

TVPaprika Magyarország  
Feliratkozószám: 500   Videó össznézettség: 348 224
A csatorna elérhetősége:  
https://www.youtube.com/user/TVPaprikaHun

tv_paprika.jpg

A TV Paprika Magyarország és a kelet-közép-európai térség tematikus gasztronómiai TV csatornája, melynek szinte az összes adása megtekinthető 3 évre visszamenően online is. Videótárukban a számtalan tematikus főzőműsoron túl betekintést nyerhetünk olyan tartalmakba is, melyek célja a kulináris hagyományok megőrzése, a hazai konyha tradicionális értékeinek népszerűsítése, valamint a legjelentősebb gasztronómiai események és a távoli nemzetek konyhájának bemutatása. A csatorna vidám, színes életérzését tapasztalhatják meg azok is, akik online tekintik meg az adásokat, azt a benyomást keltve, mintha a képernyő előtt ülve utaznánk körbe a világot és kóstolnánk meg finomabbnál finomabb fogásokat.

miele fozoiskola 
Feliratkozószám: 3505   Videó össznézettség: 3 633 289
A csatorna elérhetősége: https://www.youtube.com/user/mielefozosuli

Miele.jpg

A Miele főzőiskola egy olyan közösségi oldal, ahova bárki feltöltheti kedvenc receptjeit képekkel, videóval, lehet blogolni, fórumozni és követni az oldal érdekesnek tartott tagjait. Saját szakácskönyvünk is lehet, melyen megjelennek a kedvencek közé tett és a saját receptjeink, a blogbejegyzéseink, a videóink, a képeink és az ismerőseink is. A gasztronómia iránt érdeklődő felhasználók létrehozhatnak egy saját, személyre szabott oldalt és ezt bármikor elérhetik, akár mobiltelefonról is.

A Miele Főzőiskola Youtube csatornáján – a háztartási elektronikai márka által képviselt értékek - a minőség és elegancia jegyében készült receptvideóit sorakoztatja fel, melyekben a főzőcsapat segítségével bárki tud úgy főzni, akár egy igazi séf. A főzőcsapat nemrég új taggal bővült Hegyi Barbara személyében, aki Abraka babra- Monológok a konyhámból című könyvében szereplő recepteket ezúttal a Miele konyhájában készíti el.

 

benkonyhaja
Feliratkozószám: 638   Videó össznézettség: 376 529
A csatorna elérhetősége: https://www.youtube.com/user/benkonyhaja

ben konyhája.png

A Ben bolondbiztos konyhája elnevezésű YouTube csatorna egyben az Uncle Ben’s magyar Facebook oldalának humoros receptgyűjteménye is. A csatorna a külföldön egyre népszerűbb DIY stílusban igyekszik elkalauzolni a nézőket a leginkább ázsiai ízvilágú fogások világában. A „Hogyan készül a pho leves?” –től egészen a „Hogyan készül a Bubble Tea?” kérdésig kaphatunk válaszokat a jelenleg 57 videóból álló, de folyamatosan frissülő tartalomból. A videók között sok olyat találunk, amelyeket tényleg az igazán kezdő vagy kétbalkezesnek feltételezett séfjelölteknek szántak a készítők pl. „Tojáshámozás egyszerűen”, így még ők is jó élménnyel és értékes praktikákkal lehetnek gazdagabbak megtekintésük után.

 

2. csoport - Gasztroblogok receptvideói

Az elmúlt években itthon is gombamód szaporodtak a gasztroblogok, hol minőségi, hol kevésbé jól összerakott tartalommal. Mára persze kiemelkedtek azok az igazán tartalmas és egyedi blogok a tömegből, ahol tényleg minőségi tartalommal találkozhatnak az olvasók. A bloggerek először szimplán szöveges formában, később pedig ínycsiklandozó képekkel illusztrálva vezették be az olvasót konyhájukba, következő lépésként pedig kezdik felfedezni a saját csatorna adta lehetőségeket. Hiszen néha sokkal kifejezőbb lehet egy videórecept, mint egy írott formátum és talán a nézőknek is megkönnyíti a feladatot, ha nem a fantáziájukra bízva, hanem képekkel illusztrálva láthatják a főzés lépéseit, csak hogy egy párat megemlítsünk az előnyökből.

ApróSéf Receptek
Feliratkozószám: 234   Videó össznézettség: 35 094
A csatorna elérhetősége: 
https://www.youtube.com/user/TheDesszerteu

apróséf.png

Az Apróséf.hu egy igazán tartalmas, közösségi oldalnak is beillő gasztroblog. Olyan hasznos és egyedi funkciókkal is rendelkezik, mint pl. a Mi van itthon? receptajánló alkalmazás, ahol a saját hűtőnk tartalmát begépelve kaphatunk a véges számú hozzávalóinkból is elkészíthető receptet. Bár a csatorna még csak 8 hónapja kezdte el működését és eddig zömmel csak édességek elkészítését láthatjuk, a videók igényesek és érdekesek, és várhatóan számuk hamarosan tovább fog nőni.

Tante Fanny Magyarország
Feliratkozószám: 18   Videó össznézettség: 9 552
A csatorna elérhetősége: 
https://www.youtube.com/user/tantefannykeszlet

tante fanny.jpg

A Tante Fanny márka eredetileg egy 1999-ben létrejött, friss leveles tészták gyártására specializálódott cég, jelen van Magyarországon, Ausztriában és Hollandiában. Honlapjukat, ami egyben egy webáruház, receptgyűjtemény és blog is, azoknak ajánljuk, akik leveles tésztából kívánnak sütni valami édeset vagy sósat. Már a cég mottója, a „friss, hűtött konyhakész tészta” is üdvözlendő, valamint több kitüntetést is nyertek termékeikkel, de az igazi különlegesség mégis a receptvideóikban rejlik számunkra. Ezek a videók igazán egyediek a gasztronómia témában, már csak a különleges képminőség miatt is, ami a régi mozik ugráló képi világát idézik, de azért is, mert minden hozzávaló, instrukció feliratozva van beszéd helyett.

 

3. csoport - Receptek diétához és különleges étrendhez

 shop4builders

Feliratkozószám: 10791   Videó össznézettség: 967 302
A csatorna elérhetőségehttps://www.youtube.com/user/shop4builders

shop4builders.jpg

Magyarország legnagyobb étrendkiegészítő webáruházának csatornája, melyben több más témájú videó mellett a gasztro téma egy külön playlisttel elérhető.

Itt megtalálhatják kedvenc fogásaikat a testépítők, fogyni vágyók vagy akik csak szimplán egészséges fogásra vágynak. A recepteket lépésről lépésre elmagyarázzák a „gyúrós” szakácsok, kommentálják, hogy miért jó a szervezetnek, hogy lehet kombinálni a még jobb hatás elérése érdekében. Vigyázat! A fogások nagy része csirkéből vagy más fehérje dús alapanyagból készül, változatosságra vagy igazán ínyenc falatokra ne számítsatok.

A fenti elemzéseken túl természetesen találhatóak még további főzéssel kapcsolatos csatornák is hazánkban, azonban azok mind minőségben, mind tartalom gyártási volumenben elmaradnak az említett 7 csatornától.

A következő táblázatban összegyűjtöttük a TOP magyar gasztro csatornák elérhetőségeit és legfontosabb számait (a 2013. október 18.-i adatok alapján):

Elérhetőség
Videók 
Megtekintés 
Feliratkozó
www.youtube.com/user/mielefozosuli 507 3 633 289 3505
www.youtube.com/user/kontraszt 887 1 999 250 650
www.youtube.com/user/shop4builders 202 967 302 10791
www.youtube.com/user/noltv 453 893 387 300
www.youtube.com/user/benkonyhaja 57 376 529 638
www.youtube.com/user/Nemzetikonyha 141 354 080 539
www.youtube.com/user/TVPaprikaHun 162 348 224 500
www.youtube.com/user/receptvarazs 71 346 663 327
www.youtube.com/user/segitunkfozni 63 278 907 745
www.youtube.com/user/andrasjokuti 90 271 716 87
www.youtube.com/user/gasztrotv 61 248 280 254
www.youtube.com/user/alacartekulinaria 18 138 271 144
www.youtube.com/user/foznijo 87 76 901 1296
www.youtube.com/user/jolkifoztem 39 63 402 141
www.youtube.com/user/konzulfozoiskola 55 49 396 169
www.youtube.com/user/TheDesszerteu 37 35 094 234
www.youtube.com/user/tantefannykeszlet 18 9 552 18

 

Bízunk benne, hogy sokak számára érdekes volt cikkünk és sikerült egy részletes betekintést nyújtani a hazai online videós gasztro világba.

Köszönjük, ha megosztod barátaiddal, ismerőseiddel cikkünket a közösségi gombok segítségével.

Stay Tuned!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr105581349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.10.18. 23:25:23

Magyarországon mindenki gasztro- és borszakértő, meg gasztroblogger. Jah és persze mindegyik el van ájulva magától. Várom, amikor eljön az időjárásszakértő bloggerek, meg a közútkezelő bloggerek, meg a még nem tudom milyen hasznavehetetlen és elcsépelt bloggerek ideje.

bknn 2013.10.19. 03:02:16

Miele, Knorr, Uncle Ben's,Tv Paprika, stb. Mi ez, fizetett hirdetés? Éljenek az amatőrök!

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.10.19. 06:29:14

@bknn: A legjobb ez a HD Marketing szöveg :D Gondolom a cikkíró már HD Marketing szakértő. Nincs itt esetleg valami MP3 Music Listen szakértő, vagy AVI Video szakértő? :D Most így a nap derekán gondolkodtam azon, hogy mennyivel jobb lenne az ország az ilyen önjelölt bullshitgenerátoros dilettánsok nélkül. Hjaj.

új nick hozzáadása (törölt) 2013.10.19. 10:59:07

Szerintem hasznos összeállítás.

Lehetne még "főoldalról gyűlő köcsög trollok elriasztása" szakértői blogot is készíteni sok videóval.

Deli Norbert - HD 2013.10.19. 18:51:54

@bknn: Sajnos ebben a témakörben nincsen jó minőségű magyar felhasználói tartalom, csak brand csatornák. De ha tudsz mondani ilyet, szívesen bővítjük a listánkat.
@Tomi from Space: A HD marketing a cégnevünk és nem kötődik a High Definition szóhoz.
süti beállítások módosítása