Monetizációs szigorítások a YouTube-on

2017. augusztus 21. 18:19 - Dóczi Attila

A utóbbi hónapokban kirobbant hirdetési botrányra válaszul a YouTube szigorításokat vezetett be a felületen való hirdetés megjelenítéssel kapcsolatban. Nagyságrendileg kiterjedtebben ellenőrzik a tartalmakat és szigorúbbak a videók monetizálási lehetőségeivel kapcsolatban, ez pedig a tartalomgyártókat is nagymértékben érinti.

Mit jelentenek az új monetizációs ikonok? Miért csökkent hirtelen a monetizációs bevételed? Miért nem tudsz bevételt szerezni olyan videókból, amikkel eddig semmi probléma nem volt?

Cikkünkben választ adunk számos ehhez kapcsolódó kérdésre.
monetizacioscikk.jpg

Március végén óriási botrány tört ki a YouTube háza táján, mikor hirdető cégek – AT&AT, Verizon, Pepsi, Walmart, stb – beszüntették az összes YouTube hirdetésüket dollár milliós kiesést okozva a Google-nek, miután kiderült: a hirdetések olyan videók előtt is megjelennek, amikben terrorizmussal, extrémizmussal, gyűlöletkeltéssel kapcsolatos tartalmak szerepeltek.

A YouTube válaszul a rákövetkező hónapokban számos fejlesztést és változtatást eszközölt annak érdekében, hogy a jövőben az ilyen szituációk elkerülhetőek legyenek.

Többek között bevezetett egy átirányító funkciót, ami eltereli a felhasználókat az ilyen típusú tartalmaktól.

Növelte világszerte az olyan szakértők számát, akik flagging-el, azaz káros/veszélyes/szabályokba ütköző tartalmak jelentésével foglalkoznak. 14 új non-profit szervezettel hoztak létre együttműködést – köztük az Anti-Defamation League-gel és a No Hate Speech Movement-tel - annak érdekében, hogy könnyebben azonosítsák azokat a tartalmakat, amik radikalizáló célúak, és terroristákat toboroznak.

pasted_image_0.png

A cég ezenkívül több új ember felvételét és szakértők képzését tervezi, akik felülvizsgálják és szigorítják az extrém tartalmakkal kapcsolatos irányelveket. A Creators for change program pedig támogatja azokat a csatornákat, amik társadalmi problémákat tárgyalnak meg és toleranciát hirdetnek: segítségével proaktívan veszik fel a küzdelmet az extrémizmussal szemben.

Emellett kifejlesztett egy új technológiát, ami képes azonosítani és eltávolítani a terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat, ennek pozitív hatása pedig már most érezhető. Az elmúlt hónapban megduplázódott az extrémizmus miatt eltávolított videók száma, melyek 75%-át már azelőtt leszedték, mielőtt az emberek „flaggelték” volna őket.

Emellett a hirdetők számára is olyan új funkciókat vezetett be, aminek segítségével pontosabban meg tudják szabni, hogy milyen felületeteken és kinek szeretnének hirdetni.

A szigorítások azonban nem állnak meg itt, hiszen a YouTube nem csak az ilyen szélsőséges, hanem egyéb tartalmak esetében is szigorúbb szabályozást vezetett be a monetizálást illetően. Ennek lehet köszönhető az, hogy ha hirtelen nagy visszaesést tapasztaltál a bevételeidet illetően: a YouTube több videódat is non-advertiser friendly-nek, azaz 'nem hirdetésbarát'-nak nyilvánította.

trueview-discovery-ads.png

Az úgynevezett hirdetési irányelvek fülön mindenki elolvashatja, hogy mik azok a feltételek, amiknek meg kell felelni, hogy ha azt szeretné, hogy bevételt szerezhessen a videója. A YouTube figyeli a videó tartalmát, indexképét, metaadatait: cím, leírás, tagek stb. A következő dolgok verbális és/vagy vizuális megjelenítése maga után vonhatja a monetizáció részleges vagy teljes megszűntetését:

  • Vitatott és érzékeny témák: háború, politikai konfliktusok, terrorizmus és extrémizmus, halál és tragédiák, szexuális zaklatás, bántalmazás, erőszak
  • Drogok és veszélyes szubsztanciák
  • Káros és veszélyes cselekedetek
  • Gyűlöletkeltő tartalmak
  • Nem megfelelő, vulgáris, profán nyelvezet használata
  • Családi szórakoztató karakterek nem megfelelő használata
  • Lázító, lealacsonyító tartalmak
  • Szexualitást vagy szexualitásra utaló tartalmak használata
  • Erőszak

Az egyes pontok részletes kifejtését lásd itt: https://support.google.com/youtube/answer/6162278?hl=en

 A YouTube rendszerét természetesen folyamatosan okosítják, hogy minél inkább képes legyen a kontextus figyelembe vételével döntést hozni. Például droghasználatról videót készíteni szabályokba ütköző, de a drogokról edukációs videót készíteni teljes mértékben engedélyezett és monetizálható is. A csúnya szavak eseti használata szintén belefér, az ezek folyamatos használatára épülő tartalmak viszont nem.

Éppen ezért az ilyen eshetőségek kiküszöbölése miatt, a tartalomgyártóknak lehetőségük van a videó melletti monetizációs ikonra kattintva fellebbezni a döntés ellen, hogy ha úgy gondolják, jogatalanul tiltották le a monetizációt részben vagy egészében. Ezeket a fellebbezési kérelmeket igyekeznek a legrövidebb határidőn belül elbírálni.

Azt, hogy az egyes videóid milyen értékelést kaptak a YouTube-tól, az új ikon rendszer segítségével könnyedén láthatod.

monetizacioscikk22.jpg

A zöld monetizációs ikon esetében tehát minden rendben van, és semmi dolgod nincs.

A sárga ikon esetében YouTube red bevételeid lehetnek, más bevételek viszont részben vagy teljesen korlátozottak lesznek. A sárga ikon esetében sokkal kevesebb hirdetés fog megjelenni a videóidon, de esély van a megjelenésre.

A fekete monetizációs ikon esetében a monetizáció le van tiltva, tehát nem tudsz bevételt szerezni. Ilyen súlyos block abban az esetben történik ha valamilyen szabályt sértesz - copyright strike, community guideline strike - vagy a tartalmadból egy harmadik fél, az eredeti jogtulajdonos szerez bevételt.

A fellebbezés mellett ezen a linken lehetőségetek van elérni a YouTube Troubleshooter funkcióját és bővebb információt kapni az egyes ikonok jelentéséről: 

A YouTube tehát szigorította a hirdetési szolgáltatásait, aminek értelmében szélsőséges, megkérdőjelezhető és a hirdetési irányelveknek nem megfelelő videókon nem fognak hirdetések megjelenni.

Tartalomgyártóként érdemes ezeket az irányelveket átböngészni és lehetőség szerint betartani, hiszen ezeknek a változásoknak köszönhetően nagymértékű monetizációs bevételektől eshet el a csatorna.

Ha tetszett cikkünk, oszd meg barátaiddal is a közösségi oldalakon!

Stay tuned! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr7412755262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása