Hogyan készíts megkapó indexképeket?

2016. május 25. 10:57 - Dóczi Attila

Az indexkép a YouTube videó egyik legfontosabb része, hiszen ezzel találkozik a néző először. A videók végtelen özönében az egyetlen esély a kitűnésre egy látványos és figyelemfelkeltő indexkép, amiv kattintásra ösztönözheti a nézőt. Gondoljatok úgy az indexképeitekre, mint mini marketing eszközökre, amivel folyamatosan formáljátok a csatornátok imidzsét. A következőkben olyan tippeket és módszereket mutatunk nektek, amik segítségével még több nézőt csábíthattok a videóitokra.

hogyancsinaljindexkepet.jpg

 

Legyen releváns
csorbaanitaindexkepek.png

Természetesen mondanom sem kell, hogy a YouTube által automatikusan felkínált 3 darab indexkép lehetőséget azonnal felejtsd el, ha profi megjelenést szeretnél. A női test részei vagy egésze pedig noha varázslatos csábító erővel rendelkeznek, hiába kattint rá a néző a női keblek miatt, ha csalódik, és ott hagyja a videót, akkor a YouTube hátrébb fogja sorolni azt. A legjobb az, ha az indexkép megjeleníti vagy utal a videó tartalmára, de legalábbis kitalálható belőle, hogy mit fogunk látni.

Legyen kifejező önmagában is

marisindexkepek.png

Fontos szempont, hogy a kép álljon meg önmagában is, cím nélkül. A videók a YouTube automatikus ajánlásainál csak az indexkép fog látszódni, ezért fontos, hogy önmagában is elég információt adjon, mindezt persze úgy, hogy megnyerő is egyben. Éppen ezért szöveg is kerülhet rá, viszont az ökölszabály az, hogy próbáld 3 vagy kevesebb szóba belesűríteni a videó tartalmát. A typográfia legyen tiszta, nagy, és egyszerű.

Legyen rajta emberi arc

videojatekzsoltiindexkepek.png

Evolúciós örökségünk, hogy különösen érzékenyek vagyunk az emberi arcokra. Nem véletlen, hogy a különféle használati tárgyak formáiba is arcokat látunk bele, hiszen agyunk egy része külön az arcfelismerésre specializálódott. Az arc legyen közeli, lehetőleg vegyen fel szemkontaktust a nézővel, és a legjobb, ha valamilyen érzelem is tükröződik rajta. Ez az evolúciós ingerbomba garantáltan felkelti a néző figyelmét. Egy arc ráadásul egyedivé és felismerhetővé is teszi azt, hiszen ha nincs ikertesód, akkor másnak nincs ilyen.

Úgyhogy arcoskodj nyugodtan. 

Legyen akciódús
thevrindexkepeeekk.png

Az előzőhöz hasonlóan a mozgásra is különösen érzékenyek az érzékelő rendszereink. Manapság már nem feltétlen elég egy szimplán álló alak az indexképen. Ugrik, mászik, mutogat, elesik, beszél, megragad, mindegy csak legyen akció a képeiden. Ügyes trükk, ha a videó kontextusába maszkolod bele saját magadat, ezzel te magad is részesévé válva a történéseknek. Ha valami történik a képen, az ember kíváncsi lesz, hogy mi az, és már meg is történt az a klikk.

Legyen letisztult és átlátható

sutikbirodalmaindexkepek.png

Az első photoshoppos sikerélmények után hajlamosak vagyunk túlzásba esni, és annyi dolgot zsúfolni egy képbe, amit csak a program és a laptopunk processzora elbír. Ezzel nincs is gond egy nagy kép esetén, ám az indexképünk aprócska, hordozható eszközökön pedig annál is kisebb. Fontos, hogy kevés, de annál karakteresebb elem szerepeljen az indexképeinken. Az egyszerű de nagyszerű, és a kevesebb néha több elveit érdemes szem előtt tartani.  Persze kivételek itt is vannak,  hiszen Ábel von Müller videóinak stílusához tökéletesen illeszkedik egy zsúfolt indexkép, de ilyen azért ritkán történik.

Legyen színes

animegyetemindexkepek.png

Használj nyugodtan erős, figyelemfelkeltő, világos színeket, persze a csatornádhoz, a design-odhoz, és az adott videó stílusához illeszkedőeket válassz. Túlzásokba azért ne ess, és nem árt, ha a színek egymáshoz viszonyítva is harmóniában vannak, ehhez nagy segítség lehet a Adobe Color Wheel ingyenesen elérhető alkalmazás. https://color.adobe.com/ A háttér lehet színes-szagos, de fontos, hogy a főszereplők ne vesszenek el benne, hanem lehetőleg emelkedjenek ki belőle.

Legyen egy egyedi átívelő design elem

culturegeeksindexkepek.png

Ha már minden más megvan, ideje eggyel nagyobb szinten gondolkodni, és kitalálni egy olyan design elemet, ami az összes videódon megjelenik. Ez konzisztenciát teremt a csatornádon, az egységes kinézet ráadásul professzionális megjelenést is kölcsönöz, és a nézők bárhol felismerik a tartalmaidat. Kiváló példa erre a CultureGeeks csatorna.

Reméljük hasznosnak találtátok a cikket, és a segítségével még jobb indexképeket fogtok csinálni a jövőben.

Ha tetszett a cikkünk, akkor lájkold és oszd meg ismerőseiddel a közösségi gombok segítségével! 

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

Hashtag YouTubeon?

2016. május 13. 10:08 - Dóczi Attila

Mi az? Twitteren elengedhetetlen, Instagram-on nyilvánvaló, Facebook-on felesleges, YouTube-on pedig el sem tudtad képzelni?

A hashtag!

Mostantól a YouTube is támogatja a hashtag-eket a videók címében és leírásában. Mielőtt bezárnád a cikket arra gondolva, hogy te nem vagy a „hashtagelős fajta”, felhívnám a figyelmedet arra, hogy a hashtageket kiválóan lehet majd használni a videóid keresőoptimalizálására, tehát a segítségükkel, a YouTube gyakrabban, és előkelőbb helyen fogja ajánlani a videóidat.

Miért, mikor, mennyit és hogyan hashtagelj, és vajon mik a világ legnépszerűbb hashtagjei?

 youtube-playerhashtag.jpg

#történet5mondatban

A #barcamp volt a világ első hashtage, és Chris Mesinna tweetelte ki, a Twitter egyik szociális technológia fejlesztője. Maga a hashtag arra volt hivatott, hogy összegyűjtse az infókat a Barcamp nevű globális technológiai konferenciához. Evan Williams a twitter alapítója a kezdetekben azt mondta Messinna-nak, hogy a hashtagelés túl ellenszenves ahhoz, hogy népszerűvé váljon, és a pályafutása majdnem véget ért. (Mármint a hashtagé.)

instagram-hashtag-mistakes.jpg

Azóta a twitter és a hashtag digitális co-evolúciós szimbiózisban élnek, szinte elválaszthatatlanul.

Az Instagram és a Facebook is bevezette, most pedig már a YouTube-on is tudunk hashtagelni.

 

#hogyanműködik?

Amikor rákeresel egy hashtag-re, csakis azokat a videókat fogja mutatni, melyek címében, vagy leírásában megjelenik az a bizonyos hashtag. Ez sokkal pontosabb keresést tesz majd lehetővé, hiszen a hashtagek – már csak abból a tényből kiindulva is, hogy mindig egybeírandóak – sokkal egyedibbek és megkülönböztethetőbbek.

hashtagdsada2.jpg

Hadd mondjak egy rövid példát: Új őrület kezd el terjedni a YouTube-on, és mindenki „videózz meztelenül kihívás” videót készít. Mikor valaki rá keres erre a kifejezésre, a már népszerű videókat fogja előre sorolni a rendszer. Viszont, ha te használod a #videózzmeztelenülkihívás hashtaget, és valaki erre keres rá, (és másnak nincs ilyen), akkor a te videódat fogja legelőször kiadni a YouTube, hiába gyengébbek az adatai.

Legalábbis elméletileg. Jelenleg még kevesen használják, ezért ha olyan hashtagre keresel, ami nem létezik, például a saját csatornád egyik jellemző tartalmára, akkor a legrelevánsabb tartalmakként azokat fogja kidobni, még ha azokban nincs is hashtag.

 

#miérthasználjam?

4089sdfadsfas899fsafasf.png

  1. A kulcsszavak és videó leírások mellett ez egy újabb lehetőség arra, hogy előrébb pozícionáld a videóidat a YouTube találati listáin, és hogy erősítsd a kapcsolatot a videóid között, ezáltal is egymás után sorolva őket. (Ez különösen fontos a hordozható eszközökön videózó nézőid szempontjából, akik száma már átlagosan 50% felett van)
  2. A hashtag-ek kattinthatóak, ezáltal könnyítve meg a felhasználónak, hogy megtalálja a hasonló tartalmaidat.
  3. A hashtag kiváló lehetőség több különböző videós tartalmainak összekapcsolására, egy közös projekt ürügyén. Például a decemberi Mikulásgyárhoz kapcsolódó adakozós videók esetében egy egyedi hashtaggel ellátva a videókat, a néző könnyen megtalálta volna az összes kapcsolódó tartalmat: #mikulasgyar2015
  4. Közös videók esetében is lehet használni a néző átirányítására.

 

#hogyankezdjem

Két egyszerű lépést kell elvégezned csupán:

1. Lépés: a videókezelőben kattints a videó szerkesztése gombra, és egyszerűen írd be a kívánt hashtag-eket a címbe vagy a videó leírásába.

2. Lépés: kész

A YouTube egyébként azt ajánlja, hogy a leírásba helyezd a hashtag-eket, hogy a cím felhasználóbarát maradjon.

 

#szabályok

download_2.jpg

Van egy-két dolog, amit érdemes betartani, ha hashtagek-ről van szó.

  1. Nem kell space: mint minden más felületen, itt sem kell szüneteket hagyni
  2. Használd módjával: a kevesebb, de relevánsabb hashtag-et használó videót előrébb fogja sorolni a YouTube. Illetve több mint 15 hashtag esetén egyáltalán nem fogja figyelembe venni azokat.
  3. Legyél releváns: a videód címe bármi lehet, akár totálisan irreleváns a tartalom szempontjából, a hashtagek-nek azonban mindig – lehetőleg minél szorosabb – összefüggésben kell lenniük a videó tartalmával.
  4. Legyen szalonképes: nem lehet hashtagbe tenni vulgáris, gyűlöletkeltő, szexuális vagy egyéb kifejezéseket, amik szembe mennek a YouTube szabályzatával
  5. Ne spammelj: kulcsszavakat tenni a leírásba, pláne ismételni azokat jelenleg is ellenkezik a YouTube szabályzatával, hashtag-eket sem lehet sokszor ismételni egy-egy leírásban.

 

#aviláglegnépszerűbbhashtagei

 A postplanner.com összeszedte a világ legnépszerűbb hashtageit, mi pedig egy kis érdekességként megmutatjuk nektek, hogy melyek azok a hashtagek, amiket a legtöbbet használnak világon.

  1. #love 696 millió
  2. #instagood 314 millió
  3. #me 297 millió
  4. #tbt 272 millió
  5. #cute 258 millió
  6. #follow 258 millió
  7. #followme 238 millió
  8. #photooftheday 237 millió
  9. #happy 220 millió
  10. #tagforlikes 220 millió
  11. #beautiful 212 millió
  12. #girl 202 millió
  13. #like 193 millió
  14. #selfie 185 millió
  15. #picoftheday 174 millió
  16. #summer 168 millió
  17. #fun 163 millió
  18. #smile 161 millió
  19. #friends 160 millió
  20. #like4like 159 millió

 

Remélem hasznosnak találtátok ezt az anyagot, és használni fogjátok a hashtageket, hogy még jobb keresőeredményeket érjetek el a YouTube-on.

A hashtag legyen veletek!

cicameme.jpg

Ha tetszett a cikkünk, akkor lájkold és oszd meg ismerőseiddel a közösségi gombok segítségével! 

Stay Tuned!

 

Szólj hozzá!

YouTube hírességek testközelből - Ilyen volt a PlayIT

2016. május 04. 10:59 - Dóczi Attila

 Április 30-án szombaton rendezték meg a budapesti PlayIT-t a HUNGEXPO területén, ahol 3 óriási csarnok várta a körülbelül 20 ezer érdeklődőt, töménytelen mennyiségű játékkal, konzollal, szimulátorral, tech cuccal, programokkal, cosplayesekkel és hírességekkel. Noha a YouTuberek ezelőtt is fontos szereplői voltak a PlayIT-knak, az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a jelenlétük, és idén először külön színpadon várták a rajongókat egész napon át tartó programsorozattal. Többezer csillogó szempár, kiáltások egy-egy autogramért vagy fotóért, elcsukló hangú kérdések, kígyózó sorok, hálás ölelések, és lelkes taps.

Ilyen volt a budapesti PlayIT
playitcikkcover.jpg

Gamer rendezvény nem csak gamereknek

Ha a PlayIT-ról eddig azt gondoltad, hogy geek-ek és tech rajongók kizárólagos gyülekezete, ahol egy magadfajta mezei játékosnak nincs semmi keresnivalója, akkor nagyon is tévedsz. Az utóbbi években érzékelhető változásokon esett át a rendezvény, és az eredetileg sokkal erőteljesebb tech és gaming vonalú esemény egy bárki számára élvezhető, látványos családi programmá oldódott fel.

13119792_994862570563660_707521345338041585_o_1.jpg

A változásban kiemelkedő szerepe van a hazai YouTube szféra videósainak, és itt nem csak a gamerekre gondolok. Kezdetben persze ők voltak a hangsúlyosak, az olyan arcok, amiket a játékok és programok mellé lehetett tenni. Azonban egy ilyen esemény kiváló alkalom bármelyik másik YouTubernek is, hogy a közönségével találkozzon, így természetes módon megjelentek a rendezvényeken beauty, vlogger, humor, életmód és más témakörökben tevékenykedő videósok is. (Ha látni szeretnéd milyen videósok vannak az egyes kategóriákban, kattints ide)

playit_show_2016_screenshot_20160429182133_1_original.jpg

A rendezvény szervezői nem meglepő módon felismerték, hogy micsoda tömegeket képes egy-egy videós megmozgatni, idén pedig először önálló színpad várta a rajongókat a Star Network és az OCTV közös munkájának eredményeképpen.

 

OCTV Proficook YouTuber Zóna

Így hívták az F csarnok 11-es pontját, ami méretében a csarnok legnagyobb, jelentőségében pedig az egész rendezvény egyik legnagyobb látványossága volt. Nem is csoda, hiszen körülbelül 60 YouTuber – tehát a hazai YouTube szféra színe-java – vett részt valamilyen programon, dedikált a dedikáló zónában, vagy csak tette tiszteletét a helyszínen.

13138845_994854237231160_5325035885699426837_n.jpg

A színpad 3 fő részből épült fel. Szemből volt a programok helyszíne, ahol különféle szituációkban tették próbára a videósokat: a Beugróban vicces és érdekes szerepeket és feladatokat kellett megoldaniuk, a komoly beszélgetések során pénzről,  hírnévről, sikerről és persze videózásról beszélgettek, de volt olyan is, aki tortát készített, vagy gépházat festett.

13119824_1063797187012534_6715008619753583530_o.jpg

A színpad felett egy vip rész helyezkedett el, ahol a videósok és egy-két kiválasztott szerencsés pihenhetett, fogyaszthatott ételt-italt, vagy cseveghetett a többiekkel élvezve a panoráma kilátást a több száz vagy akár ezer fős közönségre. A Star Network munkatársaként nap mint nap dolgozunk együtt videósokkal offline vagy online, de még így is különleges élmény volt egy négyzetméterenkénti 5-6 YouTuber sűrűségű helyen lenni. Azért valljuk be nem minden nap fordul elő az emberrel, hogy jobbra mellette Maris ül, balra a TheVR, előtte pedig egy egész csapat beauty vlogger lány beszélget.

13113037_10206505825227696_4138105354381174704_o.jpg

Kétoldalt egy-egy dedikáló zónában óránként beosztva várták a videósok a kígyózó sorokban érkező rajongókat, így míg tavaly egész napos vadászat és némi szerencse eredményeképpen sikerülhetett a tömegben kiszúrni egy-egy híres videóst, és autogramot kérni mielőtt a tömeg közrezárta, addig idén rendezett körülmények között kellő türelemmel mindenki találkozhatott a kedvencével.

Akinek pedig egy aláírás vagy közös fotó nem volt elég, tudott videós ereklyéket vásárolni az OCTV videós boltjában olyan videósoktól mint a TheVR, Pamkutya, GameDayIroda, Maris és még sokan mások. A lista folyamatosan bővül, jelentkezni is lehet videósként az info@starnetwork.hu-n, ha valaki saját termékeket szeretne árusítani. Többek között táskák, sapkák, esernyők, pólók és még sok más várta a rajongókat. 

2016-05-04.png

Új generációs hírességek hajnala

Az, hogy a legnagyobb feliratkozószámú YouTuberek hírességek, nem is kérdés, ha az ember megnézi azt a 1000-nél is több embert, aki egy kis színpad elé bezsúfolódott, hogy hallja és lássa beszélgetni a VR-os Janit és Pistit. Vagy amikor Pamkutyáék elindulnak a másik csarnokba és többszáz fős tömeg rajzik körülöttük, követve minden lépésüket. De az olyan aprónak tűnő jelenetek is szívbemarkolóak, mikor Inezt körül állják és ölelik a fiatal lánykák, és perceken keresztül áradoznak, hogy mennyire szeretik őt is, és a videóit is, kibontakozva az ölelésből pedig autogramok és közös fényképek tucatjai készülnek.

13131682_994850283898222_3141096932152246350_o.jpg

Az új média hírességek a hagyományos filmsztárokkal, zenészekkel, és celebekkel ellentétben nem megközelíthetetlenek, hanem kézzel foghatóak, és nem az imádat tárgyai, hanem barátok, akikért rajonganak. Egy pillanatig se higgyük azt, hogy ha a sztárok elveszítik ezt a transzcendesnek hitt megközelíthetetlenséget, azáltal már nem is lesznek olyan különlegesek. Az új generációs hírességek pont azért lesznek sokkalta erősebbek, mert a rajongók szemtől-szemben találkozhatnak velük, és fejezhetik ki kölcsönösen a szeretetüket.

 

Konklúzió

A PlayIT már rég nem arról szól, hogy kizárólag gaming és tech rajongók gyűjtőhelye lenne.A játékos kedvűek tudtak játszani Battlefront-al, Minecraft-al, Heartstone-al, FIFA-val, HALO-val, konzolokkal, beülhettek ultra valósághű szimulátorokba, vagy az új valóságot kínáló VR technológiát is kipróbálhatták.

oculus-rift_screenshot_20150714124704_2_original_600x600.jpg

A mozgásra vágyóknak ott volt a lasertag, a teqball, a mászófal, a hoverboard, és még sok más. Ha szeretsz beöltözni, akkor egész nap flangálhatsz egy menő cosplay-ben, és percenként állhatsz le fényképezkedni valakivel.

mozdulj_gamer_screenshot_20160311104038_1_original_600x600.jpg

A különféle kütyük kedvelői végigtapogathatták őket a legújabb okostelefonoktól, a laptopokon keresztül egészen a drónokig.

Aki szereti a videósokat, az találkozhatott velük egytől-egyig a Star Network és az OCTV több hetes szervezésének köszönhetően.

Ha pedig csak szeretsz bámészkodni, ennél jobb helyet keresve se találhatsz.

Egyértelműen látszik, hogy a YouTuberek nem csak az online teret hódítják meg egyre nagyobb mértékben, hanem az offline térbe kilépve is remekül működnek, pár éven belül pedig a YouTube videósok meghatározó arcai lehetnek a hazai médiapiacnak. 

 

Ha tetszett cikkünk, oszd meg barátaiddal is a közösségi oldalakon!

 

Stay tuned!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása