Gaming tartalmak a YouTube-on: Réspiac? - Akkor gondold át újra!

2015. április 24. 17:41 - Tóth Bálint Star Network

Bevezetés

A videójátékok befészkelték magukat a pop kultúrába. Már nemcsak a tinédzserek azok, akik játszanak, és a YouTube-on is óriási mértéket ölt a gaming. De miért? Ahogy számos tartalomgyártó mondja, "nem kell tudnod focizni ahhoz, hogy a tv-ben nézhesd és élvezd". Hirdetői szempontból pedig a gaming tartalmak ritka, de annál értékesebb területet képeznek, amely rendkívül aktív, továbbá magas elérést biztosít márkák számára. Még akkor is, ha a vállalat nem a videójáték ipar tagja.

Egy aktív közösség és kultúra

Mégis milyen népszerű a gaming? Egy Nielsen riport (http://www.usatoday.com/story/tech/gaming/2014/05/27/nielsen-tablet-mobile-video-games/9618025/) szerint az USA populációjának 64%-a videójátékkal játszik valamilyen platformon. Játék megjelenések ugyanakkora tömegeket tudnak megmozgatni mint filmek. Vegyük példának a 2014-es év legjövedelmezőbb filmjét, a Transformers 4-et. 15 hét alatt több mint 1 milliárd dollár bevételt nyert. Ezzel összehasonlítva, a GTA 5 ezt a számot az első héten elérte a megjelenés után. A leggyorsabban elkelt szórakoztatási termékké vált a történelemben és 6 sales rekordot megdöntött a Guiness Világrekordok (http://www.guinnessworldrecords.com/news/2013/10/confirmed-grand-theft-auto-breaks-six-sales-world-records-51900) szerint.

A YouTube-on is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gaming (https://www.thinkwithgoogle.com/articles/youtube-marketing-to-gamers.html). 2014-ben a második legkeresettebb témakör a YouTube-on pont egy játék volt: Minecraft. Sőt, nemcsak a volumen, ami figyelemreméltó. Az aktivitás nagysága és gaming contenttel eltöltött idő az, aminek fel kell kelteni a márkák figyelmét.

top_keresett_szavak_yt-on.png

Gaming tartalmak sok formát öltenek

A videójátékos tartalom a YouTube-on számos formát ölt: hírek, értékelések, tutorial, emberek poénkodnak játék közben és persze a versenyszerű gaming. Az utóbbi egy nagyon feltörekvő kategória, ezek az esportok (League of Legends az egyik leghíresebb ezek közül). Az esportnak is megvannak a maga ikonikus alakjai, rajongói, csapatai egyaránt.

Szintén népszerű videók a YouTube-on a végigjátszások, amelyek segítik a gamereket abban, hogy megtaláljanak rejtett tárgyakat és fejlesszék a teljesítményüket. Ezeket hívjuk Let’s Play videóknak. A Let’s Play videósok remek élményt adnak a nézők számára azáltal, hogy betekintést engednek nekik a kudarcaikba, sikereikbe, és akár az életükbe is a videókon keresztül.

Aktív és elkötelezett felhasználók visszatérnek még több tartalomért

Több mint 20 a top 100 YouTube csatornából gaming csatorna. Kik a legtöbb feliratkozóval rendelkezők? Nyilvánvalóan sokan hallottak PewDiePie-ról, de mellette ugyanolyan jelentős például Sky Does Minecraft, VanossGaming vagy a TheSyndicateProject.

Ezek a csatornák óriási feliratkozói bázissal rendelkeznek, amelyek hosszú távú és hűséges közönséget alkotnak, és akik újra meg újra még több tartalomért térnek vissza. YouTube adatok mutatják, hogy az USA-ban a top 10 csatornából 6 gaming. És október legtöbb napján, legalább egy gaming videó a top 10 trending YouTube videó listán is fenn volt.

top_trending_october.png

Sztereotípiák megdöntése

A videójátékos tartalmak továbbra is a legjobbak fiatal férfiak elérésére. 18-34 év közöttiek számára a top 3 kategóriában szerepelnek ezek a videók. De mi a helyzet a nőkkel? Az ESA (Entertainment Software Association - http://www.usnews.com/news/articles/2014/08/25/study-adult-women-gamers-outnumber-teenage-boys) szerint a felnőtt nők nagyobb arányban képviselik magukat a gamerek között már, mint a tinédzser fiúk, és ezt a YouTube trendek is alátámasztják: az össznézettség a duplájára nőtt az elmúlt évben, és ebből a 25 feletti nők rétege a leggyorsabban növekvő réteg.

Akik gaming tartalmakat néznek, eltérő érdeklődésük van. Ez főleg igaz a nőkre: 5-ből 2 18-34 év közötti StyleHaul néző a Machinima csatornáinak videóit is nézi. Jó példa erre iJustine, akinek sminkes és gaming csatornája is van (https://www.youtube.com/user/ijustinegaming).

YouTube adatok elmondják, hogy mind a férfiak mind a nők egyre több időt töltenek el gaming videókkal, sőt többet, mint bármi más kategóriában. Nők ráadásul több időt töltenek egy videó megnézésével, mint a férfiak! És hogy tovább pusztítsuk a sztereotípiákat, női nézők többet likeolnak, kommentelnek és osztanak meg, mint recept videókat (2013. decemberi adatok).

Hogyan tudják márkák ezt kihasználni?

Gaming tartalmak eddig nem látott pillanat előtt állnak. Úgy gondoljuk, hogy a márkák most bölcsen tennék, ha kihasználnák ezt. Ritka, hogy ilyen nagy elérésű tartalmak ilyen mély aktivitással is rendelkeznek. És ez nem olyan tartalom, amit hagyományos médiában meg lehet találni.

Hogyan lehet márkáknak kihozni a legtöbbet:

  • Elhelyezések kialakult és gyorsan növekvő csatornák mellett
  • Lépjen partnerségre gamerekkel, hogy hiteles élményt adjon a fogyasztóknak
  • Legyen jelen a fontos bajnokságokon, játékmegjelenéseken és a nagy rendezvényeken (világszinten E3, hazai piacon PlayIT)

 

576.png

 

Reméljük, hogy cikkünket hasznosnak találtad. Ha kíváncsi vagy konkrét hazai példára is, ahol márkák már felismerték a YouTube gaming és a YouTuberek fontosságát, akkor olvasd el a Microsoft és az 576 KByte kampányáról szóló cikkünket!

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

Hogyan add hozzá YouTube csatornádat egy másik Google+ oldalhoz vagy profilhoz?

2015. április 13. 11:05 - Kovács Anna Star Network

youtube-google-plus.pngA YouTube és a Google+ integrációjának célja az volt, hogy könnyebbé tegye a tartalomgyártók és marketingesek számára mindkét fiók és a körülöttük lévő közösség kezelését. A legtöbb esetben ez jól is működött, de volt néhány eset, amikor igencsak megnehezítette a felület a dolgunkat (pl.: profillal maradt összekapcsolva a csatornánk oldal helyett).

A Google most bevezetett egy Csatorna áthelyezési eszközt (Channel Tranfser Tool), amely engedélyezi a tartalomgyártóknak és csatornatulajdonosoknak, hogy összekössenek egy YouTube csatornát a kívánt Google+ fiókkal/oldallal.

YouTube csatorna összekapcsolása másik Google Plus oldallal, profillal

Ha a YouTube csatornád a rossz Google Üzleti oldalhoz vagy profilhoz lett kapcsolva a létrehozáskor, vagy csak meg szeretnéd változtatni a hozzákapcsolódó G+ oldalt vagy profilt, akkor itt van néhány könnyű lépés ennek elvégzéséhez:

  1. Ha új oldalhoz szeretnéd csatlakoztatni csatornádat, akkor először hozd azt létre az oldalt azzal az e-mail címmel amivel a másik csatornát is tulajdonlod.
  2. Jelentkezz be a YouTube csatornádra, amelyet csatlakoztatni szeretnél egy új G+ oldalhoz, profilhoz. Figyelem: Tulajdonosnak kell lenned a csatornához, hogy működjön
  3. Kattints a ’Beállításokra’ (a jobb felső sarokban, a keréktárcsa), majd válaszd a ’Speciális’ lehetőséget.
  4. Kattints erre a lehetőségre: ’Csatorna áthelyezése másik Google+-profilra vagy –oldalra’ majd írd be még egyszer felhasználónevedet és jelszavadat
  5. Egy új áthelyezési felület fog megjelenni, amely a jelenlegi YouTube csatorna és a hozzá kapcsolt Google+ fiók adatait mutatja.
  6. Most kattints az ’Oldal vagy profil kiválasztására’. Ekkor egy listát kapsz az összes elérhető Google+ lehetőségről a fiókodhoz. Fontos, hogy csak olyan Google+ fiókhoz tudod hozzákapcsolni a YouTube csatornádat, amit jelenleg tulajdonolsz. Ha egy olyan Google+ fiókot szeretnél áthelyezni, amelyet más email címmel birtokolnak, akkor az nem fog megjelenni a listádban.
  7. Válaszd ki az új Google+ fiókot, amit hozzá szeretnél csatolni a csatornádhoz és kattints a hozzáadásra, ellenőrizd az adatokat és kattints a hozzáadásra újra. 

g_youtube.PNG

Azzal, hogy áthelyezed a YouTube csatornádat, az összes videós tartalmadat, lejátszási listáid beállításaidat, feliratkozói bázisodat és feliratkozásaidat, és a csatorna egyedi felhasználói nevét is át fogod helyezni (a változás csak a csatorna nevében lesz érzékelhető). A privát üzenetek, kommentek, amik 2013 novembere után érkeztek, továbbá a 2014 novembere után beállított egyéni URL beállítások viszont nem helyeződnek át. 

További információkat tudhatsz meg ebből a hasznos YouTube videóból:

Ezzel a módszerrel a jövőben könnyen tudjuk változtatni YouTube csatornánkhoz kapcsolt Google+ fiókot, amely valljuk be rengeteg bosszankodástól kímél meg minket. Akiknek igazán hasznos lesz az új funkció:

  • Akiknek korábban Google Plus profillal kötötték össze csatornájukat és így nem tudtak felhasználókat kezelőként hozzáadni
  • Azoknak, akik nevet váltanak és szeretnék ha videójuk alatt az új név jelenjen meg

Úgy tűnik, hogy idén a YouTube kifejezetten koncentrál a jelenleg meglévő apró hibák kiküszöbölésére, hiszen a kártyák bevezetése után az a funkció is sokat segít a tartalomgyártóknak.

Ha tetszett cikkünk, akkor ne habozz ezt megosztani munkatársaiddal, barátaiddal, hogy ők is élvezhessék az eszköz előnyeit!

Stay tuned!

Szólj hozzá!

Érkezik a YouTube előfizetéses szolgáltatása

2015. április 09. 10:38 - Farkas Dániel - HD

Izgalmasan indult a mai nap a YouTube tartalomgyártók számára, hiszen a YouTube levelet küldött a partnerek számára, amelyben az előfizetéses rendszerrel kapcsolatos Ászf módosításra hívták fel a figyelmünket. Eljött tehát a pillanat, amikor a jóslatok valóra válnak és hamarosan előfizetéses rendszerben is használhatjuk már a YouTube-ot.

youtubemoney_251608259508_640x360.jpg

Nagyon fontos elöljáróban azt hangsúlyozni, hogy a YouTube felülete továbbra is ingyenes marad és ugyanúgy tudjuk majd használni a jövőben, mint most a reklámok megtekintése, megjelenítése mellett.

Az előfizetéses rendszer bevezetésének előfutáraként a YouTube már korábban elindította YouTube Music Key szolgáltatást, amely a zenei tartalmakra vonatkozóan adott reklámmentességet a felhasználók számára. Ennek kiterjesztéseként hamarosan lehetőségünk lesz egy bizonyos havi előfizetési díjért cserébe teljes reklámmentességet váltani minden a felületen megjelenő videóra vonatkozóan (beleértve a zenei tartalmakat is).

A tartalomgyártókban e sorok olvasása során egy kérdés biztosan felmerült. "Ha nincs reklám, akkor miből lesznek nekem bevételeim?" A kérdésre a válasz pedig nem más, mint az előfizetéses díjak visszaosztásából. Ahogy a jelenlegi üzleti modell működik (55%-a a reklámbevételeknek a tartalomgyártóké), olyan feltételekkel fog az előfizetéses rendszer is működni. A rendszer pedig úgy fogja elosztani ezeket a pénzeket, hogy megvizsgálja az adott csatorna megtekintési idejét a teljes megtekintési időhöz viszonyítva egy adott előfizető esetében.

További előnye lesz az előfizetéses szolgáltatásnak, hogy offline tudjuk majd a kedvenc videóinkat nézni és a zenéket akár képi tartalom nélkül, csak audio formában is hallgathatjuk.

A bevezetés pontos dátumáról még nincs információnk, ez minden bizonnyal 2015-ben meg fog valósulni, de korántsem biztos, hogy kezdetekben minden országban elérhető lesz az előfizetéses szolgáltatás, mivel bevett gyakorlat a YouTube esetében, hogy csak néhány országban indítja el új szolgáltatásait és ezt követően terjeszti ki az egész világra.

A következő napok/hónapok igazán érdekesek lesznek, minden bizonnyal sok vitát fog generálni az előfizetéses rendszer, de véleményünk szerint ameddig az ingyenes felület jelenlegi formájában elérhető marad, akkor jelentős változások nem lesznek sem felhasználó számban, sem bevételek kapcsán a tartalomgyártók oldalán.

Neked mi a véleményed az előfizetéses megoldásról? Te fizetnél a reklámmentességért? Véleményedet írd meg nekünk kommentben és oszd meg cikkünket barátaiddal, hogy ők se maradjanak le a legfrissebb YouTube újdonságról.

Stay Tuned!

1 komment
süti beállítások módosítása