17 tipp egy nyerő videós marketingstratégiához - I. rész

2015. november 25. 16:28 - Kovács Anna Star Network

video-marketing.jpgVéleményvezérek, keresztpromóció, UGC, Hero- Hub- Hygiene stratégia?

A mai nappal egy olyan cikksorozatot indítunk el, melyben ezeket a stratégiákat és még több hasznos trükköt ismerhetsz meg annak érdekében, hogy egy nyerő céges videós csatornát hozz össze. Tarts velünk a következő három hétben és ismerd meg a legjobb trükköket!

 

Íme sorozatunk első része, melyben 5 fontos tippet mutatunk be. 

1.  Optimalizáld tartalmaidat a mobileszközökre

Tudtad, hogy YouTube-on az összes megtekintés 50%-a mobileszközről érkezik?mobile_social.png Ez az arány hihetetlen mértékben növekszik, előrejelzések szerint 2019-re akár 72% is lehet a mobilos forgalom. Azoknak a márkáknak és tartalomgyártóknak, akik oldalukon videót osztanak meg, biztosítani kell magukat, hogy tartalmuk mobilra van optimalizálva.

Hogy hogyan? Reszponzív oldalt kell készíteniük. Ha az oldal egyszer reszponzívvá lett alakítva, onnantól az azon megjelenő tartalmak konzisztensek maradnak, mindegy, hogy a néző milyen eszközről nézi. Ha egy néző PC-ről, vagy laptopról nézi az oldalt, akkor egyértelműen a weboldal teljes méretét látja. Ha viszont mobillal, vagy tablettel keresik fel az oldalt, az oldal összehúzódik, hogy illeszkedjen az eszköz képernyőjéhez.

A látogatók egy nagyszerű felhasználói élményt várnak, mindegy, hogy milyen eszközről érkeznek és nagy a „drop-off” – leesési arány azoknál az oldalaknál, amelyeknek nem reszponzív az oldaluk. Ha videókat osztasz weboldaladon, tartsd szem előtt a reszponzív design-t.

 

2.  Működj együtt a véleményvezérekkel

Néhányan a top tartalomgyártók közül mára már modern hírességek, ami nem okozhat nagy meglepetést, hiszen a YouTube-bal több 18-34 éves amerikai felnőttet érnek el, mint bármelyik kábeles csatornán. Csak kérdezz meg egy középsulis diákot, hogy kik a kedvenc sztárjai, és egy YouTuber szinte biztos hogy benne lesz a mixben.

A márkáknak és ezek marketingrészlegeinek és ügynökségeinek igen nagy figyelmet kellene fordítaniuk a YouTube, Vine, Facebook és az Instagram videósaira, és „hatalmukra” mind az oldalakon és offline is. Hatalmas ereje lehet annak, ha egy véleményvezér megemlít egy márkát, terméket, kiváltképp akkor, ha egy bizonyos közönséget szeretne célozni a márka.

Ma már a hírességekkel való márkabemutatás ősrégi szokás. Ami fantasztikusan működik a közösségi videómegosztó oldalakon, az az, amikor a tartalomgyártó igazán hisz az őt támogató termékben és videóin átjön ez a „ragyogás”. A márkáknak olyan tartalomgyártót kell találniuk, akik képesek elérni a célközönséget és terjeszteni a megfelelő hangon, olyan módon, hogy a közönség felismerje és elismerje azt.

fruzsidoboz.PNG

A Friskies macskaeledel-márka híres együttműködést folytatott a BuzzFeed-del, a „Kedves Kiscicák” – „Dear Kitten” nevű videóban, mely több milliós megtekintést hozott a neten keresztül.

Bethany Mota YouTube sztár az Aeroppostale-el működött együtt, és több organikus megtekintést és elköteleződést generált, mint a márka bármelyik eddigi videója. Úgyszintén Rhett & Link’s és Wendy’s kollaborációja nagyon sikeres volt, és Wendy disztribúciós stratégiája a Facebook-on és YouTube-on is megmutatta a Facebook erejét az „egynapos” megtekintésekben, a YouTube erejét pedig a hosszabbakban.  

A legsikeresebb YouTube tartalomgyártók profik a területeiken, és igazi véleményvezérek, amikor a közönségeikről van szó. Ők pontosan tudják a megfelelő hangot és tartalomtípust a fedezésre, hiszen azonnali visszacsatolást kapnak YouTube csatornájukon keresztül. Az újgenerációs online videókészítők egyben vállalkozók is. A nulláról építették fel csatornáikat és azáltal, hogy bevételszerzési lehetőségek teremtődtek, hozzáértőbbekké váltak. Jó hír a márkák számára, hogy a legtöbb tartalomgyártónak 360°-os gondolkodásmódjuk van a bevételszerzésről. A hirdetések és a márkázott tartalom mind szerepet játszanak egy nagyobb cél érdekében az alkotók számára, mindaddig, amíg saját márkájuk nem sérül a folyamatban. Minden bevételszerzési lehetőséget keresnek és a rajongói támogatás csak az egyik oldala az egyenletnek.

 

 3. Építs egy kereszt platformos disztribúciós/promóciós stratégiát

A dolgok mérhetetlenül megváltoztak az online videózás kezdete óta, és a videó marketinges csapatok sokkal kifinomultabbak lettek a publikációikban és a disztribúciós stratégiáikban. Most minden márkának tudnia kell, melyik online videós platformon működik legjobban a márkázott tartalma. Érteniük kell az előnyeit és hátrányait a YouTube-ra, Facebook-ra, Instagram-ra és Vine-ra való posztolásnak és hogy mit is jelent a kereszt platformos videó stratégia építése.

Nem elég csak feltölteni/posztolni egy videót a YouTube-ra, és remélni, hogysocial_cart.png több száz és több ezer megtekintést elér. Természetesen ez is megtörténhet néha, de a profi és tapasztalt szakemberek tudják, hogy sokkal nagyobb esélyük van az elköteleződések elnyeréséhez és a ROI-hoz, ha olyan tartalmat töltenek fel, amely a közönségük szükségét elégíti ki és arra a platformra, ahol azok aktívak.

Ügyelni kell arra, hogy tudjuk, hogyan különbözik az Instagram közönsége a Snapchat és a Facebook közönsége, és ehhez mérten kell posztolni a tartalmakat is.

 

4.  Vedd figyelembe a videók hosszúságát – ez fontos!

Itt nincs jó válasz, a számodra megfelelő videó hossza függ az iparágtól, a közönségtől és a videóplatformtól. De nagyon sok olyan dolog van, amit érdemes fontolóra venni, amikor teszteljük, hogy mi hozza számodra a legtöbb ROI-t és elköteleződést.

Például, tudtad, hogy az összes platform 1000 legtöbb megtekintést elért videó közül a YouTube videók 8-szor hosszabbak a Facebook videóknál? Ez azt jelenti, hogy a hosszabb tartalmak jobban teljesítenek a YouTube-on, míg a rövidebb, pörgősebb klippek a Facebook-on. Úgyszintén, az első 3-5 másodperc kulcsfontosságú a néző figyelmének megragadásában, szóval ügyelni kell rá, hogy ez az idő ne legyen „elpazarolva a fölösleges márkázásra", vagy egy hosszas bevezetésre. Nanomásodperceid vannak arra, hogy megragadd a nézőt, tehát indíts egy feltűnő képpel, vagy egy megnyerő ajánlattal. Minden olyan pillanat, amelyben nem ragadod meg jól a lényeget egy elvesztegetett lehetőség, elunják magukat és egy következő videóra mennek. Amióta a Facebook videók hang nélkül automatikusan elindulnak, érdemes a videóknak szöveget vagy valami nagyon látványos elemet tartalmazni, hogy a néző átkapcsoljon a hangra és folytassa a videót.

 

5. Töröld a szegényesen teljesítő videókat

Kártékonynak tűnhet videót törölni csatornánkról, amibe időt, energiát és pénzt fektettünk, de valójában ez átgondolandó, ha az a videó rosszul teljesít.

Különösen a YouTube-on, egy rosszul teljesítő videónak negatív hatása lehet a csatornád teljesítményére, például a keresőben való elöl megjelenésre. Azok a videók, amelyeknek nagyon alacsony a megtekintési ideje, vagy sok dislike-kal, negatív kommenttel rendelkeznek, valószínűleg „csatornagyilkosok”, ezért érdemes törölni őket, hogy a többi videó jobban teljesíthessen! Nézd át alaposan a statisztikáidat, mely videóid teljesítenek rosszul és dönts a további sorsukról. (Ne felejtsd el, ha videókat törölsz, a megtekintéseid száma is lecsökken, másrészről viszont ez segítheti a csatornád általános teljesítményét.)

Forrás: ReelSEO

Tarts velünk legközelebb is jövőhét szerdán, amikor is érkezik sorozatunk második része, a következő 5 videómarketinges trükk! Szó lesz többek között a tent-pole eseményekről, a hatékony ütemterv készítéséről és a harmadik feles tartalmakról is.

Ha tetszett cikkünk, akkor oszd meg ismerőseiddel is a közösségi gombok segítségével! 

Stay Tuned!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr838104780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása