17 tipp egy nyerő videós marketingstratégiához - I. rész

2015. november 25. 16:28 - Kovács Anna Star Network

video-marketing.jpgVéleményvezérek, keresztpromóció, UGC, Hero- Hub- Hygiene stratégia?

A mai nappal egy olyan cikksorozatot indítunk el, melyben ezeket a stratégiákat és még több hasznos trükköt ismerhetsz meg annak érdekében, hogy egy nyerő céges videós csatornát hozz össze. Tarts velünk a következő három hétben és ismerd meg a legjobb trükköket!

 

Íme sorozatunk első része, melyben 5 fontos tippet mutatunk be. 

1.  Optimalizáld tartalmaidat a mobileszközökre

Tudtad, hogy YouTube-on az összes megtekintés 50%-a mobileszközről érkezik?mobile_social.png Ez az arány hihetetlen mértékben növekszik, előrejelzések szerint 2019-re akár 72% is lehet a mobilos forgalom. Azoknak a márkáknak és tartalomgyártóknak, akik oldalukon videót osztanak meg, biztosítani kell magukat, hogy tartalmuk mobilra van optimalizálva.

Hogy hogyan? Reszponzív oldalt kell készíteniük. Ha az oldal egyszer reszponzívvá lett alakítva, onnantól az azon megjelenő tartalmak konzisztensek maradnak, mindegy, hogy a néző milyen eszközről nézi. Ha egy néző PC-ről, vagy laptopról nézi az oldalt, akkor egyértelműen a weboldal teljes méretét látja. Ha viszont mobillal, vagy tablettel keresik fel az oldalt, az oldal összehúzódik, hogy illeszkedjen az eszköz képernyőjéhez.

A látogatók egy nagyszerű felhasználói élményt várnak, mindegy, hogy milyen eszközről érkeznek és nagy a „drop-off” – leesési arány azoknál az oldalaknál, amelyeknek nem reszponzív az oldaluk. Ha videókat osztasz weboldaladon, tartsd szem előtt a reszponzív design-t.

 

2.  Működj együtt a véleményvezérekkel

Néhányan a top tartalomgyártók közül mára már modern hírességek, ami nem okozhat nagy meglepetést, hiszen a YouTube-bal több 18-34 éves amerikai felnőttet érnek el, mint bármelyik kábeles csatornán. Csak kérdezz meg egy középsulis diákot, hogy kik a kedvenc sztárjai, és egy YouTuber szinte biztos hogy benne lesz a mixben.

A márkáknak és ezek marketingrészlegeinek és ügynökségeinek igen nagy figyelmet kellene fordítaniuk a YouTube, Vine, Facebook és az Instagram videósaira, és „hatalmukra” mind az oldalakon és offline is. Hatalmas ereje lehet annak, ha egy véleményvezér megemlít egy márkát, terméket, kiváltképp akkor, ha egy bizonyos közönséget szeretne célozni a márka.

Ma már a hírességekkel való márkabemutatás ősrégi szokás. Ami fantasztikusan működik a közösségi videómegosztó oldalakon, az az, amikor a tartalomgyártó igazán hisz az őt támogató termékben és videóin átjön ez a „ragyogás”. A márkáknak olyan tartalomgyártót kell találniuk, akik képesek elérni a célközönséget és terjeszteni a megfelelő hangon, olyan módon, hogy a közönség felismerje és elismerje azt.

fruzsidoboz.PNG

A Friskies macskaeledel-márka híres együttműködést folytatott a BuzzFeed-del, a „Kedves Kiscicák” – „Dear Kitten” nevű videóban, mely több milliós megtekintést hozott a neten keresztül.

Bethany Mota YouTube sztár az Aeroppostale-el működött együtt, és több organikus megtekintést és elköteleződést generált, mint a márka bármelyik eddigi videója. Úgyszintén Rhett & Link’s és Wendy’s kollaborációja nagyon sikeres volt, és Wendy disztribúciós stratégiája a Facebook-on és YouTube-on is megmutatta a Facebook erejét az „egynapos” megtekintésekben, a YouTube erejét pedig a hosszabbakban.  

A legsikeresebb YouTube tartalomgyártók profik a területeiken, és igazi véleményvezérek, amikor a közönségeikről van szó. Ők pontosan tudják a megfelelő hangot és tartalomtípust a fedezésre, hiszen azonnali visszacsatolást kapnak YouTube csatornájukon keresztül. Az újgenerációs online videókészítők egyben vállalkozók is. A nulláról építették fel csatornáikat és azáltal, hogy bevételszerzési lehetőségek teremtődtek, hozzáértőbbekké váltak. Jó hír a márkák számára, hogy a legtöbb tartalomgyártónak 360°-os gondolkodásmódjuk van a bevételszerzésről. A hirdetések és a márkázott tartalom mind szerepet játszanak egy nagyobb cél érdekében az alkotók számára, mindaddig, amíg saját márkájuk nem sérül a folyamatban. Minden bevételszerzési lehetőséget keresnek és a rajongói támogatás csak az egyik oldala az egyenletnek.

 

 3. Építs egy kereszt platformos disztribúciós/promóciós stratégiát

A dolgok mérhetetlenül megváltoztak az online videózás kezdete óta, és a videó marketinges csapatok sokkal kifinomultabbak lettek a publikációikban és a disztribúciós stratégiáikban. Most minden márkának tudnia kell, melyik online videós platformon működik legjobban a márkázott tartalma. Érteniük kell az előnyeit és hátrányait a YouTube-ra, Facebook-ra, Instagram-ra és Vine-ra való posztolásnak és hogy mit is jelent a kereszt platformos videó stratégia építése.

Nem elég csak feltölteni/posztolni egy videót a YouTube-ra, és remélni, hogysocial_cart.png több száz és több ezer megtekintést elér. Természetesen ez is megtörténhet néha, de a profi és tapasztalt szakemberek tudják, hogy sokkal nagyobb esélyük van az elköteleződések elnyeréséhez és a ROI-hoz, ha olyan tartalmat töltenek fel, amely a közönségük szükségét elégíti ki és arra a platformra, ahol azok aktívak.

Ügyelni kell arra, hogy tudjuk, hogyan különbözik az Instagram közönsége a Snapchat és a Facebook közönsége, és ehhez mérten kell posztolni a tartalmakat is.

 

4.  Vedd figyelembe a videók hosszúságát – ez fontos!

Itt nincs jó válasz, a számodra megfelelő videó hossza függ az iparágtól, a közönségtől és a videóplatformtól. De nagyon sok olyan dolog van, amit érdemes fontolóra venni, amikor teszteljük, hogy mi hozza számodra a legtöbb ROI-t és elköteleződést.

Például, tudtad, hogy az összes platform 1000 legtöbb megtekintést elért videó közül a YouTube videók 8-szor hosszabbak a Facebook videóknál? Ez azt jelenti, hogy a hosszabb tartalmak jobban teljesítenek a YouTube-on, míg a rövidebb, pörgősebb klippek a Facebook-on. Úgyszintén, az első 3-5 másodperc kulcsfontosságú a néző figyelmének megragadásában, szóval ügyelni kell rá, hogy ez az idő ne legyen „elpazarolva a fölösleges márkázásra", vagy egy hosszas bevezetésre. Nanomásodperceid vannak arra, hogy megragadd a nézőt, tehát indíts egy feltűnő képpel, vagy egy megnyerő ajánlattal. Minden olyan pillanat, amelyben nem ragadod meg jól a lényeget egy elvesztegetett lehetőség, elunják magukat és egy következő videóra mennek. Amióta a Facebook videók hang nélkül automatikusan elindulnak, érdemes a videóknak szöveget vagy valami nagyon látványos elemet tartalmazni, hogy a néző átkapcsoljon a hangra és folytassa a videót.

 

5. Töröld a szegényesen teljesítő videókat

Kártékonynak tűnhet videót törölni csatornánkról, amibe időt, energiát és pénzt fektettünk, de valójában ez átgondolandó, ha az a videó rosszul teljesít.

Különösen a YouTube-on, egy rosszul teljesítő videónak negatív hatása lehet a csatornád teljesítményére, például a keresőben való elöl megjelenésre. Azok a videók, amelyeknek nagyon alacsony a megtekintési ideje, vagy sok dislike-kal, negatív kommenttel rendelkeznek, valószínűleg „csatornagyilkosok”, ezért érdemes törölni őket, hogy a többi videó jobban teljesíthessen! Nézd át alaposan a statisztikáidat, mely videóid teljesítenek rosszul és dönts a további sorsukról. (Ne felejtsd el, ha videókat törölsz, a megtekintéseid száma is lecsökken, másrészről viszont ez segítheti a csatornád általános teljesítményét.)

Forrás: ReelSEO

Tarts velünk legközelebb is jövőhét szerdán, amikor is érkezik sorozatunk második része, a következő 5 videómarketinges trükk! Szó lesz többek között a tent-pole eseményekről, a hatékony ütemterv készítéséről és a harmadik feles tartalmakról is.

Ha tetszett cikkünk, akkor oszd meg ismerőseiddel is a közösségi gombok segítségével! 

Stay Tuned!

komment

Top 10 Hazai YouTube Zene Csatornák 2015

2015. november 13. 16:19 - Könczey Márton

Top 10 legtöbb feliratkozóval rendelkező Magyar zenei YouTube csatorna 2015.11.03

Videoklip paródiák, magyar hip-hop sztárok és fesztivál összefoglalók. Úgy tűnik a hazai YouTube közönség két kedvenc műfaja a rap és a zenés komédia. A következőkben megnézzük, hogy Magyarországon melyek azok az előadók vagy zenecsatornák, akik a legtöbb feliratkozót szerezték idén.

10. - Irigy Hónajmirigy

https://www.youtube.com/user/mirigy08/featured

Kezdésként a 80 916 feliratkozóval rendelkező már már ikonikus Irigy Hónapjmiriggyel kezdjük listánkat akik már 25 éve nevettetik a hazai közönséget. A csatornán megtalálhatóak régi kedvencek, sőt a srácok feltöltenek új videoklipeket is a rajongók kedvéért. Legtöbb nézettséget a belehalok című Majka és Curtis koprodukció paródiája hozta nekik, több mint 6 és fél millió megtekintéssel.

9. - Wellhello

https://www.youtube.com/channel/UC9yLH0K0gmzfxJH9HjQOe9g

A kilencedik helyen, magabiztosan tolja a yolo-t a Wellhello pontosan 85 540 feliratkozóval. Híres videoklipeket, mint az apu vedd meg vagy a rakpart, dalszöveges videókat és most már koncert felvételt is találhat a nagyérdemű, melyet a srácok pár napja töltöttek fel. A csatornán mindössze 10 darab videó található, ezzel szemben az egyes felvételek nézettsége eléri a több milliós nézőszámot.

8. - Children of Distance

https://www.youtube.com/user/ChildrenOfficial

A Wellhello után következhet egy rap trió, akik a Children of Distance néven váltak ismerté a hazai közönség számára. Lírikus szövegek, hangulatképekben gazdag videoklipek és számos közreműködő előadóval készített zeneszámot tartalmaz a most már 109 872 feliratkozóval létező csatorna.  Az emlékezz rám 2 című videoklip 9,978,595 megtekintéssel a legnézettebb videó a csatornán, így a zenés klipek nézettségét tekintve is érdemes lehet megemlíteni.

7. - Magneoton

https://www.youtube.com/user/Magneoton

A hetedik helyezett a Magneoton kiadó lett amely olyan előadókkal dolgozik, mint pl.: Majka, Compact Disco, Radics Gigi, Wolf Kati és még sokan mások, A csatorna jelenleg 113 961 feliratkozóval rendelkezik. Az új klipek havi rendszerességgel jelennek meg, több ezres, százezres vagy milliós nézettséget generálva a kiadónak.

6. - Mr. MISSH

https://www.youtube.com/user/Miszterek2

122 423 feliratkozóval pörög a csúcs felé Mr. MISSH a magyar rapper. Az utóbbi pár hónapban kevésbé aktív fenegyerek korábbi videói több milliós nézettséggel rendelkeznek, és számuk csak egyre növekszik. Jó hír, hogy elkészült új albuma az „F… with #MISSHMUSIC”, melynek már promo videóját feltöltötte az előadó, így valószínűleg számíthatunk újabb kemény videoklipekre és még több feliratkozóra.

5. - REAL TRILL MUSIC

https://www.youtube.com/user/realtrillofficial

A REAL TRILL MUSIC, 128 211 feliratkozóval büszkén mutatja a „Fakkot” és tör felfelé a magyar rappiac élére. A csatorna szintén egy kiadó, ahol olyan rapsztárok és csapatok készítenek klipeket, mint Mr. Busta, AK26, Essemm és még sokan mások. Létezik egy másik csatornájuk is 78 711 feliratkozó számmal, ami szintén előkelő helyen található a Magyar YouTube csatornákat megfigyelve. 

4. - Mr. Busta

https://www.youtube.com/user/trubusta/featured

Akkor folytatódjék a gengszter rap és jöjjenek a Real Trill tagjai kezdve Mr. Bustával, aki csatornáján 137 875 feliratkozóval dicsekedhet. A trubusta csatornán több száz videó található, melyek általában megütik a százezres vagy milliós megtekintést. Legnépszerűbb az utca himnusz több mint 5 millió megtekintéssel.

3. - ESSEMM

https://www.youtube.com/user/ESSEMM112/featured

Nézzük a dobogósokat! Harmadik helyen ESSEMM szerepel, aki hosszú évek óta töretlenül a legjobbak között van. Jelenleg 158 373 feliratkozóval rendelkezik a csatorna, ahova a rajongók legnagyobb örömére havi szinten kerülnek fel új tartalmak.

2. - Sziget Fesztivál

https://www.youtube.com/user/szigetofficial

Ki nem szereti visszanézni a kedvenc koncert élményét újra meg újra? Ki nem szereti magát felcsigázni a fesztiválhangulatra az esemény előtt napokban? A Sziget fesztivál hivatalos YouTube csatornáján ezeket az élményeket mind mind megkapják az oda látogatók, hiszen teaser videóktól kezdve, teljes koncerteken át hivatalos aftermoviek is megjelennek.  Ennek köszönhetően a csatorna 191 949 feliratkozóval a második helyen található listánkon.

1. - Pamkutya

https://www.youtube.com/user/PamKutya

Aranyérmes helyezettünk Pamkutya kiugróan magas követőbázissal, pontosan 294 557 feliratkozóval nyerte meg a versenyt a magyar zenei YouTube csatornák között. A csatorna paródiákat tartalmaz és az elkészült klipek mellé hogyan készült videókkal is nevettetik a közönséget a srácok. Átlagosan 1-2 havonta töltenek fel zenés-humoros klipeket és az eredmény mindig alkalommal rengeteg megtekintést hoz. Legnézettebb videójuk a belehalok című Majka és Curtis dal újraértelmezése, melyet majdnem 7 és fél millióan láttak. Egy biztos, a srácok nagyon profin szólítják meg a YouTube hazai közösségét.

 

Ha tetszett a cikkünk, akkor lájkold és oszd meg ismerőseiddel a közösségi gombok segítségével!

Stay Tuned!

komment

Top 10 Hazai YouTube Vlog Csatornák 2015

2015. november 10. 17:08 - Dóczi Attila

top_10_vlogger_cover.jpg

Nem is olyan régen a 2.0 megjelenése előtt a kritika írás/mondás a befolyásos emberek és a szaktekintélyek feladata és privilégiuma volt. A mai idősebb generációnak talán furcsa lehet, mennyi fiatal osztja meg a gondolatait a publikummal a YouTube világában, és mennyi követőjük kíváncsi rájuk.

A műfaj rendkívül népszerű, mivel nem kell hozzá előképzettség, hihetetlen technikai felszereltség, mindössze egy kamera és egy számítógép. Ezután bárki elmondhatja a véleményét bármiről, legyen az közélet, sminkcuccok, játékok, filmek, könyvek, vagy éppen ő maga.

A vlog csatornák esetében meg kell különböztetnünk a "klasszikus vlogokat", a "kevert vlogokat" és a "speciális vlogokat".

A klasszikus vlogok esetében a téma a készítő saját maga, a videók során pedig sztorizik, kérdésekre válaszol, kihívásokat teljesít és elmondja a véleményét különféle dolgokról. Ami az előnye az a hátránya is: bármiről szólhat, ezért kicsit olyan mintha nem szólna semmiről.

logo_vertical1.png

A kevert vlogok vagy a vlog videókat használják kiegészítésként, ami kiváló eszköz arra, hogy megismerjék őket a nézők, közösséget, bizalmat, elköteleződést építsenek, vagy a vlog videós kínálatot teszik változatosabbá némi kiegészítéssel, ami lehet például gamer videók, prank videók, és így tovább.

A speciális vlogokat igazából már nem is soroljuk a vlogok közé, mert ugyan felépítésében vlogszerű, a témákat az adott terület határozza meg, amiről a vlog szól, és nem a készítő személye. Ilyenek például a smink, divat és életmód tanácsadó csatornák.

A vlogolás ma már nem bizarr dolog, vagy exhibicionista magamutogatás, hanem olyan népszerű kreatív hobbi, ami emberek százezreit mozgatja meg csatornánként. A Z generációs fiatalok példaképei és véleményvezérei már nem csak a zene és a filmek világából kerül ki, hanem egyre inkább a YouTube csatornák fiatal sztárjaiból. Ezt a nagy cégek is felismerték, így nem csak óriási népszerűséget rejt a vlogolás, de financiális lehetőségeket is tartogat magában.

A Star Network megmutatja nektek kik a hazai YouTube világ legnagyobb vloggerei:

A képekre kattintva átkerültök az adott csatornára!

 

Dancsó Péter

Feliratkozók: 190 407     Össznézettség: 5,8 millió

dancso_peter_cover.jpeg

Dancsó Péter népszerűsége olyannyira töretlen, hogy futja egy második csatornára is. Természetesen itt sem veszi komolyan magát a sztárvlogger, a nézettségi adatokat viszont komolyan kell vennünk. Annál is inkább mert a csatorna a 190 ezer feliratkozót és az 5,8 milliós nézettséget mindössze 14 videóval hozta össze.

Dancsó csatornája abszolút mértékben a humorra épít (bár három darab timelapse videója is van), még azokat a videókat is poénra veszi, ahol nézői kérdésekre válaszol vagy saját magát mutatja be. A recept működik, és tinik a követői vagy sem, annyian vannak, hogy bárki megirigyelhetné.

Legnépszerűbb videója a Randitippek Kezdőknek 796 697 megtekintéssel, ami mellesleg visszafelé olvasva is ugyanennyi.

 

Unfield

Feliratkozók: 188 910     Össznézettség: 30,8 millió

unfield_cover.jpeg

Unfield 3 éves kitartó munkával, és majdnem kerek 450 videóval tornázta fel magát a második helyre, mindössze 500 feliratkozóval szorosan Dancsó Péter mögött.

Ő képviseli a klasszikus vlog stílust, tehát a csatorna gyakorlatilag egy dologról szól: Csenki Patrikról vagyis Unfieldről. Minden megtalálható a csatornáján, amivel a kezdő vloggerek is gyorsan nagy népszerűségre tehetnek szert. Reakció videók, ahol népszerű internetes videókat néz meg a forgatókönyv szerint először, és látjuk, hogyan reagál rájuk. Cleverbot és Chatroulette videók, az előbbi esetében a népszerű robottal beszélget, az utóbbinál a híres masztizós chat oldalon kalandozik. Emellett persze leveleket olvas fel, kérdezz-felelek videókat csinál, gyakorlatilag bármiről elmondja a véleményét, amit az interneten vagy a való világban tapasztal, illetve a saját életét mutatja be a követőknek. A Ki Mit Tube kapcsán rengeteg támadást kapott a videós kompetenciáit illetően, de a közel 200 ezer feliratkozó és az átlagos 50-100 ezres nézőszám bizonyítja, hogy valamit jól csinál.

Legnépszerűbb videója a REAKCIÓ :Cigapeva "Wiggle" elképesztő 1 216 220 megtekintéssel.

 

Metalexovics

Feliratkozók: 141 229     Össznézettség: 26,7 millió

metalexovics_cover.jpeg

Metalexovics csatornája 3 hónapja megszűnt, és átköltözött az Alexovics oldalra, de attól még érdemes belevenni a listába,  hiszen 7 év termése van itt fent: több mint 324 videó. Alex ötvözi a hagyományos vlogos elemeket a PewDiePie féle béna játékok és szimulátorok bemutatásával, amik gyümölcsöző kapcsolata juttatta őt a harmadik helyre. Reakcióvideó, nyereményjáték, unboxing, kérdezz-felelek és kihívás videók is vannak szép számmal, emellett ahogy jó vloggernek illik, el is mondja a véleményét mindenféle kérdésekben legyen szó Ki mit tube-ról vagy tömegközlekedésről. Emellett kisvideókkal is színesíti a csatornáját, ami bármiről szólhat: szalonnásvirsli sütésről, karácsonyfa díszítésről de még hajvágásról is. Alex egyébként élő bizonyítéka, hogy nem a világvége a csatorna elveszítése: Alexovics csatornája 3 hónap alatt feltámadt hamvaiból, és már 80 428 feliratkozónál jár.

Legnépszerűbb videója a Balázs Show - Ovisszerelem - Paraszt Edition 461 969-es nézettséggel.

 

Isty Szalai

Feliratkozók: 126 908     Össznézettség: 14,9 millió

istyszalaicoverupdate.png

Isty is klasszikus vloggernek mondható, aki az életének minden olyan pillanatát dokumentálja, ami a közönség érdeklődését elnyerheti. Egyik ikonikus videó típusa a vezetős vlog, ahol a volán mögül vlogol, ami kiváló időtöltés dugók esetére. Időgazdálkodás ötös!

A csatorna bemutat kirándulásokat, eseményeket, kicsomagol új eszközöket, játékokat, ruhákat, kérdezz-felelek, levélbontás, livestream, gyakorlatilag bármi felbukkanhat a csatornán, ami Istyvel összefüggésbe hozható. Egy klasszikus vlog esetében természetesen elengedhetetlen a véleménykifejtés a legkülönbözőbb témákban, így a videók kínálata hihetetlen széles. Unfield-el is szokott közös videókat csinálni, ami ügyes technika a népszerűség növelésére, hiszen a közös a videót mindkét csatorna megosztja, ezzel a rajongótáborukat is megosztják egymással.

Isty legnépszerűbb videója a Turi Tamás Reakció című reakció videó 452 647 megtekintéssel.

 

FanMadeMaker

Feliratkozók: 111 881     Össznézettség: 10,5 millió

fanmademaker_cover.jpeg

Ez a csatorna a vlogolásrepertoárából a véleményvezér szerepet emelte ki, és tette meg fő profilnak. Mindenről elmondja a véleményét, ami csak a figyelmét felkelti: OVS, ismerkedés, Vine videók, YouTube, sorozatok, Facebook jelenségek, tömegzene, kínos történetek, BÁRMI. Ez szépen mutatja azt a növekvő tendenciát az Y és Z generációs fiatalok esetében, hogy a véleményüket formáló emberek, esetlek példaképek, celebek nem csak a televízió, a zene vagy a filmek világából kerül ki, hanem a vloggerek között is találnak ilyen személyeket. Emellett persze vannak vendégszereplései más videósokkal, montázsok, kérdezz-felelekek és minden ilyesmi.

Legnépszerűbb videója a Hogyan legyél menő Facebookon? 672 040 megtekintéssel, ami ugyancsak mutathatja mennyire érdekli ez a kérdés a mai fiatalokat.

 

2Face/ Dezső Bence

Feliratkozók: 109 478     Össznézettség: 11,9 millió

dezsobence_cover.jpeg

Dezső Bence beveti a vlogolás nagykönyvének legsikeresebb receptjeit egytől-egyig: Reakció videó, Cleverbot, beszélő állatos program, kérdezz-felelek, x-tény rólam, kihívás, így készült, éneklés, unboxing és még ezer más. Azt gondolnánk, ezt bárki képes megcsinálni, de ha figyelembe vesszük, hogy a közel 110 ezer feliratkozót csupán két év alatt szedte össze, akkor már valamelyest elbizonytalanodunk.

Leghíresebb videója a Hol volt az első csókotok? | Kérdezz - Felelek 5 ! 528 067 megtekintéssel, ami nem is csoda, hisz mi érdekelné jobban a fiatalokat, mint az első szerelem és az első csókok.

 

Varázsló

Feliratkozók: 99 441     Össznézettség: 18,4 millió

varazslocover.jpeg

Varázsló 3 év alatt építette fel majdnem 100 ezres rajongóbázisátami 18,4 milliós nézettséget termelt neki. Ha csak ezt a számot nézzük második helyen lenne, ami nem csoda, ha azt a kerek 800 videót nézzük, ami a cikk írásának pillanatában a csatornáján van.

Pioneer Zsoltvideó kínálata folyamatosan változott az évek során: amíg 3 éve teljes mértékben domináltak a gamer tartalmak, körülbelül fél éve átvették az uralmat a vlog videók, az utóbbi hónapokban pedig a prank videók jelennek meg leggyakrabban. Ez színesebbé teszi a csatornát, kellemes felüdülést jelent a szokásos vlogos tartalmak mellett, valamint a videók népszerűsége azt is jelzi, milyen potenciál rejtőzik a magyar prank videók gyártásában. A Ki Mit TubeYouTube-os tehetségkutatóra is jelentkezett, ahol nem csak szép eredményt ért el, de a feliratkozó számát is sikerült pár ezer emberrel duzzasztania.

Legnépszerűbb videója a Minecraft Film: Varazslo és zsDav : Halott város 311 779 megtekintéssel.

 

CsChannel

Feliratkozók: 96 150     Össznézettség: 9,4  millió

cschannelcover.jpeg

Csomor Balázs az előzőhöz hasonlóan, szintén játékvideókkal kezdett 4 évvel ezelőtt, még egészen kisfiúként. A Minecraftot és a bűvésztrükköket azóta felváltották a tipikus vlogos tartalmak:  kérdezz-felelek, kihívás, hogyan készült, drawmyyear, de Balázs jó vlogoshoz méltóan szinte bármiről véleményt mond: robotok, faviccek, Facebook, világvége, művészet, illuminati és még sorolhatnám. Kidolgozott és látványos thumbnailekkel dolgozik, ami rendkívül fontos szempont egy csatorna felvirágoztatásában.

Legnézettebb videója a Reakció régi videókra 311 040 megtekintéssel, ami egyébként praktikus megoldás régi videók újrafelhasználására.

 

delypeter

Feliratkozók: 88 066     Össznézettség: 18,5  millió

delypeter_cover.jpeg

Megvallom őszintén delypeter csatornáját a cikk írása előtt nem ismertem és kellemes meglepetés volt. Péter felrúgja és arcon röhögi a professzionális vlog videózás aranyszabályait. Kamera beállítás, fények, hang, téma felépítés, ezek mind olyan fogalmak, amiket költői vloggeri szabadsággal kezel, és nem hagyja, hogy a technika vagy a szabályok megzavarják azt a természetességet, ami árad belőle. Péter olyan, mint egy haver, akihez átmegyünk délután dumálni: cigizik, vakarózik, félmeztelen van, jár-kel, mászkál a kamerával, kádban, konyhában, erkélyen forgat, és persze mindenről elmondja a véleményét szabadosan és rendíthetetlen nyugalommal. Szinte elképzelni is nehéz, hogy azt az 1624 videót, ami a csatornáján van, mindössze egy év alatt töltötte fel. AGoogle segítségével elosztva megtudhatjuk, hogy ez napi 4 vagy 5 videót jelent.Egyszer talán szociológiai értéke is lehet, vagy egy amatőr szocio-dokumentum filmet is össze lehetne vágni belőle, ami bemutatná a mai magyar kispolgár, panelrengeteges hétköznapjait.

Legnépszerűbb videója a Hol voltál?! (EREDETI) 286 709 megtekintéssel.

 

Attila The Bookaholic

Feliratkozók: 75 413     Össznézettség: 6,2  millió

attila_the_bookaholic_cover.jpeg

Attila csatornája nevéhez híven, részben könyvekkel foglalkozik, ami számomra első látásra szimpatikussá teszi, részben pedig vlog tartalmakkal. Végre valaki, aki ezt a médiumot is beemeli a YouTube világába. Ha filmről, sorozatról, videókról, animációkról, játékokról és gyakorlatilag bármiről vannak videók neten, miért ne lehetne életünk egyik legmeghatározóbb jelenségéről - a könyvekről - beszélni? A témát egyébként ügyesen és figyelemfelkeltően fogja meg: szex a könyvekben, évem könyvekben, nyári könyvek, top könyvek és még sok más. Emellett a népszerű könyvek keltette figyelmet is kihasználja és beépíti őket a csatornájába kritika/bemutató formájában.

Nem lenne vlog, ha legalább a csatorna felét nem ezek a videók tennék ki és Attila hozza is elvárt videókat: kérdezz-felelek, hot16, x tény rólam, kihívás és már tudjuk is kívülről a kínálatot.

Legnépszerűbb videója a $ TALÁLD KI A TESTRÉSZT KIHÍVÁS FT. BREAKFASTATFRUH $ 414 226 megtekintéssel, ami érthető, hiszen a Breakfastatfruh csinos Fruzsiját kell bekötött szemmel tapogatnia.

 

Ez volt tehát a Star Network Top 10-es listája a hazai vlog kínálatból.

 

Ha tetszett a cikkünk, akkor lájkold és oszd meg ismerőseiddel a közösségi gombok segítségével!

 

Köszönjük!

komment

Top 10 Hazai YouTube Játék Csatornák 2015

2015. november 05. 17:24 - Dóczi Attila

2013 októberében összeszedtük nektek Magyarország 10 legtöbb feliratkozóval rendelkező YouTube játék csatornáját, azonban a YouTube világában gyorsabban pereg az idő, mint a dolgos hétköznapokban. Egy-két hónap alatt több ezer feliratkozóval bíró csatornák emelkednek a semmiből, csak hogy mások csillaga végleg leáldozzon a piros óriás könyörtelen videó áradatában. 2 év alatt a gamer csatornák térképe átrendeződött, az akkor dobogón tündöklő gigászok hátrébb kerültek a listán, hogy átadják a helyüket a fiatal generáció feltörekvő tehetségeinek.

Éppen ezért összehasonlításképpen a 2013-as top 10-es listát is megmutatjuk nektek, és láthatjátok majd, hogy nem lehetetlen betörni az online szférába játékvideókkal. Viszont ha most gondolatban a Minecraft ikonotokra kattintottatok, akkor az egyetlen mentségetek, hogy csak gondolatban tettétek. Ebben a szférában is fontos a megújulás, kiaknázatlan piaci területek meghódítása, új stílusú videók megfogantatása és térhódítása. Ha más nem, legyél lány és játssz minecraftot meztelenül.

logo_vertical1.png

A régi jól bevált technikákról itt olvashattok bővebben, de érdekes új tendenciák is megjelentek. Manapság már nem elég csak játék videókat feltölteni, a 2015-ös YouTube gamerek közösséget építenek. Igyekeznek személyesebbé tenni a csatornát más típusú videókkal is: kérdezz-felelek, vlog, kihívás, helyzetjelentés, ajándéksorsolás, így készült vagy unboxing.

Azt is láthatjuk, hogy mindenkinek van aktív közösségi oldala, ahol gyűjti a rajongókat és folyamatosan kommunikál velük. Manapság a YouTube-ot érdemes a rendszer egyik elemének tekinteni, ahol partnerként ott van a facebook, twitter, ask.fm, instagram és barátaik.

Helyettem most beszéljenek a számok, nézzük meg kik 2015-ben a YouTube gamer csatornáinak legjobbjai.

A csatornák eléréséhez katt a borítóképre!

 

LuckeY

Feliratkozók: 245 073 Össznézettség: 48 millió
lucky_cover.jpeg

Első helyezettünk a tökéletes bizonyítéka annak, hogy milyen YouTube karriert lehet befutni "rövid" idő alatt, hiszen a 2013-as listán még csak nem is szerepelt. LuckeY egyik titka a gyakoriságban keresendő, hiszen jobb időszakaiban minden nap tölt fel videót, egyébként két-három naponta legalább, így gyűlt össze már majdnem 800 videó a csatornáján. A bemutatott játékok között az utóbbi hónapok termését nézve szerepel a FIFA 16, GTA 5, Simcity 3, CoD Black Ops és pár kisebb játék. A bevezetőben említett személyesebb stílusú videók LuckeY-nál erőteljesen érvényesülnek. A csatornáján találunk Halloween-i nyereményjátékot, új alkatrész bemutatókat, tutorial videót, helyzetjelentést és még Linkin Park koncertélmény videót is. Akármennyire is furcsán hangozhat - főként az utolsó - a közönség értékeli az ilyen jellegű videókat, hiszen jobban megismerik  a főszereplőjét, ami növeli a bevonódásukat és a hosszú távú csatorna követésüket. A tutorial videók és bemutatók pedig segítenek nekik eligazodni ebben a világban, esetleg új csatornát indítani, amiért hálásak.

Legsikeresebb videója a Best of luckeY // VICCES JELENETEK // Montage #1, ami majdnem 900 ezer nézőt tudhat magáénak. Facebookon 4 oldala is van, instagramon is aktív és még pólókat és fan cuccokat is lehet vásárolni tőle. LuckeY tehát ezzel az összetett recepttel és sokfajta hozzávalóval játszotta be magát az első helyre.

James

Feliratkozók: 220 592 Össznézettség: 51 millió

james_cover.jpeg

Ezüstérmesünk James szintén nagyratörő újonc, hiszen a 2013-as listán még keresve sem találnánk a nevét, ma pedig több mint 220 ezer feliratkozóval és 51 milliós nézettséggel bír a csatornája. Nála az egyik fő vonalat a minecraft videók képviselik, de játszik Sims 4-el, Rage-el, The Forest-el is. James ügyesen használja fel a nézők erőforrásait, egyszersmind növeli a személyességet is a "ti kértétek" videókkal. Ezzel a trükkel olyan játékokra is felhívják a figyelmét a rajongók, ami az övét elkerülte, és azáltal, hogy teljesíti a kérésüket, még le is kenyerezi őket. Kérdezz-felelek és unboxingvideókat is készít, és olyan eseményekről is beszámol, ahova személyesen látogat el: Minecraft kiállítás vagy Playkid. Látjuk tehát, hogy a közönséggel való kapcsolattartás és személyes viszony kialakítása nála is esszenciális.

Legnézettebb videója a James_mc kalandjai - A nagy betörés című Minecraft videó 544 163 megtekintéssel.

 

Goodlike

Feliratkozók: 216 422 Össznézettség: 23 millió

goodlike_cover.jpeg

Goodlike a 2013-as listán is szerepel a tizedik helyen, az akkori 5513 feliratkozót viszont 200 ezerrel megnövelte két év alatt. Goodlike ügyesen kihasználja a hirtelen felkapott népszerű játékok hátszelét. Ilyen például a Rocket League, ami rövid idő alatt hihetetlen népszerűségre tett szert, de játszik még olyan híres játékokkal is mint a FIFA 16, a GTA V, Heroes VII vagy Fallout 3. Ő nem csak belevitte a vlog elemeket a csatornájába, hanem sajátos kevert gaming-vlog csatornát hozott össze, ahol a véleményvezér szerepében beszél olyan témákról, amik érdekelik a fiatalokat, vagy szimplán figyelemfelkeltőek: páváskodás a facebookon, hétvégi programajánló, Ki mit tube, gyermekkor és hasonlók. Nála is fellelhetők a kérdezz-felelek és unboxing videók is, amik a top 3 csatorna alapkellékei.

Legnézettebb videója a GoodLike - Ti kértétek (3.)367 365 megtekintéssel, ami nem játék, hanem vlog típusú videó, de sokatmondó az a tény is, hogy a 10 legnézettebb videója között, egy játék videó sincs, mind vlog témájú. Lehet, hogy a kevert típusú csatornáké a jövő?

 

TheVR

Feliratkozók: 213 093 Össznézettség: 40 millió

the_vr_cover.jpeg

Azt, hogy a TheVR csapat megállíthatatlanul nyomul előre a játék csatornák között 3 dolog is jelzi. A 2013-as listánkon nem szerepelnek, elindítottak egy Tech csatornát is, ami egy év alatt majdnem 90 ezer feliratkozót gyűjtött, és noha csak 3 ezerrel van kevesebb feliratkozójuk, mint Goodlike-nak, nagyságrendileg több ember nézi a videójukat. Számszerűleg 17 millióval több össznézettségük van a harmadik helyezettnél.

A srácok ötvözik a nagy húzóneveket, az apró de szórakoztató játékokkal és a horrorral. Ezt tökéletes kombinációnak is nevezhetnénk, hiszen ezáltal sokfajta közönséget kiszolgálnak. Az Assassin's Creed, a Heroes 7 és a Metal GearSolid mellett játszanak RocketBirds-el, Park-al, SOMA-val és még sok mással. A profi thumbnail-ek mellett, ők is tartják a kapcsolatot a közönséggel, kérdezz-felelekkel, összefoglalóval és helyzetvideókkal.

A legtöbb nézettséget bezsebelő videójuk A VILÁG LEGIDEGESÍTŐBB JÁTÉKA | Cat Mario Rage Gameplay címet viseli és 977 556 megtekintéssel büszkélkedhet.

 

Pingvinharcos

Feliratkozók: 207 666 Össznézettség: 38 millió

pingvinharcos_cover.jpeg

Pingvinharcos az első olyan nagyöreg, aki komoly pozíciókat tudott megőrizni. A 2013-as első helyét az ötödikre cserélte, 129 ezer feliratkozóját pedig 208 ezerre bővítette. Valószínűleg sátáni praktikákhoz folyamodik, nem véletlen a 666 a feliratkozó számában.

A csatorna a nagy nevekre koncentrál, mint a Minecraft, Warhammer, Sims 4,Call of Duty, de ügyesen kihasználja az új játékok mögötti hype-ot, ugyanis játszik a Starcraft 2 friss kiegészítőjével, a mindenki által várt Star WarsBattlefront-al, War of Warships-el és Overwatch-al is. Nála csak elvétve találunk kérdezz-felelek és unboxing videókat, talán ez az oka a trónfosztásának?

Legnézettebb videója Minecraft - Kezdőknek 2/2 594 564 kattintással, ami jól mutatja a bújtatott tutorialok potenciálját.

 

TheOtherWorldOnline

Feliratkozók: 154 712 Össznézettség: 36 millió

theotherworldonline_cover.jpeg

A sokak által ismert online játékmagazin a 2013-as második helyéről a hatodikra csúszott vissza, aminek oka többek között az lehet, hogy 2 év alatt csak 50 ezer feliratkozóval tudták növelni a követő bázisukat.

Talán ők rendelkeznek a legválasztékosabb kínálattal a top csatornák közül. Egy játék általában egy videót kap, csinálnak unboxing videókat, program bemutatókat, és film bemutatókat is. A kínálat tehát lenyűgöző, akkor mi lehet a baj?

Úgy tűnik az Y és Z generációk médiatartalom fogyasztásában a személyesség kiemelkedő szerepet kap. A magazin videói mögött egy csapat van, nincsenek kérdezz-felelek, kihívás, vagy összefoglaló videók. A "vlogosabb" csatornák készítői inkább tűnnek úgy a nézőnek, mint egy jóbarát, aki mutat nekik egy klassz játékot, emiatt nagyobb a bevonódásuk, az aktivitásuk és gyakran óriási ingyen reklámot generálnak a készítőnek. Ezt a potenciált a The Other World Online nem tudja kihasználni.

Leghíresebb videójuk a Bemutatjuk: Assassin's Creed 3 362 956 megtekintéssel.

 

BTURBO

Feliratkozók: 154 569 Össznézettség: 27 millió

bturbo_cover.jpeg

BTURBO szintén nem jutott be a top10-be 2013-ban, most viszont alig 143 feliratkozóval van lemaradva a tavalyi második helyezettől.

Ez a csatorna a kisebb játékokra, a humorra és szórakoztatása helyezi a hangsúlyt néha megfűszerezve egy-két nagyobb névvel, mint a SW Battlefront új üdvöskéje, a Heroes 7 vagy a Call of Duty. BTURBO szintén használja a vlogolás lehetőségeit: kérdezz-felelek, helyzetjelentés, levélbontás videókat is készít, és még olyan intim hangvételű videók is megtalálhatók nála, ahol a személyes problémáiról beszél. Közönség bevonás és érzelem előcsalogatás ötös!

Legnézettebb videója a Röhögés veszély :D | Best of BTURBO and hisfriends 420 843 megtekintéssel, ami a humor örök és megingathatatlan erejét reprezentálja.

 

zsDav

Feliratkozók: 148 602 Össznézettség: 38 millió

zsdav_cover.jpeg

zsDav a két évvel ezelőtti ötödik helyét másnak átadva a nyolcadik helyen vetett horgonyt, noha össznézettséget tekintve fej-fej mellett vannak az ötödik helyezett Pingvinharcossal.

A humor/kis játékok/vlog videók triumvirátusával tarol a YouTube közönségnél. Minecraft, CounterStrike, The WalkingDead és sok-sok humor. A szinte kötelezőnek tűnő kérdezz-felelek, helyzetjelentés, és más közönségmegtartó videók erőteljes vonalat képviselnek nála.

Legnézettebb videója a ZsDav adventures, A film Teljes film tekintélyes 1 104 934 megtekintéssel.

 

jatekpartizan

Feliratkozók: 131 597 Össznézettség: 32 millió

jatekpartizan_cover.jpeg

 

A 2013-as harmadik helyezett két év alatt a kilencedik helyre szorult vissza, de megnövelte a rajongótáborát majdnem 50 ezer feliratkozóval, a nézettségét pedig közel megduplázta.

A csatorna a Rossz PC Játékok sorozatról lett híres, és ezt a vonalat is viszi tovább, de mintha a több mint 7 éves pályafutása után kifulladóban lenne. Az ikonikus maszk megmaradt, de ennél tudatosabb márkaépítősről nem igazán tudnánk beszélni. A vlog stílusú videók ritkán jelennek meg a csatornán, bár kísérletezik jéghoki videóval, mozijeggyel és figurákkal is, amik jelzik, hogy nem zárkózik el ettől a vonaltól.

Legnézettebb videója a Rossz PC Játékok Sorozat : Country Justice 682 331 megtekintéssel.

 

Danny2462

Feliratkozók: 130 912 Össznézettség: 20 millió

danny2462_cover.jpeg

Danny2462 futott be a tizedik helyre, aki a 2013-as hetedik helyéhez képest nem sokat rontott.

Danny csatornájának 90%-át a KerbalSpace Program nevű szimulációs játék adja, elvétve van egy-két Battlefield 4 vagy GTA V videó. Számomra szinte érthetetlen, hogyan lehet egyetlen játékkal, vlog stílusú videók nélkül ennyi embert megmozgatni, de a recept működik, tehát valamit nagyon ügyesen csinál. Kérdés, hogy a 2016-os összesítésben helyet kap-e vagy végleg eltűnik a gamer toplistákról.

 

Érdekes a tendencia, hogy míg 2013-ban  45 ezer feliratkozó és 285 ezer megtekintés elegendő volt a tizedik helyhez, addig ma már 131 ezer feliratkozó és 20 milliós össznézettség a beugró.

Az első hely követelményei is megduplázódtak: 129 ezer feliratkozó helyett 245 ezer és 20 milliós megtekintés helyett 48 millió.

Ebből is látszik, hogy a YouTube nem hogy nem telítődik, de még mindig fokozatosan fejlődik és fejlődni is fog a következő években is, főként Magyarországon. Meg persze, hogy játszani az egyik legjobb dolog a világon.

 

Ha tetszett a cikkünk, akkor lájkold és oszd meg ismerőseiddel a közösségi gombok segítségével!

 

Stay Tuned!

komment
süti beállítások módosítása