6+1 hasznos tipp YouTuberek számára

2014. május 30. 10:19 - Farkas Dániel - HD

A YouTube a világ vezető videómegosztó oldala, egy hely, ahol folyamatosan újabb és újabb egyéniségek tűnnek fel vagy süllyednek a mélybe. Rengeteg olyan esettel találkozunk kiemelt YouTube Partnerként, hogy egyes felhasználók berobbannak videójukkal a YouTube világába és ugyanilyen gyorsan tűnnek is el a felületről akaratuk ellenére.

Ilyenkor az esetek döntő többségében a tudatos csatorna menedzsment hiányában találjuk meg a hanyatlás okát (pl.: nem építenek feliratkozó bázist). Mai cikkünkben szeretnénk a YouTuberek számára néhány hasznos tanáccsal szolgálni annak érdekében, hogy hosszú távon sikeresek lehessenek.

1. Alkalmazz csatorna előzetest

 Minden csatorna tulajdonos számára elérhető lehetőség a csatorna előzetes alkalmazása. Ennek az eszköznek a segítségével minden olyan felhasználó számára akik még nem iratkoztak fel csatornádra, megjeleníthetsz egy intro videót, amiben megkéred őket, hogy kövessenek téged. Az alábbi kép egy hazai példa a GameDayIroda jóvoltából akik fél év alatt közel 70 ezres követőtábort építettek ki:

Gameday.PNG

A csatorna előzetest saját csatornánk cover képe alatt található „Csatorna navigáció” menüpontban tudjuk aktiválni, majd beállítani.

2. Külső kommentárok használata

 Biztosan te is láttál már olyan YouTube Videót amiben külső weboldalra mutató link szerepelt. Ezek a megoldások remekül használhatóak forgalomterelésre mindenki által. A külső kommentárok használatának feltétele, hogy weboldalad összekösd YouTube csatornáddal és ezt követően nyílik lehetőséged a funkció használatára.  Az alábbi példa a Shop Builder Webáruház YouTube csatornájáról származik:

Shop Builder kommentár.PNG

A funkció egyetlen hiányossága, hogy csupán arra az oldalra tudunk linkelést végrehajtani, amellyel összekötöttük YouTube csatornánkat. 

3. Használj bevezető klipet videóid előtt

 Számos YouTuber esetében találkozunk azzal a problémával, hogy a videóik elé nem készítettek intro videót, amellyel jelentős márkázási lehetőségtől fosztják meg magukat. A YouTube egyik legújabb fejlesztéseként a videók törlése és újbóli feltöltése nélkül tudunk egy maximum 3 másodperces introt helyezni a videóink elé. A funkció a „Videóba ágyazott programok” oldalon érhető el:

márkaintro.PNG

4. Csatorna kulcsszavak kitöltése

 Talán a hazai YouTuber közösség leginkább elhanyagolt beállítása a csatorna kulcsszavak megadása. Bizony nem csupán a videóknak kell kulcsszavakat megadnunk, hanem a csatornánk számára is. Ezzel tudjuk biztosítani a felhasználók számára, hogy ne csupán egyes videóinkat találják meg, hanem magát a csatornát is, ahol számos érdekes tartalom érhető el. A csatorna kulcsszavakat a csatorna beállítások „Speciális” pontja alatt tudjuk megadni:

csatorna kulcsszó.PNG

5. Videók teljesítményének vizsgálata

 A YouTube analitika széleskörű információkat nyújt a csatorna tulajdonosok számára, amelyből olyan fontos kérdésekre kaphatnak választ, mint például a nézők neme, kora, forgalom forrásai vagy nem utolsó sorban a bevételek alakulása. Mindezek mellett azonban elérhető egy nagyon hasznos funkció is, amelyet Közönségmegtartás névre kereszteltek el. A funkcióval vizsgálni tudjuk az egész csatorna, vagy akár videók közönség megtartását is.  Az alábbi kép a Brains együttes egyik kedvelt számának közönségmegtartását mutatja:

Közönségmegtartás.PNG

A YouTube manapság már sokkal fontosabbnak tartja egy videónak a közönségmegtartását, mint nézettségét, hiszen ez sokkal közelebb áll ahhoz, hogy egy tartalom jó vagy sem (a rosszat nézettsége tehát hiába nagy a kíváncsiság miatt).

6. Derítsd ki konkurenseid milyen kulcsszavakat alkalmaznak

 Sokszor kérdezik tőlünk YouTuberek, hogy miként tudnák megnézni, hogy egy adott felhasználó milyen kulcsszavakat használ a videója optimalizációjához. Ilyenkor minden esetben meglepődnek, hogy milyen egyszerű ennek kiderítése. Ahhoz, hogy megtudd egy videó kulcsszavait csupán a videó mellett kell jobb klikkel kattintani és az oldal forrását megnyitni.

Itt keress rá a „keyword” szóra és máris láthatod, hogy konkurensed mire optimalizál. A forráskódban kettő „keyword” találat is lesz, ahol a második tartalmazza az összes kulcsszót.

+1 - Ingyenes hírlevél Tanfolyam

 A Star Network-nél útjára indítottunk egy 19 részből álló ingyenes YouTube hírlevél tanfolyamot azok számára, akik még csak most barátkoznak a YouTube területével, vagy szeretnének többet tudni a felület lehetőségeiről. Iratkozzatok fel tudás anyagunkra, amelyben a fent említett beállításokat is részletesen ismertetjük.  Ide kattintva a részletes tematika és a jelentkezési űrlap érhető el.

Hírlevél fejléc 600x125.png

Bízunk benne, hogy hasznos tanácsokkal gazdagodtál és te is alkalmazni fogod a fent írt beállításokat a csatornád népszerűségének növelése érdekében. Ha tetszett cikkünk, akkor oszd meg barátaiddal, munkatársaiddal a közösségi gombok segítségével!

Stay Tuned!

5 komment

Hogyan hódította meg egy svéd srác a YouTube csúcsát

2014. május 21. 11:24 - Tóth Bálint Star Network

Ebben a cikkünkben szeretnénk egy kis érdekességet bemutatni, amely sok YouTube felhasználó számára fontos kérdés. Bemutatjuk nektek PewDiePie-t (csatornája itt érhető el: https://www.youtube.com/user/PewDiePie), aki jelenleg a YouTube legtöbb feliratkozójával rendelkező csatornáját birtokolja, és bemutatjuk, hogyan érte el oda, ahol most áll. Tarts velünk, számos érdekes és hasznos tanulsággal fogunk szolgálni!

PewDiePie csatorna borító.PNG

Ki is PewDiePie? Igazi nevén Felix Arved Ulf Kjellberg, svéd származású és jelenleg 24 éves srác, aki csatornáját 2010-ben hozta létre, és azóta elsősorban játékvideókat tölt fel, valamint számos vicces  vlog videót. Jelenleg egy óriási, közel 27 MILLIÓS (!) feliratkozó bázisnak örvendhet, egy videóját átlagosan legalább 1 millióan megtekintik, és majdnem 4,5 milliárd összmegtekintéssel büszkélkedhet, amellyel már jelentős versenytársa lehet a televíziós csatornáknak. Felmerülhet a kérdés, hogy ezt hogyan sikerült elérnie egyáltalán? Mi az, aminek köszönhetően más gamer és úgy általában az összes többi YouTube csatorna fölé tudott emelkedni?

Ehhez először kicsit vissza kell ugranunk az időben 2005-be, amikor is a  YouTube megszületett. A videóportál megjelenésével emberek ezrei töltötték fel videóikat, legyen a zenélős, trükköket bemutató vagy éppen cicákkal teli. Ebben a helyzetben természetesen törekedni kellett a YouTube-nak arra, hogy a kereső a legjobb videókat adja ki, így meg kellett határozni, milyen mutató fogja eldönteni, hogy egy videó jó vagy nem. Végül akkor a megtekintések száma lett meghatározó szám, vagyis azt követően minél nagyobb megtekintés számmal rendelkezett egy videó, minél többször nyitották meg, annál jobb helyezést ér el az ajánlókban. Kezdetben ez jó megoldásnak látszott, azonban később megjelentek a trükköket alkalmazó felhasználók.

Sokan kijátszották a rendszert, mégpedig úgy, hogy olyan indexképet választottak a videónak, ami figyelemfelhívó volt, és a felhasználó megnyitásra ösztönözte. A videó megnyitása után azonban kiderült, hogy maga a tartalom silány és igénytelen, de ez nem számított már, hiszen a videóra rákattintottak, és így a megtekintés száma is nőtt.

Megtévesztő indexképek.PNG

Hogy ezt megszüntessék, 2012 márciusában új algoritmus jött létre, amely már nem a megtekintések számát figyelte, hanem az átlagos nézettségi időt, vagyis azt, hogy hány percet néznek meg a videóból a felhasználók, Minél többet, annál jobb helyezést kap a videó. És ezzel jött el a játékvideók korszaka!

A játékvideók többségében egyszerű felhasználók otthon játszanak, szórakoznak, és ezt töltik fel YouTube-ra. Ennek elkészítéséhez szinte semmi utómunkára, és bármilyen más, plusz időt és pénzt igénylő tevékenységre nincs szükség, így ilyen videókat akár naponta is fel lehet tölteni (PewDiePie is így tesz). Jelenleg átlagosan hetente 8 videót tölt fel 2010 óta, így már 1763 videóval rendelkezik!

Továbbá a játékvideók egyre népszerűbbé válásával egyre többen néztek végig ilyen játékvideókat, vagyis ezeknek az átlagos nézettségi idejük magas, és így a csatorna is magasabb helyezést élvezhet. Egy 2013-as kutatás szerint a játékvideók átlagos hosszúsága közel 10 percet tesz ki, de PewDiePie-nál nagyon sok 15 perces vagy annál is hosszabb is található.

PewDiePie videó.PNG

Na de miért pont PewDiePie az, aki ilyen nagy hasznot húzott az egészből? Természetesen a 2012-es algoritmusváltás előtt már rendelkezett több millió feliratkozóval, amit elsősorban a jó, vicces és rendszeres tartalomnak köszönhető, de a váltás után nőtt meg igazán drasztikusan a csatorna. Csak 2013 júniusában 1,5 millióval nőtt a feliratkozói szám és a 212 millióval a nézettsége! Az első ok, ami ennek hátterében áll, a már korábban kifejtett nézettségi idő. A második ok, ami csak rá jellemző, és ami kiemeli a többi gamer csatorna közül, az a csatorna nemzetköziségében rejlik.

A YouTube algoritmusa alapvetően helyi videókat helyezi előnybe a keresőben számunkra, tehát Magyarországon magyar videókat, Kaliforniában kaliforniai videókat. Vagyis egy magyar csatorna először főleg magyar keresések során jelenik meg jobban, és a népszerűség növekedésével terjedhet tovább más országokba, régiókba. PewDiePie eredetileg a csatornát Svédországban hozta létre, így a svéd kultúrában és közönségben terjedt el először. Nem sokkal később azonban elköltözött Olaszországba, és a YouTube is ezt az országot érzékelte a csatorna forrásaként, így az olasz nézőknél is gyorsan elterjedt. És mindehhez hozzájárul, hogy angol nyelven tölt fel videókat, így az USA-ban, Nagy-Britanniában és a többi angol anyanyelvű országban is nagyon gyorsan terjedt. És ezt egyetlen más csatorna sem tudta egyelőre reprodukálni. 

Összefoglalásként nézzük még egyszer, mik azok a tényezők, amik PewDiePie sikeréhez hozzájárultak?

PewDiePie.PNG

A YouTube-on található egy hosszabb angol nyelvű összefoglaló arról, hogyan lett PewDiePie a number one, ha érdekel titeket, itt megnézhetitek: https://www.youtube.com/watch?v=EgMqhEMhVV8

Reméljük cikkünk érdekes volt számotokra, és megosztjátok a közösségi linkek segítségével! Minden megosztást előre is köszönünk!

Stay Tuned!

42 komment

Szúrj be "gyári" introt YouTube videóid elé

2014. május 06. 11:39 - Farkas Dániel - HD

Remekül indul a május a YouTube tartalomgyártók számára, hiszen a fejlesztők egy újabb nagy hiányosságát küszöbölték ki a felületnek. Mostantól minden videónk elé egy maximum 3 másodperces introt fűzhetünk anélkül, hogy újra fel kellene töltenünk videós tartalmunkat (ezáltal elveszítve nézettségét) a felületre.

Az intro beállítása

Elsőként készítenünk kell, egy maximum 3 másodperces videót és feltöltenünk a csatornánkra. Érdemes ennél a tartalomnál a nem listázott beállítást választani, hiszen ezek a videók önmagukban nem mondanak sokat a felhasználók számára.

A feltöltést követően látogassunk el a csatorna beállítások menü „Videóba ágyazott programok” aloldalára, ahol megtalálhatjuk az intro beállítás lehetőségét:intro beállítás.PNG

Intro hozzáadása YouTube videóink elé

Amennyiben elérhető az említett kritériumnak megfelelő videónk (3 másodpercnél rövidebb), akkor kattintsunk a „Márkaépítő bevezetés hozzáadása” lehetőségre és válasszuk ki a leendő introt. Lehetőségünk van az összes tartalmunk előtt megjeleníteni az újdonsült bevezetőt, vagy csak egy bizonyos dátumot követő videók előtt:

intro beállítás lehetőségek.PNG

Két lehetőségünk van az eszköz alkalmazását illetően

Természetesen mint számos YouTube fejlesztés, ez sem tökéletes még, mivel a legjobb az lenne, ha egyenként tudnánk választani azok között a tartalmaink között, ahol szeretnénk alkalmazni az újonnan bevezetett eszközt.

Az intro beállítást követően a rendszer tájékoztat minket, hogy hány videónk elé fogja elhelyezni az általunk beállított csatorna azonosító videót. A folyamat akár fél órát is igénybe vehet míg minden feltöltésünknél élesedik az eszköz.

Technikailag szépen megoldották a bevezető elhelyezését a tartalmak előtt, hiszen nem érzékelhető látványos átmenet (pl.: töltés) az intro és a videók között.

Amire semmiképpen ne használjuk az introt

A YouTube fejlesztői nyomatékosan hangsúlyozzák, hogy tilos a 3 másodperces introt reklámként, szponzorációs megjelenésként és termékelhelyezésként használni. Semmiképpen sem érdemes kockáztatni, hiszen szabályszegés esetén törölhetik csatornánk érintett videóját, letilthatnak funkciókat fiókunkban vagy legrosszabb esetben az egész csatornánkat is elveszíthetjük.

A fent említett eszközt érdemes minden olyan tartalomgyártó számára alkalmazni a jövőben, akik korábban nem helyeztek el introt a videós tartalmaik előtt. Kíváncsiak vagyunk mindenki véleményére az első tapasztalatokkal kapcsolatban, írjátok meg bátran kommentben alul.

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtátok cikkünket, kedveljétek és osszátok meg ti is ismerőseitekkel a közösségi gombok segítségével, hogy ők se maradjanak le a YouTube legújabb újdonságáról.

Stay Tuned!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása