Ingyenes zenetárak a YouTube videókhoz

2014. február 26. 10:49 - Deli Norbert - HD

music.bmpHa videót készítünk, sokszor belefutunk abba a hibába, hogy egy jogvédett zenével próbáljuk közzétenni és így a YouTube automatikusan észleli, hogy valaki más hanganyagát használjuk. Ennek legsúlyosabb következményei, hogy lenémítják, esetlegesen letiltják az egész tartalmat és az elérhetetlenné válik mások számára.

Enyhébb büntetésként, ha nem is tiltják le, de a videóból származó bevétel eltűnik, pedig a képi tartalmat mi állítottuk elő. Ennek elkerüléséért olyan hanganyagokat és zenéket érdemes használni, amelyek ingyenesen felhasználhatóak, nincs jogi következményük, ha használjuk a videó megosztó portálon. Arról már nem is beszélve, hogy ha mind a képi, mind a hang jogokkal mi rendelkezünk, akkor nagyobb részét kapjuk meg a reklámbevételeknek.

Ingyenesen felhasználható zenét nagyon sok helyen találhatunk. A Creative Commons non-profit szervezetnek hála, nagyban megkönnyíti a keresésüket. Hiszen egy zenetárat üzemeltetnek és bővítenek, amit mindenki szabadon használhat és szerkeszthet. Ilyenek például azok a zeneszámok, amiket magáncélokra, YouTube-on terjeszthetünk és megoszthatunk. Jöjjön néhány olyan oldal, amelyekről ilyen zenéket tudunk letölteni, teljesen ingyenesen, de mégis jogilag tisztázott formában.

1. Jamendo – 420 ezer zeneszám               

zenetarak-01.JPG

A Jamendo egy egyszerűen kezelhető és átlátható oldal. Mindösszesen csak rá kell keresnünk egy előadóra, műfajra, vagy hangszerre és rögtön kiadja nekünk, mikből tudunk válogatni. 12 online rádióból is választhatunk, az aktuálisan futó számot pedig le is tölthetjük.

Minden hanganyag Személyes használatra ingyenesen letölthető, ilyenkor mp3 formátumban kapjuk meg őket. Ahol a PRO felirat látható a hang mellett ott viszont fizetnünk kell a Céges (ami a YouTube monetizált videókat is jelenti) felhasználásért. 

2. Free Stock Music – 100 ezer zeneszám 

zenetarak-02.JPG

 

Mindösszesen csak regisztrálnunk kell, és máris élvezhetjük az oldalon fellelhető zeneszámokat. A böngészés és keresés ugyan kicsit tagolatlan, mint társainál, ám kárpótol bennünket a rengeteg műfaj, amelyből bátran válogathatunk kedvünkre.

 

3. Free Music Archive – 60 ezer zeneszám

 

zenetarak-03.JPG

Ugyan még csak béta verzióban érhető el, de máris elképesztő mennyiségű zenéből válogathatunk kedvünkre. Reméljük, hogy sokáig fenn fog még maradni és láthatjuk a végleges, készenlétben álló oldalt is.

 

4. Beatpick – 30 ezer zeneszám

zenetarak-04.JPG

A Beatpick már egy kicsit körülményesebb, mint az előbb felsoroltak. Ha le szeretnénk tölteni valamit, részletesen meg kell adnunk, milyen célokra használjuk a kiválasztott zenét. Magánfelhasználásra a legtöbb teljesen ingyenes, ám van néhány, amiért fizetnünk kell egy-két dollárt, a licenc megvásárlásához. Onnantól kezdve viszont teljes körű joggal rendelkezünk, így biztos, hogy nem lesznek problémák a terjesztésével. 

5. Free Play Music – 15 ezer zeneszám

zenetarak-05.JPG

Ez az oldal kifejezetten a YouTube videókra összpontosítva gyűjti össze nekünk az ingyenes zeneszámokat. Egy regisztrációért cserébe, bármit letölthetünk és 99(!) évre megvásárolhatjuk az adott szám licencét, teljesen ingyenesen!

6. YouTube hangkönytár - pár száz zeneszám

zenetarak-06.jpg

A YouTube szeptemberben bevezetett újdonsága a Hangkönyvtár. Az itt található pár száz hangfájllal biztosak lehetünk abban, hogy nem lesznek problémáink a felhasználási jogokkal. A részletes szűrőrendszerrel pedig nagyon könnyű a keresés.

Továbbá két YouTube felhasználó is azon szorgoskodik, hogy nekünk könnyebb legyen a tartalomgyártás. Egy-egy csatornán belül gyűjtik össze nekünk a hanganyagokat, amiket egyszerűen csak a leírásban megtalálható letöltési linkekkel, máris birtokba vehetünk:

 - https://www.youtube.com/user/NoCopyrightSounds

 - https://www.youtube.com/user/ByeByeCopyright

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtátok cikkünket és szívesen vesszük ha megosztjátok barátaitokkal, munkatársaitokkal a közösségi gombok segítségével.

Stay Tuned!

6 komment

Itt a megújult YouTube felület

2014. február 24. 14:32 - Deli Norbert - HD

yt news.jpg

A legutóbbi ráncfelvarrás 15 hónapja történt a rendszerben, akkor mind a főoldal, a csatorna oldalak, mind pedig a videó oldalak kinézete megváltozott. Most a főoldal és kisebb mértékben a csatorna oldalak változtak.

 

Kinézetben a főoldal sokkal "sterilebb" lett, az egyes menüpontok alól eltűnt a háttér, a menüpontok kis ikonjai elszürkültek. Nagyobb változás, hogy a videós tartalmak középre lettek rendezve, így mindegyik képernyő felbontásban hasonlóan néznek majd ki. Valamint több a kis képes ajánlott tartalom, ami több ajánlást tesz lehetővé. 

Új layout nem bejelentkezve Jó.png

 A 1,5 éve megújult főoldal így nézett ki

uj design 01.jpg

 Az új kinézetben több az ajánlás, a videós elemek középre vannak rendezve

Mind a főoldalon, mind a Csatorna oldalon nagyobb hangsúlyt kaptak a lejátszási listák valamin a feliratkozások. Ezek mostantól külön fülön is elérhetőek. A Csatorna főoldalon megmaradt a lejátszási listák felsorolása, de már egy 5. navigációs elemként külön fülön is elérhetőek.

uj design 02.jpg

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtátok cikkünket és szívesen vesszük ha megosztjátok barátaitokkal, munkatársaitokkal a közösségi gombok segítségével.

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

Zenéhez kötődő YouTube újdonságok

2014. február 20. 11:40 - Farkas Dániel - HD

Az elmúlt hét során számos apró, de mégis fontos újítást fedeztünk fel a YouTube felületén. Ezek az újdonságok elsősorban zenei előadók számára jelentenek nagy segítséget, azonban akár más tartalomgyártók is hasznot húzhatnak ezekből. Jelentős és pozitív hatással lehetnek egy csatorna videómegtekintési számának növekedésében, és feliratkozó bázisának szélesítésében. Lássuk most tehát ezeket!

Videó ajánlás a Facebookon

Az első fejlesztés a Facebook nevéhez fűződik. Ennek lényege, hogy azok a felhasználók, akik megosztanak egy zenei YouTube videót a Facebook üzenőfalukon, a rendszer automatikusan ajánl az ismerősei számára további számokat, amelyek lehetnek akár ugyanattól az együttestől is. Jelenleg ezt az ajánlást csak a zenék esetében tapasztaltuk.Videó ajánlás Facebookon.PNG

YouTube videó ajánló a Facebookon

Ahogy a képen is láthatjuk, az ajánlóban nem feltétlenül ugyanattól az együttestől ajánl további videókat a Facebook, hanem hasonlóság alapján (pl.: műfaj). A jobb sarokban megjelenített megosztások száma arra enged következtetni, hogy a Facebook nagy súllyal veszi ezeket számba az ajánlási folyamat során.

Ajánlás a Google keresőben

A következő újdonság a Google keresőjében jelent meg az elmúlt napokban. Mostantól aki egy konkrét számra keres rá a Google keresőjében, annak a további organikus találatok előtt magát a videót fogja első számú találatként adni a keresőóriás. Tapasztalataink alapján nagyon nagy százalékban YouTube videók kerülnek ki, de egy kis számban például Vimeo és más felületek videóit is ajánlja a Google.

Daft Punk - Get Lucky Ajánló.PNGYouTube videó a Google találati oldalán

Bár elsőre úgy néz ki, hogy a videót egyből le lehet játszani a keresőben, azonban ez csak egy indexkép (amelyet a videóhoz a YouTube-ra történő feltöltése során adtunk meg), amelyre kattintva aztán a YouTube felületére érkezünk, ahol már már egyből el is indul a videó. A keresőben a videó indexképe alatt a Google megjeleníti még az előadó nevét,  az album címét és a kiadás évét is.

Tapasztalataink alapján csak azokat a számokat ajánlja így a rendszer, amely együtteseknek Multi Channel Network-ök (Ilyenek vagyunk mi is a Star Network-el) kezelik a tartalmaikat, hiszen a számok meta adatait (előadő, műfaj, kiadás éve) csak így lehetséges felvinni a YouTube rendszerébe.

Kereséseink során előfordult azonban olyan, hogy nem a hivatalos videót adja ki a kereső, hanem ugyanazt a számot, de más feltöltőtől. Ilyen eset például a Magashegyi Underground egyik száma is.

Zene ajánlás a YouTube főoldalán

A harmadik fejlesztés lényege, hogy egy előadó számának, vagy azok mixeinek meghallgatása után a YouTube főoldalának jobb oldalán egy ajánló jelenik meg, amely az adott előadótól ajánl számokat különböző feltöltőktől (vagy akár egyetlen csatornáról) népszerűségi sorrendben.

Zene ajánló a fő oldalon a hallgatott zene után.PNG

A fenti képen a Groovehouse számait listázza a rendszer megtekintési számok alapján.

A bemutatott újdonságok mind mind erősítik a YouTube és a zeneipar kapcsolatát, hiszen mára a világ legnagyobb videómegosztó oldala nagyon fontos szereplővé kezd válni az elektronikus zeneterjesztési piacon.

Azok az együttesek, énekesek akik időben megkezdik rajongótáborukat építeni a felületen, a jövőben hatalmas előnyre tehetnek szert a többiekkel szemben. Ebben remek partner lehetünk számotokra a Star Network YouTube Ügynökségünkkel (http://www.starnetwork.hu), hiszen számos gyakorlati tapasztalattal rendelkezünk zenei témakörben hazánkban.

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtátok cikkünket és szívesen vesszük ha megosztjátok barátaitokkal, munkatársaitokkal a közösségi gombk segítségével.

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

A YouTube Stúdió bemutatása

2014. február 18. 10:34 - Farkas Dániel - HD

Február 5-én jártunk a Google Ground megnyitóján, ahol megismerkedhettünk a YouTube tartalomgyártók számára készített YouTube Stúdióval is. A cikkünkben bemutatjuk a Stúdiót az érdeklődők számára.

A Google Ground Oktatóközpont Budapesten a Corvin Sétány mögött, a Nagytemplom utcában helyezkedik el. Az Oktatóközpont szerves része a YouTube Stúdió. A YouTuber-ek számára kialakított központ 4 fontos helységből tevődik össze. Az első és talán legfontosabb helyszín az maga a felvétel készítésének helye. Az alábbi képen látható:

Stúdió kameráa_1.jpgFelvételi szoba a YouTube Stúdióban

A felvételi szobában egy Nikon D600-as fényképezőgép áll rendelkezésre, amely igencsak jó  minőségű videó készítésére alkalmas eszköz. Az állványra állított kamera mellett két reflektor is található a helységben. A képen még nem látható, de a Google munkatársai említették, hogy hamarosan Green Screen is beszerelésre kerül a jelenlegi fekete háttér helyett.

A következő fontos állomás a hangstúdió, ahol profi hanganyagokat vehetünk fel a videóinkhoz. A kis szoba teljes egészében hangszigetelt, amely biztosítja a tartalomgyártók számára a remek hangminőséget. Az alábbi képet készítettük a hangstúdióról:

Hangstúdió.jpgYouTube hangstúdió

A mikrofon márkáját sajnos nem láttuk, de kialakítása alapján minden bizonnyal jó minőségű eszköz került ide is beszerelésre.

A YouTube Stúdió harmadik fontos állomása a vezérlő. Itt amellett, hogy a hangstúdió felvételét tudjuk menedzselni, az Oktató Központ további eszközei is irányíthatóak, mint például a projektorok, fények, hangszórók.

Irányító szoba.jpgGoogle Ground Vezérlő helység

A YouTube tartalomgyártók számára létrehozott utolsó egység az épületen belül a sminkállomás. Bizony! Profin kivilágított munkaállomást készítettek annak érdekében, hogy a minden részletre adó YouTuber-ek tökéletesen nézhessenek ki a felvételeken.

Smink szoba.jpgSmink állomás

A YouTube Stúdió összességében egy remek hely lehet a tartalomgyártók számára, akik amellett, hogy videóikat elkészíthetik majd itt a Google ígérete szerint, akár közös eszmecserét is folytathatnak a közösségi térnek is tökéletes Google Ground-on. Valamint tervezik bővíteni a "kezdő eszközparkot", ha már pontosan láthatóak a tartalomgyártók által megfogalmazott igények.

Arra a kérdésünkre vonatkozólag, hogy milyen feltételekkel lehet majd igénybe venni a YouTube Stúdiót még nem tudtak választ adni a Google hazai munkatársai. Amint részletes információkkal rendelkezünk majd, akkor természetesen publikálni fogjuk a blogunkon.

További információkat a Google Oktatóközpontjáról az alábbi oldalon olvashattok: http://www.googleground.hu/index

Bízunk benne, hogy érdekesnek találtátok cikkünket. Kérünk titeket osszátok meg ti is barátaitokkal, ismerőseitekkel.

Stay Tuned!

Szólj hozzá!

Google Ground megnyitón jártunk

2014. február 05. 15:08 - Farkas Dániel - HD

Sokunk által várt megnyitón vettünk részt a mai napon a Star Network csapatával, hiszen hivatalosan is megnyitotta kapuit a Google budapesti oktatóközpontja. A Google Ground névre keresztelt épületkomplexum közvetlenül a Corvin Sétány mellett található a Nagytemplom utca 30. szám alatt.

Fő előadó terem.jpg

Megnyitotta kapuit a Google Ground, a keresőóriás új Alkotó és Oktató központja Budapesten

Az épület hangulata és kivitelezése abszolút illik a Google arculati világába és több nagyon izgalmas megoldás is helyet kapott, mint pl. egy Lego fal vagy a könyvespolcba rejtett titkos tárgyaló bejárata. Számunkra természetesen a YouTube Stúdió volt a kíváncsiság középpontjában, hiszen a Google ígérete szerint a Star Network kiemelt ügyfelei és profi csatorna tulajdonosok is igénybe vehetik majd a stúdiót eddig nem ismertetett feltételekkel.

A megnyitót Szelei Szabolcs, a Google Magyarország marketing igazgatója nyitotta előadásával, majd őt követte lengyel kolléganője Iwona Piwek, aki a Google és a YouTube jövőjéről beszélt. Az előadásokat Bíró Pál és Kovács Péter közös prezentációja zárta, ahol többek között szó esett a Star Network jelentős szerepéről is a hazai YouTube tartalomgyártás és menedzsment terén.

Az épület körbejárása során részletesen megismerkedhettünk a YouTube Stúdióval is, amelyet a jövő héten részletesen és képekkel illusztrálva mutatunk majd be nektek, hogy Ti is betekintést nyerhessetek. Addig is egy kis ízelítőként az alábbi képet tesszük közzé számotokra:

Stúdió kameráa.jpg

A YouTube Stúdió egy részlete

A megnyitón ismét megbizonyosodhattunk róla, hogy a Google kiemelt szerepet szán a hazai YouTube közösség építésének és ezzel kapcsolatban igyekeznek minden tőlük telhetőt a tartalomgyártók rendelkezésére bocsátani. A kezdeményezés mindenképp üdvözítő, reméljük sok hazai YouTube-er számára nyújt majd jelentős segítséget a mai napon átadott Google Ground.

Ne feledjétek, a jövőhéten részletes cikkben mutatjuk be a YouTube Stúdiót, melyben hangstúdió, sminkszoba és vezérlő is helyet kapott. Megéri tehát figyelemmel követni blogunkat!

Stay Tuned!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása