A YouTube soron következő fejlesztései #2

2014. november 28. 10:32 - Farkas Dániel - HD

Még júniusban írtunk arról, hogy a 2014-es esztendőben milyen fejlesztések folynak a YouTube háza táján, amelyek azóta szinte kivétel nélkül (zenei MashUp monetizálásának rendbetétele) már meg is valósultak a felületen. A napokban ezért újabb videót tett közzé a világ legnagyobb videó megosztó oldalának fejlesztő csapata, amelyben a következő fél év során bevezetésre kerülő újdonságokat ismertették. Cikkünkben összefoglaltuk nektek ezeket, bízunk benne, hogy Ti is használni fogjátok ezeket már a megjelenéstől kezdődően.

Hello YouTubers.PNG

Komment rendszer fejlesztése

A YouTube az elmúlt év folyamán teljesen új alapokra helyezte a kommentek rendszerét, amely a saját bevallásuk szerint még közel sem tökéletes. Remek lehetőségeink vannak saját magunk által kommentek kiemelésére és moderálására, azonban automata módon még nem feltétlenül a legrelevánsabb megjegyzések jelennek meg a videók alatt.

Molly komment rendszer.PNG

A bejelentett fejlesztésekben finomítják a megjegyzések rangsorolását, továbbá könnyebben tudunk majd a számunkra fontos kommentekre reagálni az alkotói stúdióban. További fontos újdonság lesz a Moderátor szerepkör bevezetése, amellyel könnyedén adhatjuk ki majd harmadik fél számára a válaszolást. Ennek beállítását a "Kezelők" munkalapon tehetjük majd meg minden bizonnyal.

Gif-ek bevezetése

Az elmúlt hónapokban már írtunk az animált cover képek használati lehetőségéről, azonban itt nem áll meg a YouTube. A YouTube-on újabb módon tudunk majd Gifeket használni, azonban a tájékoztatás alapján nem lehet pontosan tudni mire fogjuk tudni használni az animációkat. Technikai paramétereit tekintve 3 másodperc hosszúságú Gifeket állíthatunk majd elő. A bétára való jelentkezés már elindult, ha te is szeretnél ebben részt venni, akkor ide kattintva regisztrálhatsz.

Gif.PNG

 YouTube Analytics

Hiába a részletes analitika a videógyártók számára, sok esetben elvesznek az adatok között, így a fejlesztők a felület egyszerűsítésén dolgoznak, hogy még könnyebben érthető és áttekinthetőek legyenek az eredményeitek. Az elmúlt hónapban már biztosan ti is találkoztatok olyan jelentésekkel, ahol a YouTube tájékoztatott róla az analitikai összefoglaló oldalon, hogy egyes videóitok mennyivel jobban teljesített a többinél az elmúlt időszakban. A Star Network hálózatában szereplő Kovács András Péter esetében mi ezt láttuk a cikk írásának napján:

KAP.PNG

A nemrégiben elindított valós idejű kimutatások hatalmas népszerűségnek örvendenek a tartalomgyártók körében, hiszen sokatok napi két-három alkalommal is ellenőrzi pillanatnyi nézettségét, teljesítményét. A fejlesztők emiatt az eszköz bővítése mellett döntöttek és hamarosan részletesebb információkat kaphatunk csatornánk aktuális nézettségéről.

 Creator Academy bővítése

Az elmúlt év során számos nagyon hasznos videó került fel a YouTube Creator Academy oldalára, amelyek mindegyike segít benneteket abban, hogy fejlesszétek videós tartalmaitokat, csatornátokat. Természetesen ennek fejlesztése sem fog leállni a jövőben, hiszen a felhasználók visszajelzése alapján technikai segítségnyújtó videók is fognak felkerülni a Creator Academy videói közé, amelyek a világítás rejtelmeivel, hang és gyártási technológiákat fognak bemutatni.

A fejlesztések összefoglaló videót itt tudjátok megtekinteni:

A fent bemutatott újdonságok mellett továbbiakat is ígérnek a YouTuberek számára, azonban ezek nyilvánosságra hozására még kicsit várnunk kell. Véleményünk szerint a fent bemutatott fejlesztések mind-mind hasznosak lesznek és segíteni fogja közös munkánkat a YouTube-on.

Neked mi a véleményed a jövőbeli újdonságokról? Oszd meg velünk kommentben! Ha tetszett cikkünk, akkor használd a közösségi megosztó gombokat, hogy minél többen értesülhessenek cikkünkről!

Stay Tuned!

komment

A mobileszközök átvették a hatalmat a YouTube-on

2014. november 26. 10:42 - Farkas Dániel - HD

A YouTube megtekintések 50%-a mobilról érkezik!

Már egy jó ideje annak, hogy a YouTube frissítette a mobilokról érkező YouTube megtekintések statisztikáit. Legutóbb, amit erről hallhattunk, hogy globálisan a teljes forgalom 41%-a  érkezik a mobilkészülékekről (tablet és okostelefon együttvéve), de most Susan Wojcicki, a YouTube vezérigazgatója megerősítette, hogy ez a szám már 50% fölé emelkedett. Egyre többen nézzük tehát az oldalon lévő videós tartalmakat okostelefonokról és tabletekről, amely jelentősen hozzájárul az évenkénti 50%-os megtekintési idő növekedéshez.

mobile-YouTube.jpg

Wojcicki a Code/Mobil konferencián tartott beszédében elismerte, hogy a YouTube alkalmazás Google Play-en és Apple Store-ben való megjelenése is hozzájárult a mobilról érkező megtekintések növekedéséhez. Azt is megerősítette, hogy: „A mobil szuper fontos. Azt gondolom ez minden üzletnek fontos jelenleg.”

A mobilizálódás tehát rendkívüli mértékben felgyorsult világszerte, amelyben természetesen Magyarország sem marad el, hiszen jelenleg a megtekintések több, mint 20%-a érkezik mobil eszközökről hazánkban.

Új eszköz a láthatáron

A szakemberek azonban már előrébb tekintenek, hiszen egy újabb jelentős platform követel magának egyre nagyobb figyelmet napjainkban. Az okos televíziókon történő megtekintések növekedésében hatalmas szerepe van az új YouTube alkalmazásnak, amely már lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén tekintsenek meg videókat a korábbi nehézkes kezeléssel szemben. A kezelhetőség javításában nem a televíziók irányító kapcsolóit vagy billentyűzetet hívták segítségül, hanem az okostelefonokat és tableteket. Egy gyors párosítási folyamat után egyetlen gombnyomással tudunk tartalmakat megjeleníteni televíziónkon a telefonunk segítségével és akár játszási listákat is beállíthatunk.

Smart Phone connect to Smart Tv.jpg

Egyre inkább beigazolódni látszik az a vízió, hogy televíziókat már nem a szokványos módon használjuk, hanem csupán egy megjelenítési eszközként (hívhatnánk monitornak is) és azokat a tartalmakat jelenítjük meg rajta, amit éppen szeretnénk (VOD – Video On Demand).

A YouTube-nak kifejezetten nagy szerepe lehet ezen a téren olyan piacokon (így Magyarországon is), ahol a felhasználók kevésbé hajlandóak fizetős streaming szolgáltatásokat megvenni és ezért nem is használják ki a tévék „okosságát”. A YouTube ezzel szemben ingyenes mindenki számára, amely egy jó indikátora lehet a felhasználók viselkedésének változására..

YouTube Smart Tv.jpg

A következő 1-2 esztendőben érdemes lesz ezeket a trendeket figyelemmel kísérni és lehetőség szerint kihasználni a változások adta lehetőségeket. Ha tetszett cikkünk, akkor oszd meg te is barátiddal, hogy ők se maradjanak le a YouTube újdonságairól.

Stay Tuned!

komment

Creator Credits: Tüntesd fel a stábot videóidon

2014. november 12. 10:44 - Tóth Bálint Star Network

Az elmúlt napok folyamán újabb funkció jelent meg a YouTube felületén. Ha kíváncsi vagy, miként ismerheted el stábod munkáját, akkor olvasd el figyelmesen cikkünket!

A mostani VidCon során, amelyet a nyáron rendeztek, a YouTube bejelentette a Creators Credits funkciót, amelyet mostantól a legalább 10 ezer feliratkozóval rendelkező csatornatulajdonosok élvezhetnek. Ennek segítségével a videódban elismerheted azok munkáját, akik segítettek valamilyen formában a videód elkészítésében, legyen az vágó, rendező vagy egy meghívott YouTuber, akivel közösen szerepelsz a videóban. 

Ehhez mindössze azt kell tenned, hogy a videó feltöltése során az alapbeállításoknál a „A videó készítői” rész alatt feltünteted ezeket a szereplőket és csatornájukat, a rendszer pedig automatikusan az adott személy csatornájára vagy weboldalára mutató linkként tünteti fel őket a videó leírásában.  A YouTube elsődleges célja ezzel az, hogy erősítse a közösség építést, és a tartalomgyártók közötti együttműködést. Alább látható egy példa külföldi csatorna esetén:

Creator_Credits.png

Egyelőre a funkció csak a legalább 10 ezer feliratkozóval rendelkező csatorna számára érhető el, azonban a YouTube ígérete szerint hamarosan ki lesz terjesztve azok számára is, akiknek feliratkozó bázisa ennél alacsonyabb.

Az alábbi képeken látható módon tudjuk a stábot feltüntetni a videók alatt:

Creator credits megadása.PNG

Kattintsatok a "Szerep hozzáadása" lehetőségre, ahol az alábbi szerepek közül választhattok: Executive producer, díszlettervező, hangmérnök, közreműködő, operatőr, producer, rendező, sminkes, statiszta, színész, vágó, író, világító és természetesen zene.

Véleményünk szerint ez egy remek újdonság, amelyet érdemes kihasználni a jövőben, hogy elismerjétek a stáb munkáját. Nektek már megjelent ez a funkció? Milyennek találjátok? Valóban elősegíti az együttműködést tartalomgyártók között?

Ha tetszett a cikkünk, lájkold és oszd meg barátaiddal a közösségi gombok segítségével!

Stay Tuned!

komment

Egyedülálló videós kampány a YouTube-on

2014. november 06. 11:54 - Farkas Dániel - HD

Hétfőtől látható a YouTube-on az 576 Kbyte és a Microsoft közös videós kampánya, melynek szereplői ismert YouTuberek. A kezdeményezés egyedülálló Magyarországon, hiszen a megrendelők elsőként ismerték fel és használják ki olyan YouTube-os műsorgyártók népszerűségét és szaktudását, akik gaming (videójátékok) témakörében több százezres követőbázissal rendelkeznek.

A főszereplők: Szirmai Gergely (Hollywood News Agency csatorna), Kiss Imre (GameDay Iroda csatorna) és a hazai Minecraft társadalom legfőbb egyénisége, Gergely Viktor (Pingvinharcos csatorna).

A kampány érdekessége továbbá, hogy az elkészült videókban nem csak szereplőként jelennek meg a YouTuberek, hanem az egész reklám az ő munkájuk a kreatív ötlettől egészen a megvalósításig. A stáb 5 különböző tematikájú videót készített el, amelyek hetente jelennek majd meg Pre-Roll hirdetések formájában a YouTube-on.

A kampányok kezeléséért a HD marketing - Magyarország egyik legnagyobb PPC ügynöksége – felel. és  A kampányhoz szakmai segítséget nyújt továbbá a Star Network YouTube ügynökség,  a résztvevők YouTube csatornáinak menedzsere.

A rendezésért Koblicska Örs, az operatőri munkáért Sepsi Gergő, a hangmérnökségért Érsek Lajos és a gyártásvezetésért Vogel Eszter felelt.

Az első napok eredményei alapján rendkívül jól fogadta a célközönség a kampányt, hiszen a Pre-Roll videót a felhasználók 37%-a nézte eddig végig a magyarországi átlagosnak számító 12-14% helyett.  4,1%-uk rá is kattint a hirdetésre, ami szintén jóval magasabb az 1% alatti átlagnál. A videóról alkotott személyes kommentek pozitívak, amely ugyancsak jelentős eredmény." 

A videós kampány sikere hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben egyre több márka, cég kezdjen el hirdetni dedikáltan a YouTube felületén - akár népszerű YouTuberek bevonásával. A kampányban elért eredményekről részletes esettanulmány készít a Star Network.

Bízunk benne, hogy nektek is tetszeni fog a kampány. Minden megosztást köszönettel veszünk!

Stay Tuned!

komment
süti beállítások módosítása