Mivel világítsunk be YouTube videókat? - Alappillérek 2.

2014. április 02. 13:44 - Deli Norbert - HD

vilagitas1.jpg

Még mielőtt videózni kezdenénk, hogy értékes képi tartalmat rögzíthessünk, tartsuk észben a fények és a világítás fontosságát.  Legyen bármilyen csúcskategóriás kameránk, ha a fények nem megfelelőek, a kapott eredmény nem lesz olyan jó minőségű, mint azt várjuk. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget, milyen szempontokat kell figyelembe venni felvétel során, és hogy milyen világítástechnikát érdemes beszerezi.

Dolgozhatunk természetes, illetve általunk generált, mesterséges fényekkel is. A nap fénye rendkívül jó főfényt adhat nekünk, ha egy viszonylag sötétebb szobát szeretnénk bevilágítani. Ám ha nem süt kellően a nap, használhatunk halogén lámpákat is, amelyeket szinte bármelyik barkácsboltban beszerezhetünk és az áruk is kedvező. Fontos tulajdonságuk, hogy nagyon hamar, több száz fokra is felmelegedhet, ezért érdemes óvatosan bánni velük. Használjunk kesztyűt és ne tegyünk a közelébe gyúlékony tárgyat. 

Az első dolog, amelyet be kell tartanunk, az a közvetlen, direkt megvilágítás elkerülése a főfénnyel.

vilagitas2.jpgRossz tulajdonsága, hogy nem kellő árnyékot vet arra az emberre, akit be szeretnénk világítani és ez kellemetlenségekkel járhat. A túlzott árnyékok elkerüléséért úgynevezett derítőfényt  alkalmazhatunk, amely segédfényként kiegyenlíti a megvilágításunkat, kontrasztot ad neki. Ez lehet egy extra fényforrás (halogén lámpa) vagy egy fényvisszaverő fehér / ezüst papír, amelyet ellenkező irányból, fényvisszaverőként szolgál majd. További lehetőségünk még egy vékony sötét vagy világos anyag használata, amelyet a főfény elé téve, megszűri az erős fényforrást.

Hogy további egyenletes fényeket kapjunk, érdemes egy erősebb lámpával a hátteret vagy a környezetet is bevilágítanunk. Itt ugyan csak elkerülendő a direkt alkalmazás, inkább használjuk a szoba falait és a plafont is. Ha egy sík felületet, erős fényforrással megvilágítunk, az szórtan visszaverődik, és a hatásfok javul. Ezt nevezzük díszítőfénynek, a célunk vele, hogy kiemeljük a háttérből a főtémát. 

A hárompontos világítás - főfény, derítőfény, díszítőfény - a videó világítástechnika alapja, ezek jó beállításával nagy lépést tehetünk a minőségi végeredmény irányába.

Árazás

A LED-es világítótestek 10.000 Ft-150.000 Ft-os nagyságrendű beruházást jelentenek, a fénycsöves világítótestek 30.000 Ft-50.000 Ft költségűek, a halogén lámpák 20.000 Ft-30.000 Ft-ba kerülnek.

Egy vlogger vagy "kis területű" forgatáshoz nagyságrendileg 80.000 Ft-100.000 Ft-ba kerül egy már elfogadható minőségű világítástechnika, derítőlemezekkel együtt. Természetesen ahogy a videókameráknál is, itt is a drágább-újabb modellek jobb minőségű eredményt hoznak.

Reméljük segített ez a kis cikk a világítás használatáról. A következő cikkben a forgatás utáni utómunkákról lesz szó.

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtátok cikkünket és szívesen vesszük ha megosztjátok barátaitokkal, munkatársaitokkal a közösségi gombok segítségével.

Stay Tuned!

További hasznos linkek

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr545854425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cz.viktor · http://czviktor.hu/ 2015.01.19. 09:13:10

És ha már meg akarod magad világítani: ledceo.eu
süti beállítások módosítása