Ingyenes zenetárak a YouTube videókhoz

2014. február 26. 10:49 - Deli Norbert - HD

music.bmpHa videót készítünk, sokszor belefutunk abba a hibába, hogy egy jogvédett zenével próbáljuk közzétenni és így a YouTube automatikusan észleli, hogy valaki más hanganyagát használjuk. Ennek legsúlyosabb következményei, hogy lenémítják, esetlegesen letiltják az egész tartalmat és az elérhetetlenné válik mások számára.

Enyhébb büntetésként, ha nem is tiltják le, de a videóból származó bevétel eltűnik, pedig a képi tartalmat mi állítottuk elő. Ennek elkerüléséért olyan hanganyagokat és zenéket érdemes használni, amelyek ingyenesen felhasználhatóak, nincs jogi következményük, ha használjuk a videó megosztó portálon. Arról már nem is beszélve, hogy ha mind a képi, mind a hang jogokkal mi rendelkezünk, akkor nagyobb részét kapjuk meg a reklámbevételeknek.

Ingyenesen felhasználható zenét nagyon sok helyen találhatunk. A Creative Commons non-profit szervezetnek hála, nagyban megkönnyíti a keresésüket. Hiszen egy zenetárat üzemeltetnek és bővítenek, amit mindenki szabadon használhat és szerkeszthet. Ilyenek például azok a zeneszámok, amiket magáncélokra, YouTube-on terjeszthetünk és megoszthatunk. Jöjjön néhány olyan oldal, amelyekről ilyen zenéket tudunk letölteni, teljesen ingyenesen, de mégis jogilag tisztázott formában.

1. Jamendo – 420 ezer zeneszám               

zenetarak-01.JPG

A Jamendo egy egyszerűen kezelhető és átlátható oldal. Mindösszesen csak rá kell keresnünk egy előadóra, műfajra, vagy hangszerre és rögtön kiadja nekünk, mikből tudunk válogatni. 12 online rádióból is választhatunk, az aktuálisan futó számot pedig le is tölthetjük.

Minden hanganyag Személyes használatra ingyenesen letölthető, ilyenkor mp3 formátumban kapjuk meg őket. Ahol a PRO felirat látható a hang mellett ott viszont fizetnünk kell a Céges (ami a YouTube monetizált videókat is jelenti) felhasználásért. 

2. Free Stock Music – 100 ezer zeneszám 

zenetarak-02.JPG

 

Mindösszesen csak regisztrálnunk kell, és máris élvezhetjük az oldalon fellelhető zeneszámokat. A böngészés és keresés ugyan kicsit tagolatlan, mint társainál, ám kárpótol bennünket a rengeteg műfaj, amelyből bátran válogathatunk kedvünkre.

 

3. Free Music Archive – 60 ezer zeneszám

 

zenetarak-03.JPG

Ugyan még csak béta verzióban érhető el, de máris elképesztő mennyiségű zenéből válogathatunk kedvünkre. Reméljük, hogy sokáig fenn fog még maradni és láthatjuk a végleges, készenlétben álló oldalt is.

 

4. Beatpick – 30 ezer zeneszám

zenetarak-04.JPG

A Beatpick már egy kicsit körülményesebb, mint az előbb felsoroltak. Ha le szeretnénk tölteni valamit, részletesen meg kell adnunk, milyen célokra használjuk a kiválasztott zenét. Magánfelhasználásra a legtöbb teljesen ingyenes, ám van néhány, amiért fizetnünk kell egy-két dollárt, a licenc megvásárlásához. Onnantól kezdve viszont teljes körű joggal rendelkezünk, így biztos, hogy nem lesznek problémák a terjesztésével. 

5. Free Play Music – 15 ezer zeneszám

zenetarak-05.JPG

Ez az oldal kifejezetten a YouTube videókra összpontosítva gyűjti össze nekünk az ingyenes zeneszámokat. Egy regisztrációért cserébe, bármit letölthetünk és 99(!) évre megvásárolhatjuk az adott szám licencét, teljesen ingyenesen!

6. YouTube hangkönytár - pár száz zeneszám

zenetarak-06.jpg

A YouTube szeptemberben bevezetett újdonsága a Hangkönyvtár. Az itt található pár száz hangfájllal biztosak lehetünk abban, hogy nem lesznek problémáink a felhasználási jogokkal. A részletes szűrőrendszerrel pedig nagyon könnyű a keresés.

Továbbá két YouTube felhasználó is azon szorgoskodik, hogy nekünk könnyebb legyen a tartalomgyártás. Egy-egy csatornán belül gyűjtik össze nekünk a hanganyagokat, amiket egyszerűen csak a leírásban megtalálható letöltési linkekkel, máris birtokba vehetünk:

 - https://www.youtube.com/user/NoCopyrightSounds

 - https://www.youtube.com/user/ByeByeCopyright

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtátok cikkünket és szívesen vesszük ha megosztjátok barátaitokkal, munkatársaitokkal a közösségi gombok segítségével.

Stay Tuned!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr885827718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meneruwa 2014.03.03. 18:58:02

Egy kis segítséget kérnék. Adott egy zenekar akiknek felveszek koncertet egyebet. felrakom youtubera erre Szerzői jogok megsértésével vádolnak. "A hangrögzítést kezeli: Believe" Ezek kicsodák? Azért kérdem mert l. az adott zenekar adott száma szerzői kiadásban jelent meg tehát semmi köze egyik kiadónak sem hozzá. Akkor hogy a fenében kezelheti más a jogokat? Küldtem egy fellebbezést hogy zenekari engedéllyel van fenn a szám s csak elutasították. Hogyan kapja meg esetleg így a zenekar a bevételből származó díjat ha nem is tudják ki az a Believe. Segítségeteket előre is köszönöm.

Farkas Dániel - HD 2014.03.04. 09:52:03

@meneruwa: Kedves meneruwa,

A zenekar a saját számait játssza? Vagy egy külföldi szám feldolgozását?

Mert ha ez van, akkor lehet, hogy a dal eredeti szerzője a Belive cégnél kezelteti a jogokat.

A Belive a világ legnagyobb zenei YouTube jogkezelőjének egyike, akik több százezer szám digitális jogait kezelik a YouTube-on.

A videót be tudod esetleg linkelni? Mit mondd a rendszer, melyik együttesnek a száméval azonosítja?

A koncert felvételek általában a koncert szervező tulajdonában vannak.

Hatékony segítséget nyújthat egy zenekar számára ha YouTube Multi Channel-be tartozik mint pl: www.starnetwork.hu és sokkal hatékonyabban tudjuk a jogait védeni egy alkotónak.

Köszönöm előre is válaszod.
Üdv,
Dani

meneruwa 2014.03.04. 10:00:04

Ez egy dokumentumfilm volt ami a zenekarról készült, magyar dokumentumfilm, magyar zenekar. A szám már mindegy mert most egy új lehetőségként kivettem belőle ezt a zenei részletet. A poén hogy amiket én rögzítek ugyanezzel a címmel koncertet (számot), hozzá nem nyúl egyikhez sem. Mondjuk még bevételszerzést is letiltottam mert nem a reklámok után járó pénz érdekel hanem egy videós zenei archívum készítése s amiatt kerülnek ezek az anyagok fel, csak az dühit hogy ez a "believe" majdnem mindenhez odateszi magát, volt hogy saját magam által készített felvételhez is odavágták magukat aztán mikor fellebbeztem elfogadták, hogy bocsi igazad volt. Ez azért elég tetű dolog. Általában én a CD Baby-t szoktam javasolni külföldi megjelenésre pl. iTunes-on tehát max. ilyen jellegű cégek kezelhetnék a dalokat de ők azért elég "engedékenyek" tehát cdbaby, itunes mellett megjelenhetnek a zenék pl. a dalok.hu-n is, de ez viszont elég genya ettől a believe-től hogy rávágjuk ide a szerzői jogot aztán meglátjuk mi lesz. Ezért kezdem utálni a youtube-ot s viszem át a számokat máshova.

Maksifül 2014.05.04. 04:22:53

Érdeklődni szeretnék, hogy a fenti oldalak melyikéből lehet válogatni zenéket úgy, hogy azokat ne csak privát célra, zenei aláfestés gyanánt, hanem kereskedelmi célzattal is lehessen használni a youtube-on, bekapcsolva a bevételszerzést?

caseyjones 2015.02.06. 16:12:51

Nem tudtam eldönteni, milyen zenét rakjak a videóim alá... Sokat segítettél, köszi szépen! :)

DaWe35 2015.03.22. 20:39:51

Üdv!
Itt egy válogatás a legjobb jogdíjmentes zenékből: www.youtube.com/channel/UCKpg7pTAzyGRFtJsijk0vdA
Ha gondolod, tedd be a listába :-)
süti beállítások módosítása