Lopják tartalmaid, sértik szerzői jogaid a YouTube-on? Itt a megoldás!

2013. október 14. 13:33 - Farkas Dániel - HD

Az elmúlt évben nagymértékben megemelkedett a videós tartalmak szerzői jogaival kapcsolatos kérdések száma. Mi is számos olyan megkeresést kapunk hétről hétre, amikor tartalomtulajdonosok kérnek segítséget szerzői jogaik érvényesítésében akár úgy is, hogy az ő cégük, márkájuk nincs jelen a YouTube felületén.

content id cikkbe.png

A szerzői jogokkal kapcsolatos megkeresések számának növekedése egyértelműen a pénzszerzés (monetizáció) hazai engedélyezésével köthető össze, hiszen amíg nem lehetett kézzel fogható anyagi javakat szerezni a felületről, addig többen csak legyintettek a másolásokkal, lopásokkal kapcsolatban.

Mára azonban égető kérdés lehet, hogy urald saját jogi tartalmaidat a YouTube felületén, legyen az vizuális, audio, avagy audiovizuális „termék”. Sok tartalomgyártó (jellemzően nem multinacionális cégek) számára a jogok érvényesítése nagyon nehéz, hiszen csupán a videók alatt elérhető jelentés benyújtása áll rendelkezésükre (igen bonyolult módon) és ez általában több hetes átfutást igényel.

Ennek a korszaknak azonban vége, hiszen mostantól akár egyetlen kattintással letiltathatjuk azokat a videós tartalmakat, amelynek jogait mi birtokoljuk. Természetesen ez a lehetőség továbbra sem mindenki számára érhető el közvetlenül, hiszen minden tartalom készítőnek csatlakoznia kell egy úgynevezett Multi Channel Network hálózatba.

A HD marketing egyike azon kiemelt YouTube Ügynökségnek hazánkban, aki rendelkezik ilyen hálózattal immáron két hónapja. Azon csatornák számára, akik csatlakoznak hálózatunkhoz a jövőben, nem kell aggódniuk szerzői jogaik érvényesítésért, hiszen szakembereink a YouTube Content ID rendszerének segítségével azonnal kiszűrik a duplikációkat, vagy referencia fájlok alapján tiltják a másoló videójának megjelenítését a felületen. Az alábbi képet egy perccel azt követően készítettük, hogy érvényesítettük egyik partnerünk jogait. Jól látható, hogy azonnal letiltotta a YouTube a videót:

HD marketing tartalma.jpgSzerzői jogok érvényesítése a YouTube-on egyetlen kattintással

A szerzői jogok érvényesítésével kapcsolatban hosszú regényeket lehetne írni annak lehetőségeiről, amely minden csatorna tulajdonos számára különböző lehet, így arra kérünk mindenkit, akit érdekel ez a fajta megoldás és kíváncsi a részletekre, az lépjen velünk kapcsolatba az alábbi form segítségével és mi rövidesen felkeressük.

Természetesen a szerzői jogok kezelése mellett számos egyéb kiemelkedő haszna is van a HD marketing hálózatához való csatlakozásnak, amelyekről a YouTube Ügynökségünk weboldalán olvashatsz részletesen.

Bízunk benne, hogy sokatoknak nagyon hasznos volt cikkünk és a jövőben még többen csatlakoztok majd jelenleg is jelentősen növekedő Multi Channel Hálózatunkhoz!

Ha tetszett cikkünk, vagy érdekes lehet ismerőseid, munkatársaid számára is, ne habozz megosztani velük a közösségi gombok segítségével! Köszönjük!

Stay Tuned!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr535563411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HobbisJoe 2013.11.19. 18:22:07

Sziasztok!

Meg tudnátok mondani, hogy a 2013.11.18-tól miben lesz másabb, szigorúbb a youtube copyright, szerzői jog terén?

Úgy hallottam, hogy szigorúbb lesz. Hány darab tartalom egyezés harmadik fél részéről megengedett? 3, 6, 10?

Előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Joe

Farkas Dániel - HD 2013.11.22. 18:13:08

@HobbisJoe:

Kedves HobbisJoe,

A YouTube hivatalos tájékoztatása szerint a jövőben leginkább a nézettség vásárlásra fognak kiemelten odafigyelni. Erről itt olvashatsz:

youtubecreator.blogspot.hu/2013/11/thinking-about-buying-views.html

Egyéb változást nem jelentettek hivatalosan, amennyiben neked tudomásod van erről, akkor kérlek oszd meg velünk.

Köszönjük,
Farkas Dani

csabyi 2014.05.27. 19:20:54

És mi van abban az esetben, ha nem lopják a tartalmamat, hanem indokolatlan igényt jelentenek be rá?

Konkrétan: Az egyik youtube videóm egy Vangelis művet, a Fields of Coral egy részét tartalmazza a videó eredeti hangfelvételével együtt. A feltöltés után (ennek már két éve) a youtube kiírta, hogy harmadik féltől származó tartalmat azonosított, amit egy kattintással természetesen el is ismertem. Ezután a videó alatt megjelent egy "Ez meg ez megvásárlása az itunes store-ból" (vagy valami ilyesmi)

Ma kaptam egy figyelmeztetést, hogy a videóm 1:07 -től Ölümler ve Ayrılıklar Abdülbaki Kömür jogos tulajdona, amit a Natus Media - M - TR kezel.
Ez marhaság!
Ha jól értem csak ügyvéddel támadhatom meg a Natus Media követelését!?

A videó itt érhető el:
www.youtube.com/watch?v=etd9UeijbbQ

A választ előre is köszönöm!

Farkas Dániel - HD 2014.05.28. 09:23:33

@csabyi:

Kedves csabyi,

Sokszor felmerül ilyen probléma. Ilyenkor a felhasználó azt tudja tenni, hogy fellebbez az új követelés ellen (az eredeti teljesen jogos) mert minden bizonnyal a rendszer tévesen cselekedett, vagy a tartalom tulajdonos tett így.

Sajnos csak ez a lehetőséged van ebben az esetben user felhasználóként.

Amennyiben egy csatornahálózat tagja vagy (mint pl.: Star Network), akkor további opciók is elérhetők.

www.starnetwork.hu/

Remélem tudtam segíteni,
Üdv,
Dani

csabyi 2014.05.28. 14:09:05

Köszönöm a gyors választ de továbbra sem tudom, hogy mi alapján támadhatnám meg? Vagy elfogadom, hogy 1:07-től a Natus M.-é a felvétel vagy a megtámadásra kattintok. Ekkor az alábbi lehetőségek közül választhatok:
* Nem értékesítem a videót, és más módon sem keresek vele pénzt.
* Feltüntettem a tulajdonost a videóban.
* A videó az én eredeti tartalmam, és minden joggal rendelkezem felette.
* A megfelelő jogok tulajdonosától licenccel vagy írásbeli engedéllyel rendelkezem ennek az anyagnak a használatára.
* A tartalom általam való használata megfelel a méltányos használat feltételeinek a vonatkozó szerzői jogi törvények alapján.
* A tartalom nyilvánosan hozzáférhető, vagy nem jogosult szerzőijog-védelemre.

Szerintem nekem valami olyasmi kellene, hogy a rendszer tévedett (amennyiben ez automatikus szűrés eredménye) vagy az 1:07-től azonosított tartalom azonos a korában azonosított Vangelis Korallmezők tartalmával és felteszem, hogy Vangelis jogait nem egy arab kiadóvállalat képviseli, nem?

Különben is miért csak 1:07-től? A zene 0:00-tól konzisztens az egész videóban és 1:07-től egy búvárok által használt vízalatti kürt (búvárduda) hangja is hallatszik, majd pár mp-el később pár kopogás a búvárpalackokon. Mindkettővel a delfinek figyelmét akartuk felkelteni (ami sikerült is).

Ha nem teszek semmit, azaz nem kattintok sem az elfogadásra sem a megtámadásra, akkor automatikusan elismerem, hogy a Natusé a felvétel?

ui.: Sajnos nem teljesítem a starnetwork.hu követelményeit így nem is tudok csatlakozni a hálózathoz :-(
uui.: Ígérem nem kérdezek többet, ha ezekre a kérdésekre szakértői választ kapok! :-)
süti beállítások módosítása