Megérkezett az új YouTube design - Változások és Aktiválás

2012. november 12. 13:27 - Farkas Dániel - HD

A YouTube felülete hamarosan teljesen új külsőt ölt! Néhány felhasználó számára már elérhető az új interface, amely első pillantásra nem kevés újdonságot rejt magában. Ha kíváncsi vagy, hogy miként alakul át a világ vezető videómegosztó oldala és hogy miként érheted el te is akár két kattintással az új designt, akkor tarts velünk ezúttal is!

Kezdőoldal

Amint a mellékelt ábrák is mutatják, a kezdőoldal teljes mértékben megújult, hiszen az eddigi három oszlopos elosztást felváltotta egy két oszlopos, jóval több videoajánlást tartalmazó megoldás.

Régi layout nem bejelentkezve.png

A régi kezdőoldal kinézete

 

Új layout nem bejelentkezve Jó.png

Az új kezdőoldal letisztultabb képet mutat

A bal oldali kategória szűrőgombok kisebb számban és méretben jelennek meg, ezzel is inkább kiemelve a középen található videós tartalmakat. A bal oldalon található "Bejelentkezés" gomb is alulra került át a korábbi felső pozíciójáról. Maga a YouTube logó kevésbé hangsúlyos szerepet kap az új kinézetben a méretcsökkentésének köszönhetően.

Igazán látványos változás a kezdőoldal közepén tapasztalható a korábbi elrendezéshez képest. Mostantól négy kiemelt videó szerepel az oldal tetején, továbbá alatta soros elrendezésben témakörökre bontva kapunk ajánlásokat a rendszertől a megtekinteni érdemes videókról. Az eddigi két oszlopos ajánlásból tehát egyetlen nagy témákra szegmentált elrendezés került bevezetésre.

A fejléc lényegében változatlan maradt, csupán a "Böngészés" gomb került ki onnan. További érdekesség, hogy a bal felső sarokban lehetőségünk van a "Most látható" opció helyett az "Ajánlott" gombot választani, amely nagyban hasonlít a korábbi egymás alatt történő ajánlásos elrendezéshez.

Megállapíthatjuk, hogy egy jóval letisztultabb, kevesebb színt és kisebb ikonokat tartalmazó kezdőoldal született, amely egyértelműen az ajánlott videókat helyezi méginkább a középpontba.


Bejelentkezés után

A YouTube fiókunkba való bejelentkezés után tekintsük át az üdvözlő oldal módosításit is. A fejléc esetében több változást is felfedezhetünk, hiszen megszűnt a nagy lenyíló menü a felhasználónevünkre kattintás után. Helyette a "Feltöltés" gomb mellé került egy kisebb menü, melyből elérhetjük a videokezelőt, statisztikáinkat, lejátszási listánkat és saját csatornánkat. Felhasználó nevünk mellett megjelent egy már a Google szolgáltatásaiból ismerős keréktárcsa ikon, mellyel fiókunk beállításait érhetjük el egyetlen kattintással.

Új layout bejelentkezés után.pngFeliratokozások látványos segítése a belépés után

 

Az oldal elrendezése visszatér a három oszlopos megoldáshoz. A bal oldalról kikerült a saját csatorna közvetlen kezelésének lehetősége, azonban a többi funkció nem változott a design váltáson kívül. Új megoldás, hogy lehetőségünk van négyféle videó megjelenítési oldalt választani a korábbi kettő helyett (Most látható, Ajánlott, Közösségi, Feliratkozásaim).

A fő oszlopban középen lényegében csupán annyi változott, hogy a feliratkozásra felhívó üzenet kapott egy szürke keretet, amellyel próbálják a usereket rábírni minél több csatorna követésére.

Ezt a törekvést támasztja alá a jobb oldali változtatás is, mely a korábbi videóajánló helyett csatornaajánlóvá változott, ahol egyetlen kattintással tudunk felvenni általunk kedvelt csatornákat.

Csakúgy, mint a kezdőoldal esetében itt egységesítették az oldal felépítését, amely jóval letisztultabb hatást kelt a felhasználókban.


Videó oldal

A leglátványosabb változtatások a videomegtekintő oldalakon tapasztalhatóak. A megtekintett videó címe a videó alá került le, amely kezdetben kicsit zavaró lehet, de így az összes információ és lehetőség már egy helyen érhető el egy videó kapcsán.

Régi Videó oldal Jó.png

A régi kinézetben felül szerepel a cím

Videó oldal új Jó.png

Az új kinézetben már minden információ egy dobozban van, a videó alatt

Az értékelési rendszer nem változott (like, dislike), azonban annak megjelenítése kifejezetten érdekes változtatást tartalmaz. A korábbi zöld-piros csík mostantól zöld-szürke csíkként jelenik meg. Ezzel egyértelműen csökkenteni akarják a megtekintőkre gyakorolt negatív hatást a YouTube háza táján.

A feliratkozók száma eddig nem volt feltüntetve a videóknál, amely ezentúl már a "Feliratkozás" gomb mellett kapott helyet. Korábban ahhoz, hogy fel tudjunk iratkozni valakinek a csatornájára még egy extra felugró oldalon meg kellett erősíteni szándékunkat. Mostantól már elég csupán a gombra kattintani és máris követővé válunk.

Az aktuálisan megtekintett videó címe alá bekerült csatornánk profilképe, így ha még nem állítottunk be magunknak, akkor ezt érdemes mindenképpen megtenni. Korábban írtunk a YouTube fiók beállításaival kapcsolatos cikkünkben ennek lehetőségéről.

Korábban minden esetben megjelent a videó leírása, azonban az új felületen már választhatunk különböző fülek közül (Leírás, Megosztás, Hozzáadás, Statisztikák és Jelentés). Alapértelmezetten a leírás jelenik meg, de amint példának okáért a megosztásra kattintunk, akkor eltűnik a description.

Az alábbiakban részletesen végigmentünk a legfőbb változtatásokon amelyet az új YouTube design tartogat számunkra. Érdemes talán összefoglalni a legfontosabb tapasztalatainkat összegzésképpen:

- Letisztultabb felület, kevesebb színnel a jobb áttekinthetőség érdekében
- Átalakított menürendszer
- Nagyon előtérbe helyzett Feliratkozási ösztönzés a csatornák szerepének növelése érdekében
- A Dislike színezetének megváltoztatása szürkére
- A videócímek videók alá helyezése

Új felület aktiválása

Ha te sem tudsz várni a hivatalos bevezetésig, akkor a következő módszerrel te is elérheted az új YouTube felületet a Google Chrome böngésződön!

1. Nyisd meg Google Chrome-ban a http://www.youtube.hu-t.
2. Nyomd meg a Ctrl+Shift+J bellentyűkombinációt.
3. A felugró ablakba illeszd be az alábbi kódot: document.cookie="VISITOR_INFO1_LIVE=jZNC3DCddAk;"
4. Üss egy Entert és frissíts rá az oldalra F5-el és Tadááám!

Figyelem! Ez a funkció jelenleg csak Chrome böngészővel működik biztosan és lehetséges, hogy a számítógép ki és bekapcsolása után megint a régi felületet fogod látni. Ekkor nem tudsz más tenni, mint újra végigmenni az imént leírt 1 perces folyamaton.

Neked hogy tetszik az új interface? Írd le véleményed bátran az alábbi post alá kommentben. Ha tetszett a cikkünk, akkor oszd meg Te is barátaiddal a közösségi gombok segítségével.

Stay Tuned!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr204900336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.12. 14:18:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2012.11.12. 23:50:13

Szerintem ronda lett és még használhatatlanabb. Nekem fontosak a kedvenc videók, de sajnos azok elérése megint egy kicsit bonyolult maradt, és még nem tudtam rájönni, hogyan lehet csak egyet lejátszani, úgy, hogy a következőt ne indítsa el automatikusan.
Szerintem gáz ez a felület is, és már az előző se tetszett igazán...

Farkas Dániel - HD 2012.11.14. 14:13:28

Ami a kinézetet illeti, az mindenki számára egyedi megítélés :)

A kedvenc videókról azt kell tudni, hogy az alapvetően egy lejátszási lista, amelyet nem lehet egyenként lejátszani egyenlőre.

Kivenni, betenni videókat az alábbi oldalon lehet:
www.youtube.com/my_favorites

Üdv,
Farkas Dani
süti beállítások módosítása