A felhasználóbarát videó megosztó

2012. november 08. 14:09 - HD Marketing

 

A YouTube hónapról hónapra dolgozik azon, hogy olyan kezelőfelületet fejlesszen az felhasználók számára, ami a lehető legegyszerűbb és legtöbb adatot mutató videós adatbázist eredményezi.

Már néhány felhasználói fiókban megjelent az új dizájn, amiről hamarosan írunk, de most nézzünk meg néhány fontos lehetőséget az aktuális felületen.

1. Növekvő HD képméret

A YouTube folyamatosan vezeti be a feltöltési felületen az 1080p-t (ami azt feltételezi, hogy a feltöltött videó szélesvásznú 16:9-es képarányú, felbontása szerint 1920 képpont széles és 1080 magas ). Az öntanúsító szabvány szerinti HD Ready képminőség a legmagasabb, amit az átlag felhasználó igényel, annál is inkább mert az említett minőség, már egészen hasonló a 2K digitális mozi technológiához. A Vevo-n promotált videókat kezdték el először ilyen feltételeknek megfelelően megjeleníteni a megosztó felületen, majd a film trailerek és az online játékgyártók is áttértek ennek az igénynek a kiszolgálására.

Létezik a YouTube felületén a 4K felbontás is, ami olyan feltöltőknek vagy filmnézőknek ajánlott, akik projektoron keresztül kivetítésre szánják videójukat, egyéb esetben a 4K használata nem indokolt.

Az amatőr, magán feltöltőktől származó videók általában 360p/480p értékűek.

2.  Gyorsító ikonok a türelmetleneknek, és lassító a fürkészőknek

A minőségi beállításoknál a sebesség beállításra is van lehetőség. Középértéknek a normál rögzítés alkalmával azonosított sebesség minősül, ettől van 1.5x, 2x szeres gyorsításra van lehetőség, illetve felezett (0.5X) és negyedelő lassítás (0.25X) is elérhető.

Vegyük példának azt, hogy egy új számítógépes játékot akarunk letölteni, és a játékban támasztott stratégiai célokon kívül, a grafikai megjelenítés és a játék tere is érdekel minket. Érdemes a játék bevezető trailerét lassítva megnézni, hogy minden részlet megfigyelésére maradjon idő. Ellenben ha egy film trailer-re vagyunk kíváncsiak, és csak arról szeretnénk megbizonyosodni, hogy a mozi élmény olyan lesz milyent várunk, gyorsítva is megnézhetjük, hiszen ennyiből is értékelhető lesz a film hangulata, és cselekménye.

Valószínű hogy az ún numerikus üzemmód még népszerűbb lesz a felhasználók körében, ami akkor aktiválódik ha egy videót leállítunk majd újra indítás után beütünk egy számot 1 és 9 között. Ez a számsor százalékos értelemben 10%-90% pörgeti előre a videót az adott lejátszási arányig.

sebess.png

 

3.  Képkocka a lejátszási sávon

A YouTube azt is tudja, amit csak eddig csak a jobb médialejátszók tudnak. Az egeret a lejátszó sávon mozgatva, képkockát képez a később elkövetkező képekből (előkép). A funkció inkább csak kényelmi természetű.

4.  Watch later funkció

Ha nincsen időd, vagy nem alkalmas hogy megtekints egy videót, akkor se feledkezz meg róla. A YouTube felülete éppen olyan, mint egy saját közösségi profil. Aki feliratkozik csatornákra, vagy maga is rendszeres videó feltöltő, azok számára ez a funkció nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy bármikor behozza a lemaradást egy oktató videó, vagy egy új sorozatepizód megtekintésében. Nem keverendő össze ez a funkció az Add to menüvel, ami azonnali lejátszási listába ágyazást jelent. A Watch later videók a képernyő jobb oldalán kerülnek felsorolásra, ahol egyébként az ajánlott/legutóbb megtekintett videók szerepelnek.

5.  Hangszkenner és feliratozó üzemmód, videó kommentár

A videó kommentárt főleg vicces videóknál és újsütetű zenei előadóknál alkalmazták, nem ért el különösebb sikereket. Az amatőr videók mellett gyakran megjelent ugyan, de inkább a vírus videó hálózatban vált ismerté.

A YouTube régóta alkalmazza az srt és s sub feliratfájlt. Most azonban új utakon indult el a videó portál, olyan hangfelismerőt rendelt néhány videóhoz, amelyek a kommentárok és feliratok nélkül feltöltött videók hanganyagát azonnal szöveggé konvertálják a videó alsó sávjában.

12.png

 

6.  Dal információ a tálcán

A Now Playing Pop-up for YouTube plug-in a Youtube egyik legújabb kiegészítője, ami arra szolgál, hogy azonnal lássuk, a dalok lejátszásának kezdetekor - az előadó nevét és a dal címét a Windows Tálcája fölött felugró buborékban. A plug-in azoknak kedvez, akik munka közben, másodsorban hallgatnak a YouTube zenéket.

A YouTube beállítási lehetőségei és felhasználói testre szabása folyamatos. A blogon rendszeresen fogunk megosztani új ötleteket és megoldásokat. Javaslat a legfrissebb Google Chrome böngésző használata Youtube felhasználóként, emellett a böngésző mellett használható ki maradéktalanul minden eszköz és kiegészítő.

 

Stay tuned!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youtube.blog.hu/api/trackback/id/tr354349827
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása